به گزارش روز چهارشنبه ايرنا از پايگاه اطلاع رساني پژوهش هاي كاربردي معاونت برون مرزي صدا و سيما، 'پژوهشنامه رسانه بين الملل'، اولين نشريه علمي- تخصصي برون مرزي سازمان صدا و سيما است كه به مدير مسئولي معاون برون مرزي و به همت واحد پژوهشهاي كاربردي منتشر شده است.
بر اساس اين گزارش،شماري از اساتيد برجسته حوزه ارتباطات، علوم سياسي، روابط بين الملل و حقوق بين الملل دردانشگاه هاي تهران و همچنين پژوهشگران و صاحب نظران برجسته رسانه ها عضو هيات تحريريه و مشاوران علمي پژوهشنامه رسانه بين الملل هستند.
پژوهشنامه رسانه بين الملل، نخستين پژوهشنامه در تاريخ فعاليت معاونت برون مرزي صداوسيماست و اولين شماره آن مشتمل بر 11 مقاله علمي - پژوهشي و 297 صفحه مي باشد.
احمد كاظمي مدير پژوهش هاي كاربردي و سردبير پژوهشنامه رسانه بين الملل، درباره اهداف انتشار اين پژوهشنامه گفت: در راستاي تقويت توليد فكر و ترويج مطالعات راهبردي بينالمللي به ويژه با محوريت رويكرد رسانهاي، انتشار 'پژوهشنامه رسانه بينالملل' در دستور كار معاونت برون مرزي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران قرار گرفته است.
بر اساس اين گزارش، بيشترين تعداد مقالات نخستين شماره پژوهشنامه رسانه بينالملل به بررسي موضوع تروريسم تكفيري از زواياي گوناگون اختصاص يافته است.
مقاله 'بررسي تطبيقي مباني فكري و رويكرد عملي داعش با قرآن و سيره نبوي'، به قلم علي ساقيان و مريم السادات حسيني به بررسي تضاد مباني فكري داعش با قرآن و سيره نبوي پرداخته است.
دكتر ناصر پورحسن در مقاله 'جريان شناسي گروههاي تكفيري متحد داعش در اقصي نقاط جهان '، شبكه جهاني متحدان داعش در بخشهايي از خاورميانه، آفريقا، قفقاز ، آسياي مركزي و جنوب آسيا و همچنين شبكه پيچيده اي از افراد و امارتهاي اسلامي انفرادي در كشورهاي مختلف از جمله اروپا را بررسي كرده است.
در مقاله 'داعش در افغانستان؛ ماهيت، اهداف و چشم انداز آن' به قلم پيرمحمد ملازهي ، زمينهها و عوامل داخلي و خارجي نفوذ داعش در افغانستان و چشم انداز فعاليت اين گروه تروريستي در اين كشور مورد بررسي قرار گرفته است.
دكتر سلمان رضوي و دكتر طاهره گودرزي در مقاله'بررسي وجوه اشتراك مباني فكري، اهداف و اقدامات تروريستي رژيم صهيونيستي و داعش'، نقاط اشتراك در ديدگاه ها، رويكرد ها و رفتارهاي رژيم صهيونيستي و داعش را بررسي كرده و پيوند منافع و همچنين سناريوهاي همگرايي و واگرايي اين دو نهاد تروريستي را تبيين كردهاند.
ديگر مقاله نخستين شماره پژوهشنامه رسانه بينالملل در زمينه گروههاي تكفيري ، مقاله 'بررسي علل پيوستن جوانان اروپايي به داعش' به قلم دكتر هادي آجيلي و زهرا مبيني كشه است. نويسندگان در اين مقاله، علاوه بر بررسي توزيع جغرافيايي اعضاي اروپايي داعش و ويژگيهاي هويتي آنان، مجموعهاي از عوامل گرايش جوانان اروپايي به داعش نظير بحران هويت و معنويت در غرب، اسلام هراسي ، فشارها و تبعيضهاي اجتماعي را مورد مداقه قرار ميدهند.
مقاله 'بررسي ابزارها، تاكتيكها و رويكردهاي رسانهاي گروه تروريستي داعش' به قلم زينب شاهيني و دكتر سيدمهدي شريفي آخرين مقاله نخستين شماره نشريه علمي- تخصصي معاونت برون مرزي در زمينه گروههاي تكفيري ميباشد. اين مقاله نخست به ترسيم تصويري از امكانات متعدد رسانه اي و اهداف و رويكردهاي گروه تروريستي داعش ميپردازد و سپس با تحليل محتواي مستند هاي توليدي داعش در سه زمينه تبليغاتي ، سياسي و اجتماعي ، مفاهيم و تكنيكهاي آنها را در انجام عمليات رواني بيان ميكند.
عناوين و نويسندگان ديگر مقالههاي نخستين شماره پژوهشنامه رسانه بين الملل عبارتند از: 'چالشهاي مهاجرت مسلمانان در اروپا' به قلم دكتر مهدي محمدنيا، 'بررسي علل تشديد روند اسلامستيزي در تاجيكستان' به قلم دكتر حسين احمدي و برهان حشمتي، 'خشونت پليس در جامعه آمريكا با تمركز بر اقليت¬ها' به قلم دكتر محمد جواد بختياري، 'انگيزهها، اهداف و تاكتيكهاي غرب از سياه¬نمايي گسترده عليه اسلام و ايران و چشم انداز آن' به قلم خليل قلخانباز و 'ويروس ابولا و منافع تجاري، نظامي و سياسي آمريكا' به قلم محمدرضا مرادي.
