تهران- ایرنا- دولت فرانسه در حالی برای برچیدن اردوگاه های آوارگان و پناهجویان بندر 'كاله' در شمال این كشور عزم خود را جزم كرده است كه شمار ساكنان این اردوگاه ها هر روز بیشتر می شود. مذاكرات اخیر مسوولان دو كشور فرانسه و انگلیس نیزابهام در سرنوشت این پناهجویان را بیش از پیش تقویت كرده است.

براساس برخی گزارش ها،اردوگاه جنگل در بندر كاله فرانسه ( معروف به اردوگاه كاله ) اكنون حدود 9 هزار مهاجر دارد كه این امر سبب ایجاد بحران پناهندگی در فرانسه تبدیل شده است. تقریباً هر شب بسیاری از مهاجرانی كه به امید عبور از آخرین مرز و رسیدن به خاك انگلیس در این اردوگاه زندگی می‌كنند از دست ماموران گذرنامه فرار كرده و برای رفتن به انگلیس خود را در خودروهایی كه از این بندر وارد كانال مانش می‌شوند، پنهان می‌كنند.
به گزارش ایرنا، علاوه براین همزمان با انتشار گزارش هایی از افزایش ساكنان اردوگاه های موقت در منطقه كاله و به ویژه زاغه 'جنگل' در مدت كوتاه چند ماه گذشته، تحركات سیاسی فرانسه و انگلیس برای تعیین تكلیف اردوگاه های موقتی مانند كاله نیز افزایش یافته است.
*** افزایش شمار پناهجویان در اردوگاه ها
در هفته گذشته، اتحادیه كاركنان پلیس 'اتحاد پلیس ملی' (Alliance Police nationale)، در گزارشی با اشاره به افزایش قابل توجه ساكنان اردوگاه های موقت، پیش بینی كرده است كه شمار پناهجویان زاغه 'جنگل' تا اوایل ماه سپتامبر (اواسط شهریور) از مرز 10 هزار نفر فراتر رود.
برآورد نیروهای پلیس منطقه از جمعیت پناهجویان، بسیار بالاتر از آمار ارئه شده از سوی نهادهای دولتی را نشان می دهد. سازمان های مردم نهاد فعال در بندر كاله، پیشتر شمار ساكنان 'جنگل' را بیش از 9 هزار نفر برآورد كرده بودند.
موسسه مردم نهاد 'فرانس تر دازیل' (France Terre d'Asile)، هفته گذشته در مورد افزایش شمار كودكان و نوجوانانی كه به تنهایی در اردوگاه های موقت منطقه كاله زندگی می كنند، هشدار داد و افزود: تعداد آن دسته از ساكنان اردوگاه ها كه زیر سن قانونی هستند و به تنهایی زندگی می كنند، در سه ماه دو برابر شده و در پایان ماه گذشته میلادی (اوت) به حدود 900 نفر رسیده است. كوچكترین این افراد، 10 سال دارد.
بیشتر این افراد از كشورهای سودان، افغانستان، اریتره و اتیوپی، 10 درصد جمعیت ساكنان اردوگاه های كاله را تشكیل می دهند و تعداد آن ها در زاغه جنگل، 627 نفر است.
استاندار 'پا دو كاله' پیشتر با اشاره به این كه اقوام بسیاری از كودكان و نوجوانان تنها در كاله، در انگلیس زندگی می كنند، گفت: این افراد باید از روند قضائی ویژه ای برای پیوستن به خانواده هایشان بهره مند شوند.
دیروز (جمعه) شماری از فعالان مدنی و حقوق بشر روز جمعه با تجمع در برابر وزارت كشور انگلیس، از دولت 'ترزا می' خواستند كه برای پذیرش شمار بیشتری از كودكان پناهجوی بدون سرپرست كه در حال حاضر در شرایط بدی در اردوگاه مهاجران در بندر كاله فرانسه به سر می برند، اقدام كند.
این فعالان مدنی عنوان كردند در حال حاضر در حدود 400 كودك پناهجو در زاغه جنگل، واجد شرایط دریافت پناهندگی از انگلیس هستند.
*** تنش و ناامنی در اردوگاه ها
در گزارش اتحادیه كاركنان پلیس منطقه ای فرانسه، علاوه بر اشاره به افزایش موارد متعدد تلاش مهاجران برای بالا رفتن از كامیون های عبوری به منظور رساندن خود به انگلیس، به مساله ناامنی در اردوگاه های بندر كاله و بروز درگیری های منجر به مرگ، پرداخته شده است.
این گزارش حاكی است: هیچ كنترلی بر اردوگاه وجود ندارد و این مكان به محلی بی قانون تبدیل شده كه هیچ كدام از نیروهای پلیس نمی توانند شب هنگام وارد آن شوند.
این امر خود گویای وخامت وضعیت زندگی كودكان و نوجوانانی است كه در این اردوگاه ها زندگی می كنند اما از همراهی خانواده هایشان برخوردار نیستند.
*** همكاری مرزی انگلیس و فرانسه: معاهده 'توكه'
«اگزاویه برتران» (Xavier Bertrand) رئیس شورای منطقه ای حزب «جمهوریخواهان» در شمال فرانسه با انتقاد از عملكرد دولت سوسیالیست كشورش، اعلام كرده است: اقدامی كه باید فراتر از تخلیه اردوگاه های كاله صورت بگیرد، مذاكره مجدد در مورد توافق «توكه» است كه فرانسه را وادار كرده نقش نگهبان مرزی را برای انگلیس ایفا كند.
