به گزارش ايرنا، پس از آنكه گفت وگوهاي صلح دولت افغانستان با گروه طالبان در چهارچوب گروه چهارجانبه شكست خورد و دولت افغانستان با افزايش حملات تروريستي و انتحاري در شهرهاي بزرگ اين كشور ؛ پاكستان را متهم به همكاري با تروريست ها كرد، كار گروه چهارجانبه بطور عملي پايان يافت و براساس گزارش ها، واشنگتن در تلاش احياي گروه 1+6 با حضور شش كشور آمريكا، روسيه، چين، ايران، پاكستان و هندوستان به اضافه افغانستان است.
خبرگزاري ريانووستي به نقل از «ضمير كابلوف» نماينده ويژه رئيس جمهوري روسيه براي افغانستان به تازگي گزارش داده است كه آمريكا مذاكرات را در قالب 1+6 در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل متحد كه روسيه، ايران و هند نيز در آن شركت مي كنند، براي پيشبرد روند صلح افغانستان پيشنهاد كرده است.
وي افزود: از آنجا كه مذاكرات چهارجانبه در واقع شكست خورده، آمريكا به طور جدي كوشش مي كنند گروه ديگري را جايگزين آن كند و به گفته وي، 1+6 كه آمريكا براي احياي آن دست به كار شده در واقع همان گروهي است كه پيش از اين روسيه مطرح كرده بود.
براي اولين بار «محمدحنيف اتمر» مشاور امنيت ملي افغانستان سال گذشته گروه 1+6 را مطرح كرده بود و افزوده بود كه تشكيل اين گروه با پيشنهاد افغانستان در حاشيه گروه تماس بين المللي در برلين صورت گرفته و رهبري آن به عهده افغانستان خواهد بود.
وي در آن زمان ابراز عقيده كرده بود كه اين گروه با هدف مبارزه مشترك با تروريسم و تحكيم امنيت در افغانستان و منطقه ايجاد شده و جايگزين گروه چهار جانبه افغانستان، پاكستان، چين و آمريكا نخواهد شد، زيرا گروه چهارجانبه تنها حمايت از گفت و گوهاي صلح با طالبان را به عهده دارد.
اينك با ناكامي گروه چهارجانبه و پايان يافتن عملي گفت وگوهاي صلح ميان طالبان و افغانستان، بار ديگر گروه 1+6 مطرح شده است تا گفت وگوهاي صلح افغانستان در يك گستره بزرگ تري پيش برده شود.
در ماه هاي گذشته تحولاتي در روابط افغانستان و پاكستان روي داده كه اميدها را به انجام مذاكرات صلح در افغانستان به ياس تبديل كرده است. كابل اميدوار بود كه اسلام آباد بتواند با متقاعد كردند طالبان آنها را به پاي ميز مذاكره بكشاند اما طالبان حاضر به گفت وگو با دولت كابل نه شد و يا شروطي را پيشنهاد كرد كه در اين برهه از زمان امكان بر آورده شدن آن نبود.
خارج ساختن نام گروه طالبان از فهرست سياه سازمان ملل متحد، خارج شدن نظاميان خارجي از افغانستان و آزادساختن تمام افراد طالبان كه در زندان هاي اين كشور بسر مي برد از جمله خواسته هاي بود كه گروه طالبان آنرا به عنوان پيش شرط آغاز گفت و گوهاي صلح ؛ خواستار آن شدند.
با كشته شدن ملا «اخترمحمد منصور» و رسيدن ملا'هبت الله' به سمت رهبري طالبان ؛ جنگ در افغانستان شدت يافت و تحليل گران افغان بر اين باور نزديك شدند كه رهبر جديد طالبان جنگ را به گفت وگوهاي صلح ترجيح داده و مي خواهد مناطقي را در اين كشور از راه جنگ به كنترل خود درآورد.
از سوي ديگر نزديك تر شدن روابط روزافزون كابل - دهلي و فراهم آوري كمك هاي نظامي هند به افغانستان خشم بيشتر پاكستان را در پي داشته و پاكستان از افزايش نفوذ هند در افغانستان و در نزديك مرزهاي خود با اين كشور احساس ناامني مي كند و اين تحولات شكست گفت وگوهاي صلح چهارجانبه را قطعي ساخته است.
پنج دور از گفت وگوهاي هماهنگي چهارجانبه برگزار شد و افغانستان با اكراه در دور پنجم گفت وگوها شركت كرد و سطح حضور خود را از معاون وزير به سطح سفير افغانستان در اسلام اباد كاهش داد و اعلام كرد كه پاكستان به تعهدهاي خود در گفت و گوهاي چهارجانبه عمل نكرده است.
پيشتر كشورهاي روسيه، ايران و هند براي كمك به پيشبرد روند گفت و گوهاي صلح افغانستان و گسترش همكاري هاي منطقه اي، اعلام آمادگي كرده بودند.
برخي از تحليل گران افغان تاكيد كرده اند كه روند گفت و گوهاي صلح افغانستان بدون حضور روسيه، ايران و هند، به عنوان بازيگران قدرتمند منطقه اي ثمربخش نخواهد بود.
'وحيد مژده' يك تحليل گر سياسي افغان به خبرنگار ايرنا گفته بود كه سپردن گفت وگوهاي صلح افغانستان تنها به پاكستان و آمريكا، نتيجه بخش نخواهد بود و بايد كشورهاي قدرتمند منطقه و تمامي همسايگان افغانستان در آن مشاركت داشته باشند.
آساق*291*1610**1392
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۰
كابل - ايرنا - با شكست گروه چهارجانبه صلح افغانستان كه آمريكا، چين، افغانستان و پاكستان عضويت آنرا براي برقراري صلح و ثبات در اين كشور و مذاكره با گروه طالبان به عهده داشت، با پيشنهاد آمريكا گروه 1+6 دوباره جان مي گيرد.