ايلام - ايرنا - از سالمندي بعنوان آخرين ايستگاه زندگي نامبرده مي شود، دوراني حساس از زندگي پر از فراز و نشيب آدمي كه نيازمند توجه خاص و سبك زندگي خاص است.

به گزارش ايرنا، سالمندان در گذشته هاي دور از جايگاه وي‍ژه و خاصي بين خانواده هايشان برخوردار بودند و اغلب فرزندان پسر پس از ازدواج زندگي در كنار پدر و مادر را به زندگي مستقل ترجيح مي دادند.
اما به مرور زمان و به تناسب تغيير سبك زندگي شكل خانواده ها نيز از نوع گسترده كه در قالب آن پدر و مادر در كنار فرزندان و زير يك سقف زندگي مي كردند به نوع هسته متشكل از پدر، مادر و فرزند مجرد تغيير يافت و جايگاه سالمندان نيز ديگر همچون گذشته نيست.
در گذشته خانواده ها بصورت گسترده با هم زندگي مي كردند بطوريكه در هر خانه حداقل سه نسل وجود داشت ولي امروزه به علل مختلف كه هنوز تحقيق علمي خاصي روي ان انجام نشده خانواده ها محدود شده اند.
تغيير سبك زندگي و تغيير شكل خانواده ها مهمترين علتي است كه معاون توانبخشي بهزيستي ايلام اعلام مي كند موجب شده شماري از سالمندان براي ماندن نزد فرزندان شان جايگاهي نداشته و به مراكز بهزيستي سپرده شوند.

** افزايش تقاضا براي سپردن سالمندان به مراكز بهزيستي ايلام
فرمان عزيزنيا مي گويد: برخي خانواده ها به علت تغيير سبك زندگي، محدود شدن منازل مسكوني و از طرفي بالا رفتن هزينه هاي درماني، توانايي نگهداري سالمندان را ندارند و به همبن علت آنها را به مراكز ويژه مي سپارند.
وي با بيان اينكه در سال هاي اخير ميزان تقاضاي افراد براي سپردن سالمندان به مراكز نگهداري بهزيستي در اين استان افزايش يافته است، افزود: خانواده ها در صورت داشتن شرايط بايد تمام سعي و تلاش خود را داشته باشند تا سالمندان را نزد خود نگهداري كنند.
عزيزنيا گفت: امروزه بدليل تغييرات اجتماعي كه در جامعه بوجود آمده و همچنين نيازهاي فرهنگي جديد بين خانواده ها تقاضاي سپردن سالمندان به مراكز بهزيستي بيشتر از قبل شده است.

** نگهداري 50 سالمند زن و مرد در مراكز نگهداري بهزيستي ايلام
وي با اشاره به فعاليت 2 مركز نگهداري سالمندان در استان ايلام اظهار كرد: مركز نگهداري ويژه سالمندان زن در شهر ايلام و سالمندان مرد نيز در شهر ايوان بصورت شبانه روزي فعاليت دارند.
وي تعداد سالمندان نگهداري شده در اين دو مركز كه بصورت شبانه روزي فعاليت مي كنند را 50 نفر اعلام كرد و گفت: بهزيستي بابت نگهداري هر سالمند ماهيانه پنج ميليون ريال به اين مراكز كه توسط بخش خصوصي با نظارت اين سازمان فعاليت دارند، پرداخت مي كند.
به گفته عزيزنيا، همچنين حمايت هاي جانبي نيز از اين مراكز توسط بهزيستي صورت مي گيرد كه شامل تجهيز، بيمه كردن مددجوياني كه در اين مراكز مشغول بكار هستند و برگزاري دوره هاي آموزشي براي پرسنل اين مراكز با هدف ارايه خدمات مطلوب تر تخصصي به سالمندان است.
وي يادآور شد: مراكز نگهداري سالمندان بيش از يك دهه در اين استان فعاليت داشته و بهزيستي بر نحوه فعاليت و خدمات دهي به ساكنان اين مراكز نظارت مستمر دارد.

