مشهد- ایرنا- گردشگری حلال(Halal tourism) به عنوان محصول و مدلی جدید در صنعت گردشگری حاصل كمك سازمان كنفرانس اسلامی با تعیین استانداردهای آن، افقی نو و روشن را فراروی صنعت گردشگری ایران قرار داده است.

سازمان جهانی جهانگردی 'گردشگری حلال' را محصول جدیدی از صنعت گردشگری می داند كه برنامه‌های تفریحی و گردشگری ویژه‌ای را برای مسلمانان تدارك می‌بیند.
در این نوع از گردشگری عمل به آداب شرعی از سوی مسلمانان در طول سفر و مشاركت در برنامه‌های تفریحی و استفاده از خدمات حلال از جمله غذای حلال مورد توجه است.
وجود استخرهای جداگانه برای زنان و مردان، عدم سرو مشروبات الكی در كنار غذا، پخش اذان و برگزاری نماز جماعت، نمازخانه جداگانه برای زنان و مردان، ذبح حلال دام و شیوه پخت غذا به شیوه حلال، عدم استفاده از مواد غذایی حرام و پذیرایی توام با رعایت مسائل شرعی و موازین اسلامی از جمله شاخصه های گردشگری حلال و مورد توجه گردشگران مسلمان و حتی گردشگران غیرمسلمان است.
در حالی این شاخصها در گردشگری حلال مورد توجه و نیاز مسافران قرار گرفته است كه در ایران سالهای سال است همین شاخصه ها بدون صدور گواهینامه ای با عنوان گردشگری حلال به گردشگران داخلی، خارجی مسلمان و غیرمسلمان در كشورمان ارائه می شود.
در این میان رشد تقاضا در عرصه جهانی و استقبال از گردشگری حلال با توجه به ظرفیت موجود در عرصه گردشگری ایران در حقیقت افقی نو و روشن برای رشد و توسعه گردشگری كشورمان به ارمغان می آورد كه لازمه اش معرفی هرچه بیشتر و بهتر آن به جهان است.
مشهد با محوریت گردشگری زیارت سالهای سال است مورد توجه و استقبال میلیونها زائر و مسافر داخلی و خارجی قرار دارد و همچون آئینه تمام نما و نمادی از این محصول جدید در عرصه گردشگری می باشد.
حضور سالانه میلیونها گردشگر خارجی و به خصوص گردشگران مسلمانی كه با هدف زیارت و سیاحت به خطه خراسان سفر می كنند خود فرصتی برای معرفی هرچه بیشتر و بهتر ظرفیتهای مشهد و ایران برای گردشگری حلال است.
كارشناسان و صاحبنظران عرصه گردشگری بر این اعتقادند كه هر گردشگر در صورت رضایتمندی از سفرش قابلیت تشویق و ترغیب سه نفر گردشگر دیگر را برای تجربه سفر به همان مقصد دارد.

* مشهد نقطه قوت توسعه گردشگری حلال
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بر جایگاه مشهد در توسعه گردشگری حلال تاكید و بیان كرد: این كلانشهر مذهبی و جذاب برای گردشگران داخلی و خارجی نقطه قوتی به منظور معرفی ایران به عنوان محور گردشگری حلال در جهان است.
مرتضی رحمانی موحد به خبرنگار ایرنا گفت: بیشترین ظرفیت توجه و بیشترین شمار گردشگران در حوزه زیارت و حلال كشورمان در مشهد متمركز است.
وی گردشگری حلال و توسعه آن را از مهمترین رویكردهای سازمان میراث فرهنگی ذكر و بیان كرد: در همین راستا امسال سومین جشنواره ملی مشاركت گردشگری با رویكرد گردشگری حلال به مدت سه ماه در سطح ایران ملی برگزار شد.
معاون سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: مراسم پایانی این جشنواره ملی به دلیل جایگاه و اهمیت آن روز 16 شهریور جاری در مشهد برگزار شد.
وی ادامه داد: انتخاب كلانشهر مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال2017 میلادی فرصت و جایگاهی است كه باید از آن به خوبی بهره برداری تا ظرفیتها در آمیخته شود كه به سمت محوری شدن ایران در توسعه گردشگری حلال پیش برویم.
رحمانی گفت: مراسم پایانی این جشنواره شروع فصلی نو برای مشهد و آمادگی به منظور تبدیل شدن به پایتخت فرهنگی جهان اسلام است.
وی افزود: مدعی هستیم بیش از سه دهه است كه در ایران ضوابط، معیارها و شاخصهای حلال برای گردشگران دایر بوده است بنابراین بسترهای توسعه این دیدگاه در عرصه گردشگری بین المللی برای جمهوری اسلامی ایران به خوبی فراهم است.
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: بطور جد لازم است از این فرصت و ظرفیت در عرصه گردشگری حلال در بستر بازاریابی و تبلیغ به عنوان نقش محوری استفاده شود.
وی گفت: باید با تعیین استانداردها و شاخصهای لازم برای ایران مركزیت گردشگری حلال را در سطح منطقه كسب كرد.
رحمانی موحد افزود: گردشگری حلال صرفا برای گردشگران مسلمان و كشورهای اسلامی نیست بلكه سلامت، امنیت غذایی و خدمات در این نوع خاص از گردشگری جاذبه ای برای همه انسانها و گردشگران خارجی شده است.
وی ادامه داد: با معرفی برند گردشگری حلال در ایران و مشهدالرضا به خوبی می توان نسبت به جذب گردشگران خارجی بی شمار اقدام كرد و از دستاوردهای مختلف حضور گردشگران خارجی بهره مند شد.

