برلین - ایرنا - با ورود بیش از یك میلیون پناهجو به آلمان در سال گذشته و نمودار شدن آثار سیاسی و اجتماعی آن، صدر اعظم آلمان در تلاش است تا از طریق سرعت بخشیدن به ورود پناهجویان به بازار كار 'برای مناره یك میلیون پناهجو چاله ای حفر كند' و آثار مثبت ورود پناهجویان را نشان دهد.

به گزارش ایرنا به نقل از رویترز ، آنگلا مركل روز پنجشنبه پس از دیدار با مدیران شركت های سودآور و موفق آلمان (blue-chip companies) گفت كه این كشور نیازمند راه حل های عملی و پایدار برای وارد كردن سریع‏تر مهاجران به درون نیروی كار آلمان است.
این در حالی است كه این شركت ها در پی ورود بیش از یك میلیون پناهجو به آلمان در سال گذشته میلادی ، تنها حدود 100 نفر را استخدام كرده اند.
مركل كه میزان محبوبیت او به علت برخی مشكلات مرتبط با سیاست مهاجرپذیری دولت او رو به كاهش بوده است ، روز چهارشنبه مدیران برخی از بزرگترین شركت های آلمان را به برلین فراخواند تا با آنان درباره كارنامه ضعیف این شركت‏ها و چگونگی بهبود عملكرد آنها در زمینه استخدام پناهجویان تبادل نظر كند.
شركت های آلمانی می گویند كه ندانستن زبان آلمانی و نداشتن تخصص كاری و همچنین نامعلوم بودن آینده بسیاری از پناهجویان از حیث دریافت مجوز لازم برای ماندن در آلمان، به این معنی است كه در كوتاه مدت این شركت‏ها نمی‏توانند برای اشتغال پناهجویان كار زیادی انجام دهند.
مركل پس از جلسه با مدیران شركت‏های بزرگ آلمانی روز پنجشنبه در گفت‏وگو با شبكه رادیویی «آر.ب.ب اینفورادیو» گفت: در صورت نیاز می توان شرایط ویژه ای برای سرعت بخشیدن به روند ورود پناهجویان در نیروی كار آلمان در نظر گرفت هر چند كه اذعان كرد این كار ممكن است زمان ببرد.
مركل افزود: بسیاری از پناهجویان وارد دوره‏هایی برای ورود به جامعه آلمان شده یا در نوبت ورود به چنین دوره هایی هستند؛ ما باید صبور باشیم اما در عین حال باید آماده باشیم تا در هر زمان بتوانیم راه حل های امكان پذیر و قابل دوام ارائه كنیم.
یكی از شركت كنندگان در جلسه روز چهارشنبه با مركل گفت مدیران شركت های گروه DAX و همچنین شركت های كوچك حدود دو ساعت و نیم درباره نظرات خود بحث كردند و به این نتیجه رسیدند كه 'ما می خواهیم این كار را انجام دهیم.' مركل نیز بارها تاكید كرد كه 'Wir schaffen das' : ما می توانیم این كار را انجام دهیم.
نمایندگان برخی شركت ها نیز اعلام كردند كه اقدام بیشتری برای كمك به ورود پناهجویان به بازار كار آلمان انجام خواهند داد.
یك منبع آگاه حاضر در این جلسه گفت: «رودیگر گروب» رئیس شركت «دویچه بان» اعلام كرد كه 150 فرصت كاری بیشتر در اختیار پناهجویان می گذارد. فولكس واگن اعلام كرد كه از طریق همكاری با شركت غیرانتفاعی «كرون» در تلاش است تا به پناهجویان برای گرفتن مدرك دانشگاهی كمك كند؛ شركت تیسنكراپ 150 فرصت آموزشی بیشتر اعلام كرد و دایملر نیز 50 فرصت آموزشی ارائه كرد.
تحقیق هفته گذشته رویترز از بین 30 شركتی كه سهام آنها در گروه DAX قرار دارد، نشان داد كه در مجموع تنها 63 پناهجو به استخدام این شركت ها در آمده اند. از این تعداد 50 نفر آنان به استخدام شركت «دویچه پست دی اچ ال» در آمده و در زمینه تحویل نامه و بسته های پستی كار می كنند.
یكی از سخنگویان این شركت اعلام كرد: با توجه به اینكه حدود 80 درصد پناهجویان تخصص كاری و آشنایی خوبی با زبان آلمانی ندارند، ما كارهایی به آنان داده ایم كه نیازمند مهارت فنی یا تعامل زیاد به زبان آلمانی نیست.
«فرانك اپل» مدیر اجرایی دویچه پست نیز روز چهارشنبه اعلام كرد كه این شركت اكنون 102 پناهجو را در استخدام خود دارد.
