رشت - ایرنا - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به یازدهمین گردهمایی بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی در دانشگاه گیلان گفت: زبان فارسی، معرف فرهنگ و هویت شناخته شده ایران است و خیمه ای را می ماند كه فرهنگ و هویت ایرانی، ستون های آن هستند.

به گزارش ایرنا، در بخشی از پیام علی جنتی كه روز چهارشنبه در مراسم افتتاح یازدهمین گردهمایی بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی در دانشگاه گیلان قرائت شد، آمده است: راز جاودانگی زبان فارسی را می توان در داشتن همین پشتوانه غنی دانست، بدیهی است زبانی كه چنین ستون های استواری داشته باشد، هرگز از بین نخواهد رفت.
در ادامه پیام افزوده شده: با این همه، امروز عواملی چون گسترش وسایل ارتباط جمعی به ویژه شبكه جهانی اینترنت، پراكندگی ایرانیان در نقاط مختلف جهان به دلایل مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و تحصیلی، ورود بسیاری از اصطلاحات انگلیسی و فرانسوی به زبان فارسی، فقدان یك نهاد نظارتی كه همه رسانه ها، نشریات و انتشارات را به استفاده از یك شیوه مشخص زبان و خط فارسی ملزم كند و گسست جمعی از ایرانیان از پیشینه فرهنگی و تمدنی خود، مهمترین دلایلی هستند كه زبان و خط فارسی را در معرض خطر قرار داده است.
در بخش دیگری از پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان شده: البته زبان فارسی در گستره تاریخی خود آزمون های دشواری را پشت سر نهاده اما با پشتوانه استوار فرهنگی خویش، همچنان جاودانه باقی مانده است.
* زبان، عامل همبستگی
در پیام محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز كه در مراسم افتتاح این گردهمایی قرائت شد، آمده است: زبان ابزار آموزش، عامل همبستگی، بازنمود تفكر اقوام و وسیله ارتباط و تبادلات در تمام زمینه های انسانی است.
در این پیام افزوده شده: زبان فارسی، زبان مادری چندین ملت و قوم در ایران زمین و برخی از كشورهای همجوار آن است، پیشینه طولانی این زبان، به مثابه یگانه مجرای ارتباط میان بسیاری از ایرانیان در درون مرزهای آن و نیز مجرای ارتباط فارسی زبانان در ورای مرزهای آن از یك سو و سهم سترگ آن در فرهنگ سازی و فرهنگ گستری از رهگذر ارتباط گفتاری و نوشتاری درون نسلی و فرانسلی از سوی دیگر، گواه بر ضرورت پاسداشت آن به منزله زبان زنده دنیای امروز دارد.
در ادامه این پیام آمده است: بنابراین زبان و ادب فارسی به نام نمادی از هویت مردم ایران، فرهنگی جامع است كه این قابلیت را دارد كه به عنوان زبان علم در دنیای امروز، مورد استفاده قرار گیرد و برای تحقق این امر، ابتكار انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران بسیار راهگشاست كه هر سال همایشی بین المللی در یكی از دانشگاه های كشور برگزار كند.
در بخش دیگری از پیام فرهادی افزوده شده: امید است انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران چون گذشته از فرصت های طلایی پیش روی با هدف گسترش زبان و ادب فارسی و تولید آثار فاخر ادبی و تربیت استادان جوان به نیكی بهره برداری كند و همایش های سالانه این انجمن فرصتی مغتنم برای آشناكردن آحاد مردم با زبان شیرین فارسی و فرهنگ ایرانی - اسلامی این سرزمین دیرسال باشد.

*زبان فارسی میراث گرانقدر نیاكان و ركن مهمی از اركان هویت ملی ماست
غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در پیامی به این گردهمایی گفته است: زبان فارسی كه میراث گرانقدر نیاكان و ركن مهمی از اركان هویت ملی ماست، در خود توانایی ها و ظرفیت های فراوانی دارد كه می تواند آن را همگام با توسعه علمی، صنعتی و فرهنگی جهان امروز ، به پیش برد و همانند یك زبان علمی بدان كارایی و كارآمدی بخشد.
در بخش دیگری از این پیام افزوده شده: با نگاهی واقع بینانه به جهان امروز می توان دریافت كه میان قدرت و اقتدار كشورها و ملت ها، با توسعه یافتگی زبان آن كشورها رابطه ای مستقیم وجود دارد و هر ملتی كه زبانی نیرومندتر داشته باشد، در عرصه جهانی نیرومندتر است.
در ادامه این پیام آمده است: برپایی گردهمایی استادان و معلمان زبان و ادبیات فارسی به همیت؟؟ انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی فرصت فرخنده ای است تا هم نور تازه ای بر دانش و معلومات شركت كنندگان افكنده شود و هم مسایل و مشكلات موجود بر سر راه ، بیان شود و برای حل و فصل آنها چاره اندیشی گردد.
یازدهمین گردهمایی بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی، از امروز (چهارشنبه) در دانشكده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان گشایش یافت.
یك هزار و 400 مقاله به دبیرخانه این گردهمایی ارسال شده كه از این تعداد 740 مقاله برای نشر در مجموعه مقالات و 68 مقاله نیز برای سخنرانی انتخاب شده است.
تاریخ ادبیات و سبك‌ شناسی، دستور زبان، زبانشناسی، تاریخ زبان فارسی و گویش های رایج زبان فارسی، ادبیات تطبیقی و موضوع های میان رشته ­ای، انواع ادبی(حماسی، غنایی، عرفانی، تعلیمی)، كتابشناسی، نسخه شناسی و متن پژوهی از محورهای مقالات در این گردهمایی است.
در این گردهمایی پژوهشگرانی از كشورهایی از جمله روسیه، قزاقستان، تركیه، پاكستان، بنگلادش و آذربایجان برای ارائه مقاله شركت دارند.
یازدهمین گردهمایی بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی، به مدت سه روز در دانشگاه گیلان ادامه دارد.
7286/2007