مدير واحد پژوهش هاي كاربردي برون مرزي با تاكيد بر اينكه معاونت برون مرزي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران با دارا بودن 34 راديو و شش شبكه تلويزيوني پرس تي وي، العالم، هيسپان تي وي، آي فيلم (به سه زبان)، سحر (با شش كانال) و شبكه الكوثر و همچنين پايگاه خبري 30 زبانه 'پارس تودي' يكي از بزرگترين رسانههاي بينالمللي در جهان محسوب ميشود، افزود: نياز روزافزوني به پژوهش در رسانه برون مرزي به عنوان خط مقدم محور مقاومت در جنگ نرم وجود دارد و در اين راستا ، علاوه بر تغييرات كيفي و محتوايي در پژوهش ها و عليرغم قِلّت نيرو و كمبود بودجه، تعداد پژوهش ها در سالهاي 94 و 95 در مقايسه با قبل از لحاظ كمي، سه برابر افزايش داشته است.
احمد كاظمي افزود : همان طوري كه رهبر معظم انقلاب اسلامي (مدظله العالي) فرمودهاند: 'عنصر تحقيق و پژوهش در همه جا بصورت يك اصل در مجموعه كارها بايد مورد توجه قرار گيرد'. بر اين اساس از آغاز توسعهي رسانه برون مرزي، پژوهش در اين حوزه به مانند ديگر معاونتهاي سازمان، داراي جايگاه ويژهاي بوده است، و اين مهم همواره از سوي رؤساي محترم سازمان مورد تاكيد قرار گرفته است. در همين راستا، واحد پژوهشهاي كاربردي معاونت برون مرزي در سال 1376 با حمايت دكتر محمد سرافراز معاون وقت برون مرزي تأسيس شد.
به گفته سردبير پژوهشنامه رسانه بين الملل، واحد پژوهشهاي كاربردي برون مرزي(به آدرس اينترنتي arc.irib.ir) با هدف پشتيباني محتوايي و علمي شبكههاي راديويي و تلويزيوني معاونت برون مرزي با شعار 'رسانه پژوهش مدار: رسانه تأثيرگذار' در طول نزديك به دو دهه فعاليت، توانسته است با انجام بيش از دويست و پنجاه پژوهش، محتواي بسياري از برنامههاي رسانه برون مرزي را تأمين نمايد. علاوه بر حفظ چارچوبهاي علمي و پژوهشي كه ويژگي ذاتي فعاليتهاي تحقيقاتي است، مهمترين ويژگي اين پژوهشها داشتن صبغه برون مرزي و تبديل آنها به برنامه هاي راديويي و تلويزيوني در بخش برون مرزي است.
مدير واحد پژوهش هاي كاربردي افزود : پژوهشهاي تهيه شده در اين واحد در دو قالب علمي انجام ميشود: اول : در قالب «پژوهشهاي كاربردي» كه اين پژوهشها تنها معطوف به پژوهشهاي منجر به برنامه سازي نيست، بلكه تدوين راهبردهاي اجرايي و تصميم سازي براي اصلاح يا ايجاد ساختارهاي جديد متناسب با نيازهاي معاونت برون مرزي را نيز شامل ميشود. دوم : از مهر ماه سال 1393 محصول پژوهشي جديدي با عنوان 'مجموعه راهبردهاي پژوهشيِ رسانهاي و كاربردي' با هدف توليد پژوهشهاي زودبازده و تقويت هرچه بيشتر جايگاه اتاق فكر و پژوهش در برون مرزي تهيه ميشود. اين مجموعه بر انجام پژوهشهاي زودبازدهِ توليدمحور درباره تحولات مهم بينالمللي استوار است. اركان اصلي آن را تحليل راهبردي، تبيين مواضع كشورمان، سناريو پردازي با رويكرد آينده پژوهي، ارائه راهبردهاي رسانهاي و كاربردي در سه محور ايجابي، سلبي و ترويجي، ارايه ايدههاي برنامه سازي، پيشنهاد واژههاي مناسب رسانهاي براي برنامه سازان برون مرزي تشكيل ميدهند.
به گفته كاظمي مقالات منتشر شده در 'پژوهشنامه رسانه بين الملل' برگرفته از تحقيقاتي است كه در واحد پژوهشهاي كاربردي برون مرزي و درباره تحولات مهم منطقهاي و جهاني و با محوريت رويكرد رسانه اي ، آينده پژوهشي، سناريو پردازي و تبيين شاخصهاي رويكردي و رفتاري بازيگران، انجام شدهاند.
مدير واحد پژوهشهاي كاربردي برون مرزي با اشاره به اينكه انتشار شماره اول 'پژوهشنامه رسانه بينالملل' همزمان با آغاز دوره رياست دكتر عليعسكري در سازمان، كه خود از چهرههاي برجسته پژوهشي و دانشگاهي هستند، انجام ميشود، ضمن سپاس از عنايت هاي ايشان، و همچنين تشكر از حمايتهاي دكتر محمد اخگري و دكتر پيمان جبلّي معاونان سابق و فعلي برون مرزي ، ابراز اميدواري كرد كه با همراهي اساتيد و پژوهشگران گرانقدر در حوزه مسايل بينالمللي و رسانه، انتشار پژوهشنامه رسانه بينالملل، گامي براي ترويج مطالعات راهبردي - رسانهاي در زمينه تحولات مهم منطقهاي و جهاني، سياست بينالمللي، ارتباطات و حقوق بينالملل باشد.
سيام ** 9314 **1446
تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۸
تهران - ايرنا - نخستين شماره 'پژوهشنامه رسانه بينالملل' به كمك شماري از اساتيد برجسته حوزه ارتباطات، علوم سياسي، روابط بين المللي و حقوق بين المللي، از سوي واحد پژوهشهاي كاربردي معاونت برون مرزي صدا و سيما منتشر شد.