** اجراي طرح هاي تخصصي بهزيستي براي جلوگيري از سپردن سالمندان به مراكز نگهداري
معاون توانبخشي بهزيستي ايلام گفت: سالمندان بايد نزد خانواده ها نگهداري شوند و فرهنگ سپردن آنها به مراكز بهزيستي بايد تضعيف شود كه در اين زمينه بهزيستي با اجراي طرح هاي تخصصي سعي در كاهش ورودي سالمندان به مراكز نگهداري دارد.
عزيزنيا با بيان اينكه آمار سالمنداني كه به مراكز بهزيستي در ايلام ارجاع مي شوند نسبت به ساير مناطق كشور پايين تر است، افزود: بهزيستي بعنوان يك سازمان تخصصي براي جلوگيري از رشد بي رويه اين مراكز اين طرح ها را اجرا كرده تا با مشاركت خانواده ها خدمات تخصصي به سالمندان در منازل آنها ارائه شود.
وي يكي از مهمترين اين اقدام ها را اجراي طرح ويزيت در منزل سالمندان اعلام كرد و توضيح داد: در اجراي اين طرح با حضور تيم هاي تخصصي شامل پزشك، روانشناس، مددكار و فيزيوتراپ بنابر نياز آنها خدمات لازم از طريق مراكز وابسته بهزيستي به سالمندان در منازل آنها ارائه مي شود.
عزيزنيا تعداد مراكز ويزيت در منزل سالمندان در استان ايلام را شش مركز عنوان كرد و گفت: 300 سالمند مددجو از طريق اين مراكز خدمات تخصصي درماني را در منزل دريافت مي كنند.

** ارائه خدمات تخصصي بهزيستي به سالمندان بسترگرا در منزل
معاون توانبخشي بهزيستي ايلام همچنين به ارائه خدمات اين سازمان به سالمندان بستر گرا اشاره كرد و افزود: در اجراي اين طرح با عنوان توانبخشي مبتني بر جامعه افراد بعنوان مراقب آموزش هاي لازم را كسب كرده و در طول هفته سه جلسه به مدت سه تا چهار ساعت در منازل سالمندان حضور و نسبت به رفع نيازهاي سالمندان اقدام هاي تخصصي لازم انجام مي دهند.
وي خدمات ارائه شده در اين طرح به سالمندان را درماني، توانپزشكي، مناسب سازي مسكن، تشخيص و تعيين وسايل كمك توانبخشي مصرفي اعلام كرد و يادآور شد: در اين طرح 130 نفر از سالمندان مددجو توسط 30 مراقب آموزش ديده زير پوشش قرار دارند.

** فعاليت مركز روزانه وي‍ژه سالمندان معلول در ايلام
وي به فعاليت تنها مركز روزانه وي‍ژه سالمندان معلول در اين استان هم اشاره كرد و گفت: در اين مركز با ظرفيت 30 نفر، سالمندان آموزش هاي تخصصي و برنامه هاي آموزشي اوقات فراغت توسط مربيان مركز را دريافت مي كنند.

** بيش از هفت درصد جمعيت ايلام را سالمندان تشكيل مي دهند/ راه اندازي بانك اطلاعاتي سالمندان
عزيزنيا با بيان اينكه بيش از هفت درصد جمعيت اين استان را سالمندان تشكيل مي دهند، خاطر نشان كرد: اين درصد معادل 39 هزار نفر است كه از اين تعداد، 800 نفر زير پوشش حمايت حوزه توانبخشي بهزيستي قرار دارند.
وي از راه اندازي بانك اطلاعاتي ويژه سالمندان در اين استان توسط بهزيستي خبر داد و يادآور شد: در اين بانك اطلاعات سالمندان زير پوشش اين حوزه بصورت آزمايشي وارد شده است و در مرحله بعد سالمندان زير پوشش ساير حوزه هاي بهزيستي و پس از رونمايي كامل اطلاعات سالمندان همه دستگاه هاي عضو شوراي سالمندان وارد سامانه بانك اطلاعات خواهد شد.
معاون بهزيستي ايلام هدف از طراحي و راه اندازي اين بانك را كسب آمار دقيق از سالمندان استان و ارائه خدمات بهينه تر و با برنامه به اين قشر از جامعه اعلام كرد.
7171/9002