به موجب معاهده توكه كه در سال 2003 به امضا رسید و در سال 2004 میلادی اجرایی شد، فرانسه، انگلیس و ایرلند شمالی در مورد كنترل مرزهای آبی خود متعهد شده اند. فرانسه به پناهجویانی كه قصد دارند خود را از مسیر این كشور به انگلیس برسانند، اجازه عبور نمی دهد. همین امر اردوگاه های موقت مهاجران و پناهجویان در بندر كاله را به وجود آورده است.
'نیكلا ساركوزی' رئیس جمهوری سابق فراانسه و نامزد انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان برای انتخابات رایاست جمهوری، در این باره گفته است: دولت انگلیس باید در خاك خودش به درخواست پناهندگی حدود 9 هزار نفری كه هم اینك در اردوگاه مهاجران در بندر كاله گرد آمده اند، پاسخ دهد.
منابع انگلیسی روز سه شنبه گذشته گفتند كه دولت انگلیس به دنبال اظهارات مقامات فرانسوی در مورد مساله مهاجران در بندر كاله و توافق مرزی دو كشور، تهدید كرده است در همكاری های امنیتی اش با پاریس تجدیدنظر خواهد كرد.
'امبر رود' وزیر كشور انگلیس، سه شنبه گذشته با كزنوو همتای فرانسوی خود در پاریس دیدار كرد. در بیانیه مشترك وزیران كشور انگلیس و فرانسه با اشاره مشكلات ناشی از حضور مهاجران در منطقه كاله، بر افزایش همكاری دو كشور به منظور تقویت تدابیر امنیتی در مرزهای مشترك از جمله كانال مانش و بندرگاه ها و نیز كاهش فشار مهاجران بر این منطقه و ارتقای وضعیت زندگی شان، تاكید شد.
*** تخریب زاغه جنگل
برنار كزنوو برای هشتمین بار از زمان ورود به كابینه فرانسه به عنوان وزیر كشور، دیروز (جمعه) به بندر كاله رفت.
'ناتاشا بوشار' شهردار كاله گفته است: وزیر كشور قصد دارد زاغه جنگل را در یك مرحله از میان ببرد اما هنوز زمان این اقدام مشخص نیست.
كزنوو دیروز (جمعه) در گفت و گو با روزنامه محلی 'نور لیتورال' (Nord Littoral) در كاله، از تخریب مرحله ای زاغه جنگل سخن گفت و افزود: ما پیشتر بخش جنوبی را تخریب كرده ایم و تخریب بخش شمالی نیز آغاز شده است.
وی همچنین عنوان كرد: تخریب زاغه جنگل باید با ایجاد اقامتگاه های جدید برای پناهجویان، همراه باشد.
وی افزود: تا كنون پنج هزار و 528 مهاجر و آواره در 161 مركز پذیرش، اسكان داده شده اند.
وی همچنین از ایجاد هشت هزار ظرفیت جدید در مراكز پذیرش مهاجران و نیز مراكز پذیرش متقاضیان پناهندگی، خبر داد.
این اظهارات در حالی مطرح می شود كه گروه های غیردولتی فعال در زمینه حقوق مهاجران همواره اعلام كرده اند ظرفیت مراكز جدید برای اسكان مهاجران بسیار كمتر از شمار بی جا شدگان است.
مقامات فرانسه با دستور مراجع قضایی این كشور، در اواخر ماه ژانویه گذشته (دی/ بهمن 94) به دلیل آنچه 'حفظ امنیت مهاجران' خوانده شد، نوار 100 متری مجاور جاده كمربندی را از 600 آواره زاغه جنگل تخلیه كردند. مدتی پس از آن نیز نیمه جنوبی این اردوگاه به مساحت 50 هكتار، تخلیه و سپس كاملاً تخریب شد.
به رغم كوچك شدن محوطه، جمعیت این منطقه در سه ماه اخیر به شدت افزایش یافته و تنش و ناآرامی در آن بالا گرفته است. پلیس و گروه های غیردولتی فعال در منطقه از فضای «بسیار پر تنش» حاكم بر زاغه جنگل ابراز نگرانی می كنند. فعالان حقوق مهاجران دلیل افزایش تنش ها را برچیده شدن ساختارهای ایجاد شده توسط گروه های مردم نهاد برای كمك به مهاجران می دانند. این گروه همچنین دلیل افزایش جمعیت این زاغه را ورود مهاجران جدید به فرانسه از ایتالیا و نیز تخریب نظام مند اردوگاه های پاریس، عنوان می كنند.
در راستای تصمیم شهرداری پاریس برای تخلیه اردوگاه های مهاجران در این شهر، بیش از 30 مورد عملیات تخلیه اردوگاه ها انجام شده است.
آوارگان و پناهجویان ساكن اردوگاه های موقت در منطقه كاله و به ویژه زاغه جنگل كه روزی با رویای ورود به انگلیس قدم در مسیر پرمخاطره مهاجرت گذاشتند، امروز در مقابل مرزهای بسته انگلیس در زاغه هایی با كمترین امكانات روزگار می گذرانند. اكنون با تصمیم های تازه دولت فرانسه برای تخریب این زاغه ها سرنوشتی تاریك و مبهم تر از پیش در برابر این مهاجران قرار گرفته است.
اروپام ** 9053**1599