با این اوصاف به نظر می رسد كه خوشبینی اولیه مبنی بر اینكه ورود موج پناهجویان می تواند به تقویت رشد اقتصادی آلمان كمك كند، در حال رنگ باختن است. این درحالی است كه انتظار می رود جمعیت مردم در سن كار در آلمان تا سال 2030 به میزان 6 میلیون نفر كاهش یابد.
«هاینریش هایزینگر» مدیر اجرایی گروه صنعتی تیسنكراپ پیش از این، در ماه جاری گفته بود كه استخدام پناهجویان در آلمان راه حل كمبود نیروی كار ماهر نیست.
بر اساس این گزارش ، بسیاری از شركت های بزرگ آلمان ترجیح می دهند كه نیروی كار مورد نیاز خود را از طریق برنامه های كارآموزی تامین كنند كه طی آن برای حدود چهار سال به افراد جوان آموزش می دهند.
بسیاری از شركت های آلمانی می گویند كه بسیار زود است كه انتظار داشته باشیم شمار زیادی از پناهجویان وارد بازار كار در آلمان شوند.
یك سخنگوی شركت «دویچه تلكام» گفت: تجربه ما نشان می دهد كه یك پناهجوی دارای آموزش كافی حداقل 18 ماه زمان نیاز دارد تا از مراحل اداری مهاجرتی عبور كند و زبان آلمانی را تا حد كافی بیاموزد و بتواند درخواست كار بدهد.
در این شرایط و در حالی كه نشانه هایی از بازخوردهای سیاسی و تنش های اجتماعی در آلمان در ارتباط با ورود بیش از یك میلیون پناهجو در حال نمودار شدن است ، می توان سیاست درهای باز دولت مركل در ورود این تعداد پناهجو را به 'دزدیدن مناره ای تشبیه كرد' كه او اكنون در تلاش است 'چاله ای برای پنهان كردن آن حفر كند!'.
مركل چهارشنبه گذشته در واكنش به نگرانی های امنیتی ناشی از ورود پناهجویان ، از سیاست مهاجرپذیری دولتش دفاع كرد و گفت 'تروریسم مشكلی نیست كه با پناهجویان وارد آلمان شده باشد.'
موضوع پناهجویان در آلمان نیز مانند كشورهای دیگر اروپایی آثار سیاسی خود را بر جاگذاشته و روز یكشنبه هفته گذشته حزب اتحاد دموكرات مسیحی مركل در انتخابات محلی ایالت مكلنبرگ - پومرانیای غربی (Mecklenburg-Western Pomerania) در برابر حزب ملی گرای ضد مهاجران موسوم به «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) شكست خورد.
مركل خاطرنشان كرد كه آلمان در یك سال گذشته سیاست هایی را برای تسریع در روند ادغام مهاجرانی كه دورنمای خوبی برای ماندن در آلمان دارند، از جمله از طریق افزایش اعتبارات مدارس برای كمك به آموزش مهاجران اجرا كرده است.
صدراعظم آلمان با بیان اینكه این كشور توانسته ورود مهاجران جدید را تا حد زیادی كاهش دهد، خاطرنشان كرد كه سازوكارهای رسیدگی سریع به وضعیت پناهجویان باید بهبود یابد و پناهجویانی كه بخت كمی برای ماندن دارند باید به كشورهای خود بازگردانده شوند.
اما حزب دمكرات مسیحی یكشنبه این هفته در انتخابات محلی ایالت غربی ساكسونی سفلی، توانست با كسب 34.4 درصد آرا پیروز انتخابات شود .
برخی كارشناسان سیاسی بر این باورند كه جایگاه ضد ساختاری جریان راست افراطی همزمان با افزایش نارضایتی و بی اعتمادی به حزب های اصلی، باعث شده است كه رأی دهندگان تنها برای ابراز اعتراض به نخبگان حاكم و احزاب چپ و راست سنتی به راست افراطی رأی می دهند و این رای لزوما به معنای وابستگی ایدئولوژیك و تشكیلاتی یا گرایش فاشیستی رای دهندگان نیست.
در این حال انتخابات روز یكشنبه آینده در برلین از اهمیت خاصی برخوردار است . نظرسنجی ها حاكی است كه حزب چپ میانه سوسیال دموكرات می تواند در شورای شهر برلین جانشین حزب دموكرات مسیحی آلمان شود. كارستن كوشمایدر استاد علوم سیاسی دانشگاه برلین به رویترز گفت: اگر رای دهندگان در برلین محافظه كاران (ائتلاف حاكم) را رد كنند ، شاهد شكاف بیشتری بین ائتلاف دموكرات مسیحی و سوسیال مسیحی خواهیم بود.
در نمونه ای از آثار اجتماعی پناهجویان در آلمان نیز منابع پلیس آلمان اعلام كردند شهر «باوتسن/ Bautzen»، چهارشنبه شب صحنه درگیری و حمله میان گروه های راست افراطی و پناهجویان بود.
اروپام**1078**1599** گزارش- بابك جعفری** دبیر - شفیعی