تاریخ انتشار: ۱۴ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۴

مسكو - ایرنا - دسامبر سال 1991 اتحاد جماهیر شوروی به رهبری میخائیل گورباچف كه كشوری با مساحت 22 میلیون و 400 هزار كیلومتر مربع بود، نابود شد و افزون بر روسیه 14 جمهوری دیگر به استقلال رسیدند و بدین ترتیب بزرگ ترین دگرگونی در نقشه سیاسی و جغرافیایی جهان در تاریخ معاصر رخ داد.

به گزارش ایرنا، رئیسان جمهوری دوران كمونیستی مسئولیت اداره كشورهای تازه مستقل بر آمده از جمهوری های آسیایی و اروپایی شوروی را بر عهده گرفتند كه در طول زمان با دگرگونی های سیاسی، مخالفت های اجتماعی، انتخابات یا پایان زندگی جای خود را به جانشینان دادند.
آخرین سیاستمدار برجسته از این دوران اسلام كریم اف رییس جمهوری ازبكستان بود كه روز دوشنبه در سمرقند زادگاه خود پس از حدود 26 سال حكومت در 78 سالگی به خاك سپرده شد.
اسلام عبدالغنی‌یویچ كریم اف دانش آموخته اقتصاد و مهندسی مكانیك در مدرسه پلی‌تكنیك آسیای میانه و انستیتو اقتصاد ملی تاشكند، سال 1983 به عنوان وزیر اقتصاد ازبكستان جمهوری وقت شوروی و سپس سال 1986 نایب ‌رئیس شورای وزیران و رئیس اداره برنامه‌ریزی دولتی ازبكستان شد.
كریم اوف 1991 استقلال این جمهوری را از شوروی اعلام كرد و چندی بعد نیز در اولین انتخابات این كشور با بدست آوردن 68درصد آرا نخستین رییس‌ جمهوری كشور مستقل ازبكستان شد كه تا زمان پایان حیات قدرت را در دست داشت.
ازبكستان در آسیای میانه دارای مرز مشترك با افغانستان، تاجیكستان، تركمنستان، قرقیزستان، و قزاقستان به پایتختی تاشكند است كه حدود 449 هزار كیلومتر مربع مساحت و بیش از 31 میلیون و 500 هزار نفر جمعیت دارد.

** نورسلطان نظربایف - قزاقستان:
با پایان زندگی كریم اف، اكنون نورسلطان نظربایف رئیس جمهوری قزاقستان با 76 سال سن بیشترین پیشینه مسئولیت ریاست جمهوری در یك كشور مستقل برآمده از شوروی را دارد.
وی سال ۱۹۸۹ به مقام سردبیر اول حزب كمونیست و سپس رئیس جمهوری قزاقستان رسید و با فروپاشی شوروی نیز این مسئولیت را در كشور مستقل نوپا ادامه داد كه تاكنون بر عهده دارد و بیشتر سیاست خارجی متوازن بین غرب و روسیه را در دستور كار دارد.
قزاقستان در آسیای میانه به پایتختی آستانه با حدود دو میلیون و 725 هزار كیلومتر مربع مساحت و بیش از ۱۶ میلیون و 500هزار نفر جمعیت، بزرگ ترین كشور محصور در خشكی جهان است كه با روسیه، چین، قرقیزستان، ازبكستان و تركمنستان همسایه است.

** امام علی رحمان - تاجیكستان:
رئیس جمهوری كنونی تاجیكستان كه از مقام های بلندپایه حزب كمونیست جمهوری وقت شوروی بود، پس از اعلام استقلال این كشور از سال 1992 تا 1994 به عنوان رییس مجلس این كشور انجام وظیفه می كرد.
وی از سال 1994 با برعهده گرفتن مسئولیت ریاست جمهوری تا كنون برای 22 سال این وظیفه را انجام می ده.
تاجیكستان گرایش تعیین كننده ای در سیاست خارجی به واشنگتن یا مسكو ندارد، ولی به دلیل موقعیت حساس این كشور به ویژه مجاورت با افغانستان، از همكاری های گسترده سیاسی و پیوندهای دفاعی و امنیتی با روسیه برخوردار است.
تاجیكستان با پهناوری 143 هزار و 100 كیلومتر مربع و حدود هشت میلیون و 200 هزار كیلومتر جمعیت با افغانستان، ازبكستان، قرقیزستان و چین همسایه‌ است.

**الكساندر لوكاشنكو - بلاروس:
كشور بلاروس كه جمهوری اروپایی شوروی بود و هم مرز روسیه است از سال 1994 تاكنون شاهد ریاست جمهوری الكساندر لوكاشنكو می باشد كه از سیاستمداران برجسته دوران كمونیستی بود.
وی كه متولد سال 1954 است، سال 1990 به عنوان نماینده مجلس عالی بلاروس خدمت می كرد و همزمان ریاست كمیسیون بررسی ساختارهای تجاری جمهوری وقت را بر عهده است.
لوكاشنكو كه در دوران 22 ساله ریاست جمهوری خود توانسته با موفقیت مانع توقف روند توسعه صنعتی و اقتصادی بلاروس شود و حتی آن را شتاب بخشد، بین جمهوری های شوروی بیشترین همگرایی را با روسیه دارد كه قرارداد آزادی تردد اتباع دو كشور یكی از این توافق ها به شمار می رود.
بلاروس كه مینسك پایتخت آن است و پیش از این به عنوان روسیه سفید نیز شناخته می شد، یك سرزمین دور از دریا در اروپای شرقی هم مرز روسیه، اوكراین، لهستان، لیتوانی و لتونی است كه حدود 208 هزار كیلومتر مربع مساحت و بیش از 10 میلیون نفر جمعیت دارد.
اروپام 391 ** 1516