تهران- ايرنا- رييس سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور مي گويد، آموزش هاي مهارت در كشور 10 برابر بيشتر از آموزش هاي نظري نياز به سرمايه گذاري دارد و از 400 هزار ميليارد ريال بودجه آموزشي كشور سهم آموزش فني و حرفه اي فقط 1.2 درصد است .

'محمدامين سازگارنژاد' در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي ايرنا، افزود: در برنامه پنجساله ششم توسعه كشور به دنبال آن هستيم تا مجلس را قانع كنيم نگاه جامع تري به آموزش هاي فني و حرفه اي داشته باشد.
وي با بيان اين كه آموزش هاي مهارت پل مستحكمي است كه آموزش را به دنياي اشتغال وصل مي كند، گفت: اعتبارات ملي آموزش در كشور حدود 400 هزار ميليارد ريال است كه 270 هزار ميليارد ريال براي آموزش و پرورش و 130هزار ميليارد ريال براي آموزش عالي در نظر گرفته شده است.سهم آموزش فني و حرفه اي در كشور پنج هزار ميليارد ريال است كه بايد اصلاح شود.

**واگذاري امور به بخش خصوصي
سازگارنژاد گفت: در جايي كه پتانسيل انجام كار توسط مردم و بخش خصوصي وجود دارد، بخش دولتي ورود نمي كند و در زمينه آموزش مهارت مسووليت را به بخش خصوصي واگذار مي كنيم.
وي يكي از برنامه هاي سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور در سال 1395 را آموزش مهارت 'سفارش محور' عنوان كرد و گفت: بر اين اساس مي توانيم آموزش هاي خود را بر اساس نيازهاي بازار كار تنظيم كنيم.
معاون وزيرتعاون ، كار و رفاه اجتماعي معتقد است: با رشد اشتغال در كشور، آموزش هاي مهارت هم رونق بيشتري خواهد گرفت زيرا آموزش هاي مهارت براي كارجويان، شاغلان، دانشجويان و ساير اقشار جامعه اجرا مي شود.
به گفته رييس سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور، هم اكنون حدود 60 درصد متقاضيان آموزش هاي مهارت در كشور فارغ التحصيلان دانشگاهي هستند.

**سازمان آموزش فني و حرفه اي محدوديتي در آموزش ندارد
سازگارنژاد معتقد است، سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور از قابليت هاي بالايي در زمينه آموزش هاي مهارتي برخوردار است و آموزش هاي تخصصي خرد را هم مي تواند انجام دهد.
معاون وزيرتعاون، كار و رفاه اجتماعي اظهار داشت: با اجراي طرح تكاپو( توسعه و ساماندهي كسب و كارهاي خرد و خانگي و اتصال آن به بنگاههاي كوچك و متوسط)
در استان ها و شهرستان هاي مختلف كشور، سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور قادر است نيازهاي مهارتي شاغلان را در اين طرح تامين كند.
سازگارنژاد با اشاره به تعهدات آموزشي سازمان گفت: بر اساس تفاهم نامه اي كه با معاون وزير صنعت، معدن وتجارت منعقد كرده ايم امسال 2.5ميليون نفر- ساعت براي صنعتگران، سفارش آموزش مهارت انجام خواهد شد.
سازگارنژاد افزود، همچنين با تفاهمنامه هايي كه با وزارت مسكن و شهرسازي امضا شده ، قرار است در سكونتگاه هاي غير رسمي و مناطق دور دست در راستاي اجراي پروژه هاي اقتصاد مقاومتي آموزش هاي مهارت را در اين مناطق پوشش دهيم.

** مسابقات ملي مهارت
سازگارنژاد درباره مسابقات ملي مهارت كه پاييز امسال در كشور برگزار مي شود، گفت: 540 نفر در 32 رشته در مسابقات ملي مهارت امسال شركت مي كنند كه برگزيدگان امسال با برگزيدگان سال 1394 در يك اردوي مشترك مهارت آموزي شركت خواهند كرد تا از ميان آنان برترين ها براي مسابقات جهاني مهارت سال 2017 ابوظبي اعزام شوند.
وي درباره منع حضور مهارت جويان ايراني در برخي از رشته ها نظير سي ان سي گفت: شركتي آلماني حامي مسابقات بين المللي فرز سي ان سي است و هفته گذشته در سفري كه به ايران داشتند با مسوولان اين شركت ملاقات داشتيم.
سازگارنژاد افزود: قرار شد اين شركت به توانمندسازي مهارت جويان ايراني در اين رشته كمك كند و حتي اگر بتواند دوره هايي را در آلمان براي ارتقا مهارت برگزيدگان مهارت جوي ايراني برگزار كند تا با توانمندي بيشتري بتوانيم در مسابقات سال 2017 ابوظبي شركت كنيم. پيش از اين به دليل تحريم از حضور در مسابقات فرز سي ان سي محروم بوديم.

**تعامل با كشورهاي توسعه يافته
سازگارنژاد درباره تعامل با كشورهاي توسعه يافته در زمينه آموزش هاي مهارت گفت: تاريخچه سازمان نشان مي دهد آموزش هاي مهارت در تعامل بين ايران و اروپا(كشورهاي آلمان، فرانسه، ايتاليا و بخشي هم روسيه) شكل گرفته است.
وي درباره بهبود تعاملات سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور پس از برجام(برنامه جامع اقدام مشترك) گفت: در دوره دولت هاي هفتم و هشتم (اصلاحات)طرحي را با بانك جهاني تدوين كرديم كه در مدت پنج سال همه فرايند آزمون و سنجش به استانداردهاي جهاني نزديك شود كه از 400 ميليون دلار در نظر گرفته شده براي اجراي طرح، بانك جهاني 200 ميليون دلار وام و 200 ميليون دلار ديگر هم قرار بود از منابع داخل تامين شود.
سازگارنژاد گفت: اين طرح بعد از روي كارآمدن دولت نهم متوقف شد و هم اكنون پولي هم براي ادامه آن در دست نيست.
به گفته معاون وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي، متاسفانه توان سرمايه گذاري كم شده است و بايد در انتظار سال هاي آتي بود. بهبود روابط در دوره اصلاحات به دنبال تجربه 20 ساله بود كه توانست بانك جهاني را براي مشاركت جلب كند. سال ها اين روابط قفل شده بود و بايد دوباره شروع كنيم تا انرژي ها را بالا بياوريم.
سازگارنژاد گفت: درصدد هستيم تحولي در ساختار سازمان به دنبال بهبود روابط بين المللي ايجاد كنيم .از زماني كه مسووليت سازمان آموزش فني و حرفه اي را بر عهده گرفته ام، ديدارهايي با سفراي كشورهاي صنعتي(فرانسه، آلمان، ژاپن و كره جنوبي ) انجام شده است اما تا زماني كه توافق ها عملياتي شود، زمان نياز دارد.
هماهنگي ها بايد با وزارت امور خارجه انجام شود تا به نقطه مطلوبي برسيم به طوري كه مربياني از اين كشورها به ايران بيايند و يا مربيان را براي كسب ارتقاي مهارت اعزام كنيم.
رييس سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور افزود: هم اكنون براي انتقال فناوري منابع مالي مطلوبي نداريم اما در ديدار با موسسه هاي آموزشي در آلمان در استانداردسازي تفاهم داشتيم و الان در شرايطي هستيم كه برجام به ما اجازه تبادل نظر مي دهد.
اقتصام(4)9123 **1561