به گزارش روز دوشنبه ايرنا از روابط عمومي شوراي عالي انقلاب فرهنگي، سيداحمد معتمدي اظهار كرد: دانشگاه صنعتي اميركبير به عنوان قديميترين دانشگاه فني و مهندسي در سال 1336 و با عنوان پلي تكنيك تأسيس شد.
وي گفت: البته در واقع دانشگاه پلي تكنيك از تركيب دو مدرسه عالي به وجود آمده كه قدمت آنها به حدود 90 سال ميرسد و با چنين تلقي اي ميتوان قدمت اين دانشگاه را بيش از قدمت دانشگاه تهران به حساب آورد.
معتمدي افزود: در هر صورت دانشگاه امير كبير قديميترين دانشگاه صنعتي كشور است كه مقام معظم رهبري نيز از آن با عنوان مادر دانشگاههاي صنعتي ياد كردهاند.
وي يادآور شد: غرض از بيان اين نكته اين است كه يادآوري شود يكي از ظرفيتهاي دانشگاه صنعتي امير كبير قدمت آن و تجربه اي است كه در طول اين ساليان در اين دانشگاه به وجود آمده و در سطوح و لايههاي مختلف آن حضور دارد و اثرگذار است.
وي گفت: تنوع رشتهها يكي ديگر از ظرفيتهاي دانشگاه امير كبير است؛ به نحوي كه جامعيت آن بيش از همه دانشگاهها و دانشكدههاي صنعتي كشور است. در حال حاضر 16 دانشكده، چند گروه مستقل و سه واحد آموزشي در شهرستانها در مجموعه دانشگاه صنعتي امير كبير فعال هستند و دانشگاهي كه در رتبه بعد از ما قرار دارد داراي 12 يا 13 دانشكده است.
رئيس دانشگاه صنعتي اميركبير با بيان اينكه اين تنوع ظرفيت خوبي را براي پوشش دادن دامنه وسيعتري از علوم مهندسي و علوم پايه را ايجاد ميكندادامه داد: ظرفيت ديگر دانشگاه امير كبير كه در زمينه پيشرفت علمي بسيار كمككننده است، كاربردي بودن دانشگاه است.
معتمدي افزود: دانشگاه امير كبير از ابتدا به عنوان پلي تكنيك ايجاد شده و هدف آن تربيت كاربردي دانشجويان در حوزههاي فني و صنعتي بوده است؛ البته بعداً تغييراتي در شرح وظايف دانشگاه ايجاد شده، اما اين خصلت همچنان حفظ شده و همين امر باعث شده علاوه بر حركت خوب در مرزهاي دانش و قرار گرفتن در بالاترين رتبهها در ردهبنديهاي داخلي در اين عرصه، به لحاظ شاخصهاي كاربردي نيز رتبه بالايي داشته باشد.
وي گفت: يكي ديگر از ويژگيهاي دانشگاه امير كبير كه هر چند ممكن است برخي آن را مثبت ندانند اما به شخصه آن را يك نقطه قوت اين دانشگاه ميدانم سياسي بودن آن است. معتمدي افزود: دانشگاه امير كبير از پيش از انقلاب سياسي بوده و نقش بسيار مؤثري نيز در دوران انقلاب داشته و چنين نقشي را در دوران دفاع مقدس نيز ايفا كرده است.
رئيس دانشگاه صنعتي امير كبير اظهار كرد: اين ويژگي همچنان در اين دانشگاه حفظ شده كه هم اساتيد و هم دانشجويان آن علاوه بر ابعاد علمي و فني، در امور سياسي، اجتماعي و فرهنگي نيز بسيار فعالاند. به عبارتي دانشگاه امير كبير فارغ التحصيلاني با دانش صرفاً فني تربيت نميكند و همين امر باعث شده كه نقش مؤثري در سطح كارشناسي ارشد كشور و در حوزه مديريتي كشور ايفا كند و در اين زمينه جايگاه خوبي داشته باشد.
وي يادآور شد: از وزراي دولتهاي پس از انقلاب 10 نفر از اساتيد دانشگاه امير كبير بودهاند و اگر فارغ التحصيلان دانشگاه را هم به اين مجموعه بيفزاييم قطعاً رقم بسيار بالاتري خواهد شد. در هر گوشهاي از كشور نيز فارغ التحصيلان دانشگاه امير كبير حضور و نقش مؤثري در مديريت كشور دارند؛ چنان كه يكي از دلايل عمده اين موضوع اين است كه دانشجو در دوران دانشجويي با فعاليتهاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي خود، در اين ابعاد هم تربيت ميشود.
