در اين گزارش كه در شماره يكشنبه 21 شهريور 1395 خورشيدي به قلم زهرا رحيمي منتشر شده است، مي خوانيم: شاخص كل هموزن نيز افت 0.23 درصدي را ثبت كرد.اين موضوع نشان ميدهند كه غالب نمادهاي فعال در معاملات روز گذشته فضاي منفي را تجربه ميكردند و اين معاملات مثبت در برخي نمادهاي بزرگ بوده كه شاخص را از كمند افت بيشتر نجات داده است.
بورس اوراق بهادار تهران كماكان با ركودي مزمن و پايدار دست و پنجه نرم ميكند. اين وضعيت در روزهاي اخير با سقوط ارزش معاملات به كمتر از 90 ميليارد تومان وارد فاز عميقتري شد. اين موضوع كه حاكي از عدم ورود نقدينگي جديد به بازار سهام و بيتحركي معاملهگران است، به دغدغه مهم بسياري از فعالان تالار شيشهاي تبديل شده است. شايد دليل عمده اين بيتحركي، تجربه سهامداران از مقاطع اخير ركود در بازار سهام بوده است. ضمن اينكه برخي كارشناسان انجام عرضههاي اوليه تا پايان شهريورماه را نيز در ايجاد اين فضا دخيل ميدانند.
صرفنظر از دلايل ايجاد اين فضا، موضوع مهم در شرايط فعلي اين است كه اخبار يا تحركات خاصي در فضاي اقتصادي و سياسي بازار مشاهده نشده است تا بر اساس آن انگيزه جديدي براي سرمايهگذاران به وجود بيايد. فقدان اين عوامل موجب شده اوضاع همچنان بر مدار صبر و انتظار پيش رود و معاملهگران بيش از پيش منفعل باشند.
**صدرنشينان ديروز، قعرنشينان امروز
در جريان معاملات سه روز پاياني هفته گذشته، گروههاي خودرو و ساخت قطعات، فرآوردههاي نفتي (پالايشگاهها) و گروه ساخت محصولات فلزي بيشترين اثر بر تحركات مثبت شاخص بورس را در اختيار داشتند، بهطوري كه هر سه گروه كه اتفاقا جزو پرمعاملهترين گروههاي هفته گذشته نيز بودند، بازدهي مثبتي را در آن مقطع زماني براي سهامداران خود به بار آوردند و جزو صنايع سبز پوش بازار سهام بودند. اين در حالي است كه گروههاي مزبور معاملات نخستين روز از هفته جاري را منفي آغاز كردند و انتهاي جدول بازدهي صنايع را به خود اختصاص دادند.
گروه ساخت محصولات فلزي، فرآوردههاي نفتي و خودرو در معاملات روز گذشته به ترتيب رتبههاي اول، سوم و چهارم را به خود اختصاص دادند.همانطور كه در گزارشهاي پيشين «دنياياقتصاد» اشاره شد تحركات مثبت در گروه خودرويي و پالايشي كه تحت تاثير يك فضاي هيجاني و صرفا برخي اخبار صورت گرفت، نميتوانست پايدار باشد، چراكه خبرهاي مذكور نميتوانستند دليل بنيادي قابل توجيهي حداقل در كوتاه مدت به وجود بياورند.
گروه خودرو تحت تاثير مطرح شدن دوباره قراردادها با شركتهاي خارجي خودروساز در حالي توجه بازار را جلب كردند كه كارشناسان در اين مورد معتقد بودند صرف مطرح شدن اخباري كه در سه ماه پاياني سال گذشته نيز شاخص اين گروه را در يك مدار صعودي حركت داد، ديگر نميتواند موجبات افزايش قيمت نمادهاي زيرمجموعه اين گروه شود.پايداري رشد گروه پالايشي حتي در صورت ادامه رشد قيمت نفت نيز به دليل عدم استقلال شركتهاي پالايشي در مورد نرخگذاريها و همچنين بازار مواد اوليه و محصولات آنها و هم چنين بحث كيفيسازي اين شركتها نيز بسيار بعيد به نظر ميرسيد.اين دو عامل در گزارشهاي پيشين «دنياي اقتصاد» به كرات مورد بررسي قرار گرفت.
**دلايل اقبال به رايانهايها
موضوع ديگر در جريان معاملات ديروز بورس تهران، خودنمايي گروه رايانه بود. بهطوري كه نمادهاي زير مجموعه اين گروه صفهاي خريد طويل را تجربه كردند و در نهايت رتبههاي نخست جدول بيشترين افزايش قيمت ديروز را به خود اختصاص دادند.با رشد قيمت نهادهاي مزبور، دلايل متفاوتي از سوي فعالان بازار براي اقبال به نمادهاي اين گروه مطرح شد.برخي تحليلها فضاي مثبت اين گروه را تحت تاثير عرضه اوليهاي كه قرار است در روزهاي آتي انجام شود، توجيه ميكردند. موضوعي كه نميتوان آن را يك دليل منطقي براي رشد شاخص اين گروه دانست. از اينرو «دنياي اقتصاد» دلايل اين اقبال به معاملات اين گروه را از منظر يك كارشناس جويا شد.
**كمبود نقدينگي معضل كنوني معاملات بورس
بهراد ابراهيمي، مدير معاملات كارگزاري آگاه به فضاي معاملات كنوني بورس تهران اشاره كرد و گفت: مشكل فعلي بازار سهام، مشكل كمبود نقدينگي است نه مشكل ارزندگي. در شرايط فعلي حجم و ارزش معاملات در بورس تهران تا حدي افت پيدا كرده است به شكلي كه اگر كسي بخواهد سهام خود را نقد كند، به دليل اينكه خريدار ي در بازار وجود ندارد، سهام خود را به اجبار در قيمت منفي ميفروشند.