* گردشگری حلال سیاستی نو برای توسعه
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: شعار 'گردشگری حلال، ظرفیت ایرانی' به عنوان یك توان ویژه با هدف توسعه صنعت گردشگری در كشور مورد توجه و برنامه ریزی قرار گرفته است.
حسین زارع صفت افزود: به همین دلیل در زمینه های مختلف ایده های ارائه شده به جشنواره ملی مشاركت در گردشگری در اختیار معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی گذاشته و جمع آوری شد تا از میان مشاركت كنندگان تعدادی ایده های برگزیده انتخاب شوند.
وی ادامه داد: گرچه جشنواره در سطح ملی برگزار شد اما به واسطه جایگاه و ظرفیت عظیم بین المللی رویدا مشهد 2017 برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره ملی مشاركت گردشگری در مشهد برگزار شد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: مشهد به عنوان محور گردشگری حلال و گردشگری زیارت ظرفیتهای فراوان و ناشناخته ای دارد كه نیازمند شناسایی و معرفی به جهانیان و علاقه مندان حوزه گردشگری است.

* مشهد میزبان 50 درصد گردشگران خارجی
وی در ادامه اظهار كرد: مشهد پایگاه اصلی گردشگری حلال در ایران است زیرا حداقل نیمی از گردشگران خارجی ورودی به كشورمان این شهر را به عنوان مقصد اصلی خود انتخاب می كنند.
زارع صفت افزود: ماهیت گردشگری در ایران گردشگری حلال است و اغلب استانداردهای جهانی هم اكنون در كشور ما پیاده سازی و اجرا می شود.
وی ادامه داد: هتل آرمان در مشهد جزو نخستین هتلهای كشور است كه موفق به دریافت گواهینامه گردشگری حلال شده است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی
گفت: روند ارزیابی شاخصها و استانداردهای گردشگری حلال در دیگر تاسیسات گردشگری این استان و صدور گواهینامه حلال آغاز شده است.
وی افزود: تاكید كرد: باید برای نقش آفرینی مشهد در رویداد سال 2017 میلادی به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام هر چه زودتر آماده شد و از مهمترین این آمادگیها صدور گواهینامه گردشگری حلال و معرفی برند حلال در تاسیسات گردشگری مشهد به گردشگران خارجی است.

