اسماعیل امینی روز شنبه به مناسبت فرارسیدن 27 شهریور ماه روز شعر و ادب فارسی و بزرگداشت استاد سیدمحمد حسین شهریار در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا افزود: اهمیت استاد شهریار در شعر فارسی و تركی دو مقوله جداگانه است، كسانی كه زبان تركی را خوب بلد هستند متوجه می شوند كه شعرهای فارسی و تركی وی قابل قیاس نیست.
وی ادامه داد: شعرهای عاشقانه شهریار تحت تاثیر شاعران بزرگ سبك عراقی و بیشتر حافط است، البته نوآوری های او قابل توجه است، برای اینكه در روزگاری شعر می گوید كه شعر نو و پیشنهادهای نیما غزل فارسی را متحول كرده است.
نویسنده كتاب «لبخند سعدی» افزود: گرچه استاد شهریار شاعر شعر نیمایی نیست اما از این دوره و تحولات آن تاثیر گرفته، از جمله اینكه بسیاری از اشعار او روایتگر رخدادهای عینی و زبانی است كه خیلی زبان ادیبانه و جدای از زبان مردم نیست.
وی گفت: نیما نیز این بحث را داشت كه زبان شعر را به زبان مردم نزدیك كند و در همین راستا تعابیر روزمره در شعر شهریار دیده می شود.
امینی خاطرنشان كرد: با همه اینها شهریار در شعر تركی، در طراز دیگری است و بدون تردید سرآمد شاعران معاصر تركی است، یعنی هیچ كسی در طراز او نیست.
وی در پاسخ به این سئوال كه شهریار برخلاف بسیاری از شعرا به موضوعات روز نیز در شعر خود پرداخته و آیا این نقطه قوتی از نظر ادبی برای او هست یا نه گفت: اگر از منظر ادبی نگاه كنیم، شعرهایی كه به وقایع روز می پردازد خوب نیست، اما اگر از منظر تحلیل اجتماعی نگاه كنیم اینكه یك شاعر در باره وقایع روز چیزی بگوید مهم است.
این استاد دانشگاه همچنین در مورد اینكه جای كدام كار تحقیقی و پژوهشی در زمینه آثار استاد شهریار خالی است، پاسخ داد: در شعر تركی شهریار كه دلبستگی بیشتری به آن دارم باید كار سبك شناسی انجام شود، برای اینكه بسیاری از مجادلات ادبی كه از گذشته تا امروز درباره شعر تركی وجود داشته، با كار سبك شناسانه در شعر بزرگانی چون استاد شهریار پاسخ مناسب خواهد یافت.
امینی گفت: مثلا اینكه وزن طبیعی شعر تركی كدام است، وزن عروضی یا وزن هجایی؟ زبان متداول شعر تركی، نوشتاری است یا به زبان گفتاری تمایل بیشتری دارد و موضوعات شعر تركی كدام است آثار تعلیمی و عرفانی یا آثاری كه به زندگی مردم مربوط است؟
نویسنده كتاب «دكتر بازی» یادآور شد: پاسخ بسیاری از این سئوالات در اشعار شهریار داده شده و با تحقیقات بیشتر باید به لحاظ زبانی، بلاغت و اندیشه در شعرهای وی این سئوالات و سئوالات دیگر را پاسخ داد.
سید محمدحسین بهجت تبریزی متخلص به «شهریار» در سال 1285 در تبریز متولد شد.
وی از جمله شاعران سرآمد معاصر است كه به زبان تركی و فارسی شعر سروده ست.
مهمترین اثر شهریار، منظومه «حیدربابایه سلام» (سلام به حیدربابا) است كه از شاهكارهای ادبیات تركی آذربایجانی به شمار میرود.
غزل «علی ای همای رحمت ...» و «آمدی جانم به قربان ولی حالا چرا...» جز مشهورترین غزل های استاد شهریار است.
استاد شهریار 27 شهریور سال 1367 دارفانی را وداع گفت.
** خبرنگار: منصوره شوشتری ** دبیر: امید غیاثوند
فراهنگ ** 9157 ** 1071
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۸
تهران - ایرنا - شاعر، نویسنده و استاد دانشگاه معتقد است، شهریار در سرودن شعر تركی منحصر به فرد است و هیچ كس در این زمینه در طراز او نیست.