بر اين اساس مشاهده ميشود كه ارزش معاملات خرد صرفنظر از معاملات بلوكي و جابهجاييهاي عمده در سطوحي كمتر از 90 ميليارد تومان قرار گرفته است.ابراهيمي افزود: نتيجه شرايط ركود فعلي در بازار سهام كه عمده معاملهگران در آن منفعلند، باز هم در اقبال به نمادهاي كوچك بازار و سفته بازي در اين سهمها نمايان شده است و موضوعي كه در دوران افت و خيز قيمتهاي اخير حاصلي جز زيان براي بورس تهران نداشت.
اين كارشناس بازار سهام به توجهات فعلي به معاملات نمادهاي گروه رايانه اشاره كرد و گفت: وضعيت بنيادي نمادهاي گروه رايانه وابستگي كمي به وضعيت اقتصاد كشور و همچنين وضعيت بازارهاي جهاني دارد.شركتهاي زيرمجموعه اين گروه عمدتا قرارداد محور هستند و با ورود تكنولوژي به كشور كه به سرعت رخ ميدهد، تحت تاثير قرار ميگيرند و از اينرو به نظر ميرسد تهديد خاصي در شرايط كنوني بر سر راه اين گروه وجود ندارد.
ابراهيمي توضيح داد: در شرايطي كه عمده نمادهاي فعال در بازار سهام (كاموديتي محور)با اقبال مناسبي همراه نيستند و ركود بر سر عمده نمادها حاكم است، صنايع خدماتي اقبال زيادي پيدا ميكنند.بر اين اساس به نظر ميرسد در شرايط ركود ديگر سهمها، معاملهگران با لحاظ كردن ريسك كمتر اين صنعت، به اين نماد توجه بيشتري كردند.
وي به عرضه اوليهاي كه قرار است در روزهاي آتي در معاملات اين گروه صورت بگيرد، اشاره كرد و گفت: نميتوان گفت فضاي مثبت كنوني در معاملات اين گروه به دليل عرضه اوليهاي كه قرار است در اين گروه صورت بگيرد، رخ داده است، چرا كه ماهيت فعاليت شركتهاي موجود در اين گروه با هم متفاوت است. از اين رو انجام عرضه اوليه در گروه مزبور نميتواند فضاي معاملاتي نمادهاي ديگر در اين گروه را تحت تاثير قرار دهد.
**افت دستهجمعي صنايع بورسي
از ميان صنايع 37 گانه حاضر در بورس، شاخص 24 صنعت در روز گذشته با افت مواجه شد. شاخص 10 صنعت نيز نوسانات مثبت را تجربه كردند. در صدر صنايع زيانده اولين روز از هفته گروه محصولات فلزي قرار داشت كه به سهامداران خود زيان بيش از 2.5 درصدي را تحميل كرد.اين امر در شرايطي رخ ميدهد كه گروه مزبور در صدر صنايع پيشتاز در هفته گذشته قرار داشت. گروههاي محصولات چرمي وفرآوردههاي نفتي در رتبههاي بعدي گروههاي زيانده قرار گرفتند. شاخص اين گروهها به ترتيب با افت 2.3 و 1.6 درصدي مواجه شدند. در طرف ديگر گروههاي زغالسنگ، وسايل ارتباطي و همچنين قند وشكر بيشترين رشد شاخص را ثبت كردند. شاخص هريك از اين گروهها به ترتيب حدود 5، 4و 2.5 درصد رشد كردند تا در صدر فهرست گروههاي پيشتاز روز گذشته قرار بگيرند.
**در بازار چه گذشت؟
روز گذشته معاملات منفي در نمادهاي «شبندر» و «فملي» بيشترين تاثير منفي در محاسبه شاخص كل را داشتند. در مقابل نمادهاي «تاپيكو»، «اخابر» و «همراه» از ريزش بيشتر شاخص جلوگيري كردند. همانطور كه اشاره شد حجم و ارزش معاملات بورس تهران همچون روزهاي اخير در سطوح پاييني قرار داشت.بر اين اساس حدود 374 ميليون و 200هزار سهام به ارزش 90 ميليارد تومان در 38 هزار و 644 دفعه جابهجا شد. بررسيها نشان ميدهد حجم و ارزش معاملات ديروز نسبت به ميانگين يك ماهه اخير با افت محسوس به ترتيب حدود 40 درصدي و 35 درصدي مواجه بوده است.بيشترين ارزش معاملات مربوط به معامله 10 ميليارد توماني «مرقام» و بيشترين حجم معاملات نيز مربوط به معامله 27 ميليون سهمي «خساپا» بود.
**رفت و برگشتهاي ديروز
طي معاملات ديروز، نماد معاملاتي شركتهاي، شير پاستوريزه پگاه آذربايجان غربي، از سوي ناظر بازار سهام بازگشايي و در مقابل نماد معاملاتي شركتهاي بينالمللي محصولات پارس، مخابرات ايران متوقف شدند.
*منبع: روزنامه دنياي اقتصاد
**گروه اطلاع رساني**9165**9131
تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۷
تهران- ايرنا- روزنامه دنياي اقتصاد در صفحه بورس نوشت: بورس تهران پس از تجربه يك فضاي مثبت در سه روز پاياني هفته گذشته، اولين روز معاملاتي از هفته جاري را با افت 102 واحدي معادل 0.13 درصدي به پايان رساند. با قرار گرفتن نماگر بازار سهام در ارتفاع 76 هزار و 640 واحدي زيان اين بازار از ابتداي سال تا كنون به حدود 4.5 رسيد.