اهواز - ايرنا - مديركل دامپزشكي خوزستان نسبت به شيوع دوباره بيماري تب برفكي در استان هشدار داد و گفت: دام هاي استان امسال نيز در معرض ابتلا به بيماري تب برفكي بوده و براي واكسيناسيون دام هاي سنگين همكاري دامداران لازم است.

به گزارش ايرنا مصطفي كناركوهي چهارشنبه در نشست خبري در اين اداره كل، ارزش اقتصادي دام هاي خوزستان را 80 هزار ميليارد ريال عنوان كرد و افزود: 150 هزار نفر به صورت مستقيم در اين بخش اشتغال دارند كه اهميت و جايگاه بالاي آن را نشان مي دهد.
وي با اشاره به خسارات سنگين ناشي از بيماري تب برفكي در دام ها اظهار كرد: اين بيماري پارسال در استان نيز تلفات سنگيني به بار آورد كه يك هزار و 500 راس دام گزارش شد و بسياري از تلفات به دليل اينكه در بين دام هاي عشايري بود، گزارش نشد.
كناركوهي گفت: پارسال با وجود ايمن سازي مناسب در استان خوزستان نسبت به اين بيماري، اما با ورود دام هاي عشاير كه هيچكدام واكسينه نبودند، اين بيماري در استان شيوع پيدا كرد و از ايذه و انديمشك تا اهواز را در برگرفت.
به گفته وي، بيشترين گزارش ها از بيماري در ايذه و اهواز بوده است.
مديركل دامپزشكي خوزستان با بيان اينكه توليد واكسن تب برفكي از سال 93 متوقف شده است اضافه كرد: اين مساله باعث شد كه دامپزشكي نتواند واكسن اين بيماري را تامين كند و ناچار به واردات آن شد كه امسال از هندوستان و تركيه وارد كرده ايم.
كناركوهي گفت: در صورت انجام نشدن واكسيناسيون، تب برفكي در دام سنگين اجتناب ناپذير است و تلفات سنگيني به بار مي آورد.
وي تصريح كرد: واكسيناسيون دام هاي استان عليه تب برفكي 9 ميليارد ريال اعتبار نياز دارد كه براي دريافت آن با سازمان برنامه و بودجه استانداري مكاتبه شده اما به دليل كمبود اعتبارات و محدوديت زماني، بهترين راه براي جلوگيري از خسارت به دام ها، استفاده از كمك دامداران است.
كناركوهي با بيان اينكه تا پيش از اين هميشه واكسيناسيون به صورت رايگان براي همه دام ها انجام مي شد، گفت: واكسيناسيون عليه تب برفكي امسال براي دام هاي سبك همچنان به صورت رايگان انجام مي شود اما براي دام هاي سنگين رايگان نيست و همكاري دامداران را مي طلبد.
مديركل دامپزشكي خوزستان افزود: براي واكسن هر راس دام سنگين 30 هزار ريال بايد پرداخت شود كه با توجه به قيمت هر راس دام كه بين 90 ميليون تا 100 ميليون ريال است ارزش دارد.
وي خاطرنشان كرد: خوزستان داراي سه ميليون و 800 هزار راس دام سبك است كه يك ميليون راس آن مربوط به عشاير است.
كناركوهي گفت: از ابتداي امسال تا كنون در كشور 35 ميليون راس دام ايمن سازي شده كه يك ميليون و 300 هزار راس آن مربوط به خوزستان بوده است و براي مرحله دوم نيز به همين تعداد واكسيناسيون پيش بيني شده است.
وي تعداد دام هاي سنگين در استان را نيز 400 هزار راس عنوان كرد و افزود: 200 هزار راس از اين تعداد بايد واكسينه شوند و 50 هزار راس از آنها از ابتداي سال ايمن سازي شده اند.
كناركوهي با تاكيد بر بيمه شدن دام هاي استان گفت: از ميان دام هايي كه پارسال تلف شده اند تعداد بسيار اندكي بيمه شده بودند.
بر اساس اين گزارش، بيماري تب برفكي يك بيماري عفوني و گاهي كشنده، بسيار واگيردار دامي است كه به عنوان طاعون براي صنعت دامداري محسوب مي شود. كنترل بيماري منوط به واكسيناسيون، مراقبت شديد نقل و انتقال حيوانات، قرنطينه كردن، اعمال محدوديت در خريد و فروش و گاهي معدوم كردن دام هاست.
اين بيماري از زمستان پارسال و با كوچ عشاير 9 استان به خوزستان در اين استان شدت گرفت و دام هاي روستائيان را نيز درگير كرد به طوري كه 25 كانون بيماري در خوزستان شناسايي شد. عليرغم هشدار دامپزشكي خوزستان از مهر پارسال نسبت به تامين واكسن و خطر شيوع تب برفكي، به دليل تامين نشدن به موقع واكسن، اين بيماري در كشور و استان شايع شد.