رئيس دانشگاه صنعتي امير كبير تاكيد كرد: بعد از پيروزي انقلاب هم كه كارخانجات خالي شد و مديريت صنايع كشور با مشكل مواجه بود، شوراي كارگري در دانشگاه امير كبير تشكيل شد و اين شورا بود كه مديران مجموعههاي صنعتي را تعيين ميكرد. در آن شرايط بسياري از دانشجويان با وجود سن پايين مديريت صنايع مختلف را به عهده گرفتند و بسياري از آنها هنوز هم در اين صنايع باقي ماندهاند.
وي يادآور شد: در دوران دفاع مقدس هم مركز سازماندهي بسيج دانشجويان و اساتيد و محققين براي جنگ تحميلي در دانشگاه امير كبير بود و اساتيد و دانشجويان اين دانشگاه نقش بالايي را در اين زمينه داشتند؛ تا جايي كه دانشگاه بيش از 90 شهيد تقديم انقلاب كرد كه يكي از آنها استاد شهيد نجات اللهي بود. اينها همه بيانگر اين است كه دانشگاه صنعتي اميركبير اين ظرفيت را دارد كه افراد در آن تك بعدي تربيت نشوند؛ اين چيزي است كه مورد تأكيد نظام است و از جمله ظرفيتهاي دانشگاه امير كبير محسوب مي شود.
وي اظهار كرد: دانشگاه صنعتي اميركبير چند سالي است در اين زمينه كه جزء وظايف اصلي آن است، به لحاظ سرانه مقالات با شاخصهاي بينالمللي، رتبه نخست كشور را دارد؛ از نظر رتبهبندي تعداد ارجاعات هم در سالهاي اخير در رشتههاي مختلف در ردههاي نخست، دوم و سوم قرار داشتهايم.
رئيس دانشگاه صنعتي امير كبير گفت: بنابراين در مجموع من فكر ميكنم ظرفيتهايي كه در دانشگاه صنعتي امير كبير وجود دارد در كمتر دانشگاه كشور وجود داشته باشد.
وي در ادامه اظهار كرد: دانشگاه صنعتي امير كبير از سال 1386 برنامه راهبردي داشت و با اطلاعاتي كه داريم جزء اولين دانشگاههايي است كه داراي برنامه راهبردي بوده است، اما برنامههاي اجرايي اين راهبردها چندان به مرحله تدوين نرسيده بود.
وي گفت: از حدود دو سال پيش كه بنده مسئوليت دانشگاه را قبول كردهام، با توجه به اين كه پيش از آن هم مسئوليت تدوين برنامه راهبردي را به عهده داشتم، اقدام به تكميل برنامه راهبردي، در قالب تهيه رويهها و به عبارتي تدوين برنامههاي اجرايي كرديم.
معتمدي افزود: يك برنامه و هدفگذاري راهبردي نميتواند راهگشا باشد و تنها در صورتي كه با برنامه اجرايي همراه شود ارزش عملي مييابد؛ بر همين اساس ما در دو سال اخير، پس از برخي بازنگريها در اهداف و اصلاحات در سند راهبردي، با مبنا قرار دادن اسناد بالادستي از جمله نقشه جامع علمي كشور، برنامههاي راهبردي را، جز در يكي دو مورد، نهايي كرده و به اجرا گذاشتهايم.
وي تصريح كرد: با اصلاحات انجام شده، برنامه راهبردي دانشگاه با هدفگذاريها و برنامه ريزي هاي صورت گرفته براي افق 1404 هماهنگ شده و مقرر شده كه در زمان باقي مانده در قالب دو برنامه پنج ساله اجرايي شود.
معتمدي خاطرنشان كرد: ما در تدوين برنامههاي اجرايي، در همه موارد لازم و مرتبط، نقشه جامع علمي را لحاظ كردهايم، اما به طور مشخص بر دو هدف قرار گرفتن درميان 100 دانشگاه برتر دنيا و تبديل شدن به يك دانشگاه نسل سوم متمركز خواهيم بود.