* گردشگری حلال وجه امتیازی برای ایران
رئیس كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز معتقد است: گردشگری حلال وجه امتیازی برای صنعت گردشگری در ایران است كه باید با معرفی هر چه بیشتر و بهتر این امتیاز به جهانیان نسبت به توسعه صنعت گردشگری اقدام شود.
حجت الاسلام نصرالله پژمانفر افزود: گردشگری حلال در مشهد نمادی است كه حضور سالانه میلیونها گردشگر خارجی گویای این حقیقت می باشد.
وی گردشگری حلال را جاذبه ای برای گردشگران جهان و ایران را مهد گردشگری حلال توصیف و بیان كرد: گردشگری از جمله صنایع مهم در دنیای امروز است كه آثار و نتایج متفاوتی برای هر كشور بهره برنده از این فرصت فراهم می كند.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نتایج مثبت اقتصادی صنعت گردشگری در كشور مقصد بگونه ای است كه این صنعت برای اغلب كشورهای جهان مهم و مورد توجه بوده و آثار فرهنگی آن نیز از جنبه ها و آثار مهم این صنعت است.
وی گفت: در صورت مدیریت خوب و مطلوب صنعت گردشگری در كشور مقصد گردشگران با فرهنگ، آداب و رسوم و توانمندیهای آن خطه آشنا می شوند و به تبع این آشنایی فرهنگ كشور مقصد توسعه و به كشورهای مختلف انتقال پیدا می كند.
حجت الاسلام پژمانفر افزود: همچنین بسیاری از مسائل سیاسی و بحرانهای جهانی با حضور گردشگران در كشورها حل و رفع می شود.
وی به ظرفیتهای فراوان گردشگری در ایران اشاره و بیان كرد: گرچه در مقطعی اوایل پیروزی انقلاب اسلامی مقداری احتیاط در حوزه گردشگری و ورود گردشگران خارجی به داخل كشور اعمال می شد اما امروزه با توجه به سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب و در شرایطی كه دوران تثبیت انقلاب گذشته و ایران به كشوری مقتدر در دفاع از مواضع خود تبدیل شده فرصت گردشگری و بهره برداری از آن در كشورمان رو به افزایش است.
رئیس كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به شرایط اقتصادی و ضرورت عبور از اقتصاد وابسته به نفت باید صنعت گردشگری بیش از گذشته در ایران فعال شود.
وی گفت: زمینه حضور گردشگران خارجی در حوزه گردشگری زیارت، گردشگری فرهنگی و گردشگری سلامت در ایران و مشهد به وفور وجود دارد.
پژمانفر به اهمیت و جایگاه گردشگری حلال نیز اشاره و بیان كرد: كشورهای اسلامی خود را مقید و متعهد به فرهنگ اسلامی می دانند و به همین دلیل گردشگران كشورهای مسلمان از بسیاری از مراكز گردشگری دنیا به دلیل مفاسدی كه در كنار جاذبه های گردشگری وجود دارد محرومند.
وی افزود: بسیاری از مردم جهان انگیزه بالایی برای سفر به كشوری مانند ایران دارند زیرا به خوبی می دانند ضوابط و قواعد حوزه گردشگری سالم و حلال در جنبه ها و بخشهای مختلف در كشور ما فراهم و عملی است.
رئیس كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: غذا، محیط پاك و اماكنی كه از سلامت اخلاقی و آرامش لازم برخوردارند از ظرفیتهایی است كه باید بیش از پیش به گردشگران جهان معرفی شود.
وی گفت: بر این اساس گردشگری حلال در ایران وجه امتیاز ما نسبت به كشورهای دیگر است و نقطه قوتی می باشد كه به خصوص در كلانشهر مشهد باید بیشتر به آن توجه شود.

* مشهد 2017 آماده درخشش جهانی
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: كلانشهر مشهد با آغاز روند صدور گواهینامه حلال برای تاسیسات گردشگری و واحدهای اقامتی، در مراحل نهایی آمادگی به منظور استقبال از رویداد مشهد 2017 در بخش اقامت و خدمات است.
سید جواد موسوی افزود: مشهد پارسال میزبان پنج میلیون و 200 هزار گردشگر خارجی بود كه بخش قابل توجه آنها را گردشگران مسلمان تشكیل می دهند.
وی ادامه داد: عراق با یك میلیون و 400 هزار گردشگر رتبه را در میان گردشگران خارجی مشهد دارد و دومین جایگاه با یك میلیون گردشگر متعلق به جمهوری آذربایجان است.
معاون اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: سال به سال شاهد افزایش شمار ورود گردشگران خارجی به مشهد هستیم بنابراین باید ارتقای كیفی و كمی خدمات بیش از پیش صورت گیرد.
وی افزود: لازم است برند گردشگری حلال هرچه بیشتر و بهتر در سطح ملی و بین المللی معرفی و شناسانده شود تا شاهد سفر شمار بیشتری از گردشگران خارجی به مشهد باشیم.
** گزارش از: آرزو جاودانی
7496/1858