*كشتارگاه اهواز پروانه بهداشتي ندارد
مديركل دامپزشكي خوزستان همچنين يكي از وظايف دامپزشكي را نظارت بر بهداشت گوشت در كشتارگاه ها عنوان كرد و گفت: با توجه به شرايط نامطلوب كشتارگاه سنتي اهواز، به دنبال بهينه كردن شرايط آن بوديم.
وي با اشاره به اينكه بيش از 40 درصد كشتار استان در كشتارگاه اهواز انجام مي شود اظهار كرد: روزانه يك هزار راس دام سبك و 150 راس دام سنگين در اين محل كشتار مي شود كه لزوم بهبود وضعيت اين كشتارگاه را ضروري مي كرد.
كناركوهي با بيان اينكه دامپزشكي به اجبار با فعاليت كشتارگاه صنعتي شهرداري اهواز موافقت كرده است افزود: به دليل محل قرارگيري اين كشتارگاه و نزديكي آن به چند روستا، هيچگاه نمي توانيم براي اين كشتارگاه پروانه بهداشتي صادر كنيم.
مديركل دامپزشكي خوزستان تاكيد كرد: صادر نشدن پروانه براي اين كشتارگاه به معني غيربهداشتي بودن گوشت نيست و خروجي آن مورد تاييد ناظران دامپزشكي است.
كناركوهي با بيان اينكه وضعيت بهداشتي كشتارگاه اهواز نسبت به كشتارگاه سنتي قديمي 80 درصد بهبود يافته افزود: البته اين كشتارگاه هنوز نواقصي دارد و به دليل راه اندازي نشدن سردخانه (پيش سردكن) آن را به مراجع قضايي معرفي كرديم و پرونده هنوز در جريان است.

*131 اكيپ براي در عيد قربان
اين مقام مسئول در دامه با اشاره به فرارسيدن عيد سعيد قربان گفت: امسال 131 اكيپ ثابت و سيار براي بازرسي فعاليت مي كنند.
وي با اشاره به ممنوعيت قانوني كشتار دام خارج از كشتارگاه افزود: به واسطه اعتقادات مذهبي مردم و احترام به آنها همه ساله در عيد قربان علاوه بر كشتارگاه هاي استان، محل هايي توسط شهرداري ها براي ذبح دام تعيين مي شود كه بازرسان دامپزشكي در آنجا حضور مي يابند تا نظارت هاي بهداشتي خود را انجام دهند.
به گفته وي، 29 دامپزشك، 128 نفر بازرس بهداشتي گوشت و 40 نفر ناظر روحاني ناظر شرعي در روز عيد همكاري مي كنند و پنج نقطه در اهواز شامل ميدان نخلستان (فاز 2 پاداد)، كوي الصافي، خيابان 22 بهمن، ميدان دروازه و كوروش براي نظارت بر دام هاي قرباني در نظر گرفته شده است.
در پايان اين نشست، خبرنگاران از آزمايشگاه دامپزشكي بازديد كردند.
7151/6125