وي تاكيد كرد: در حال حاضر دانشگاه صنعتي امير كبير معمولا در رتبههاي بين 400 تا 500 دانشگاههاي برتر دنيا ردهبندي ميشوند؛ البته اين بدين معنا نيست كه رتبه دانشگاه ما واقعاً در اين حدود است؛ بلكه ما در جنبههايي مانند امتيازات بينالمللي نمره بسيار پايينتري داريم، اما در مقالات و استنادات در همين حال حاضر ميتوانم بگويم كه جزء 100 تا 200 دانشگاه برتر دنيا هستيم.
رئيس دانشگاه صنعتي امير كبير خاطرنشان كرد: اگر نقاط ضعف فعلي برطرف شود، شاهد ارتقاي قابل توجه رتبه دانشگاه خواهيم بود.
وي تصريح كرد: براي مثال هم اكنون حدود 150 تا 200 دانشجوي خارجي در دانشگاه صنعتي امير كبير تحصيل مي كنند كه بر اساس برنامه پنج ساله نخست دانشگاه اين تعداد بايستي به حداقل هزار دانشجو برسد.
معتمدي گفت: مقرر شده كه در اين برنامه 100 استاد برتر خارج از كشور، خصوصاً از اساتيد نخبه ايراني، به عنوان هيئت علمي جذب دانشگاه شوند؛ اينها بخشي از گامهاي عمده ما در گسترش همكاريهاي بينالمللي خواهد بود كه از سال گذشته آغاز شده است.
رئيس دانشگاه صنعتي امير كبير افزود: پيشبينيهايي نيز براي افزايش سهم دانشگاه در توليد علم صورت گرفته كه آنها نيز در جاي خود پيگيري خواهد شد.
وي در ادامه گفت: ما با حركت در مسير تبديل شده به يك دانشگاه نسل سوم و برنامهريزي كه براي اين هدف داشتهايم بسياري از مباحث نقشه جامع علمي و موضوع اقتصاد مقاومتي را پوشش دادهايم؛ به نحوي كه برنامه پنج ساله دانشگاه با تعقيب هدف ارتقاي توليد دانش و فناوري، ايجاد اقتصاد دانشبنيان و در نتيجه اقتصاد مقاوم را پيگيري خواهد كرد.
معتمدي افزود: در واقع هدف نخست ما، يعني رسيدن به رتبه 100 دانشگاه برتر دنيا با توليد علم در ارتباط است و هدف دوم كمك خواهد كرد كه نقش مؤثرتري در اقتصاد دانش بنيان داشته باشيم. با توجه به اين كه رويههاي اين راهبردها نوشته شده و اغلب به اجرا در شود.
وي اظهار كرد: ميتوان گفت كه ما هيچ بخشي را رها نكردهايم، اما شيوه ما اين بوده كه در هر بخش هدفي را دنبال كنيم؛ براي مثال ما در زمينه توليد علم، پس از بررسي ديديم كه ميزان توليد مقالاتمان بسيار بالاست و در كشور هم به طور نسبي مقام اول را داريم، اما در زمينه استنادات در سطح دنيا يك مقدار ضعيف هستيم، بنابراين رويهها را به نحوي طراحي كرديم و تغيير داديم كه در اين حوزه به كيفيت توليد علم هم توجه بيشتري بشود.
وي ادامه داد: موضوع مراودات بينالمللي را به عنوان راهكار مشترك براي پيگيري هم ارتقاي رتبه دانشگاه و توليد علم و هم به منظور پيگيري اثرگذاري فرهنگي و سياسي نظام در سطح منطقه و بينالملل در نظر گرفتهايم.
معتمدي گفت: اولويت تعيين شده در بخش دانشجويي، مسئله خوابگاه است؛ دانشگاه امير كبير در اين زمينه بسيار ضعيف است و با مشكلات زيادي رو به رو است. بر اساس برنامه بايستي ظرفيت خوابگاهها را تا دو برابر افزايش دهيم تا نياز دانشگاه به نحوي متعادل در اين زمينه مرتفع شود.
رئيس دانشگاه صنعتي امير كبير افزود: در حوزه فرهنگي هم برنامه مدوني وجود نداشت اما اين برنامه نيز با كمك نمايندگي ولي فقيه در دانشگاه تهيه شده و در آنجا نيز در بخشهاي مختلف اولويتهاي مشخص و منظور شده است.
فراهنگ**9187**1027
تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۷
تهران-ايرنا- رئيس دانشگاه صنعتي امير كبير گفت: اهداف نقشه جامع در قالب دو برنامه پنج ساله در دانشگاه اميركبير اجرايي ميشود