هيدروژل ها شبكههاي سه بعدي آبدوست و داراي اتصالات عرضي هستند كه در تماس با آب متورم ميشوند اما حل نميگردند. اين تركيبات ميتوانند اشكال فيزيكي مختلفي شامل ورقه، ميكروذره، نانوذره، ساختار پوششي و فيلم داشته باشند. به دليل همين تنوع ساختار، هيدروژلها به طور متداول در زمينه هاي گوناگون پژوهشي نظير زيستحسگرها، مهندسي بافت، جداسازي مولكولهاي زيستي يا سلولها و تنظيم چسبندگي زيستي مواد مورد استفاده قرار ميگيرند.
به گزارش روزيكشنبه گروه علمي ايرنا از روابط عمومي معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري، ناصر ارسلاني مجري پروژه 'مطالعه و تهيه هيدروژلها و فروژلهاي هوشمند با استفاده از امواج مايكروويو در شرايط بدون حلال' افزود: هدف از انجام پروژه تهيه هيدروژلهاي هوشمندي بود كه رهش كنترل شده دارو را دارند در واقع با ورود مواد نانو مغناطيسي به درون هيدروژلها آنها را نانو كامپوزيت كرده و سپس رهش دارو توسط آنها مورد مطالعه قرار گرفت.
ارسلاني ادامه داد: هيدروژلهايي كه در مقياس آزمايشگاهي با استفاده از روش گرين در اين پروژه تهيه شد به منظور كنترل التهاب معده مورد بررسي قرار گرفت اما مي توان هرگونه داروي ديگري را استفاده كرد، در واقع اين هيدروژلها و فروژلها پتانسيل بالايي جهت جذب محلولهاي بيولوژيكي و دارويي به منظور استفاده در سيستمهاي دارورساني دارند.
عضو هيات علمي دانشگاه تبريز اظهاركرد: هيدروژلها شبكههاي پليمري سهبعدي هيدروفيل و آبدوست پليمري است كه قادرند توسط برقراري پيوندهاي شيميايي (پيوندهاي كووالانسي)، پيوندهاي فيزيكي (پيوندهاي هيدروژني، نيروهاي الكتروستاتيكي و تجمع آبگريزي) و همچنين از طريق به دام انداختن در حفرههاي شبكه سهبعدي، بعضا تا چندين برابر حجم و وزن خود آب و مايعات بيولوژيكي را جذب كنند.
ارسلاني افزود: به علت ماهيت آبدوستي زنجيرهاي پليمري، شبكه هيدروژل قادر است آب را به خود جذب كرده متورم شود بدون اينكه حل شود و يا ساختار شيمياييشان تغيير كند.
وي با بيان اينكه دردو دهه اخير توسعه هيدروژلهايي كه نسبت به شرايط محيطي پاسخگو بوده و ساختار و خواص آنها در برابرعوامل محيطي تغيير ميكند، مورد توجه قرار گرفته است افزود: چنين هيدروژلهايي 'هوشمند '، 'حساس به محرك ها ' و 'پاسخگو به محركها ' خوانده ميشوند.
وي گفت: از اين ميان پليمرهاي حساس به دما و حساس به pH اهميت فراواني پيدا كردهاند، همچنين بعضي از اين هيدروژلها به دليل دارا بودن مواد مغناطيسي در ساختار سه بعدي خود (اصطلاحا فروژل ناميده ميشوند)، ويژگيهاي ساختاري منحصر بفردي نسبت به وجود يا عدم وجود ميدان مغناطيسي كسب كرده و رفتار متفاوتي از خود نشان ميدهند، مهمترين ويژگي بررسي هيدروژلها، مورفولوژي، تورم و الاستيسيته آنها است.
ارسلاني بيان كرد: هريك از هيدروژلها و فروژلهاي بدست آمده بانسبتهاي مختلف از كراسلينكر(1%و 2% مجموع مولي مونومرها) و بابكارگيري امواج مايكروويو در دو زمان تابشي مختلف(5 و 30 دقيقه)، نسبت به تغييرات pHمحيط رفتار تورمي متفاوتي از خود نشان دادند همچنين ميزان پاسخگويي فروژلهاي بدست آمده به ميدان خارجي با تغيير مقدار نانوذرات مغناطيسي وارد شده به شبكه پليمري تغيير كرد.
**9340**1440
تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۵
تهران- ايرنا- محققان دانشگاه تبريز با پشتيباني صندوق حمايت از پژوهشگران وفناوران معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، موفق به تهيه و مطالعه هيدروژلها و فروژلهاي هوشمند با استفاده از امواج مايكروويو در شرايط بدون حلال شدند.