در ادامه اين يادداشت به قلم عليرضا باغاني مي خوانيم: بازار سهام در حالي ششمين ماه سال 1395 را پشت سر مي گذارد كه نتوانسته به انتظارات سرمايه گذاران پاسخ دهد و 5 درصد زيان را نصيب سرمايه گذاران كرده است.شاخص بورس تهران از ابتداي سال جاري تاكنون معادل 3764 واحد افت كرده كه معادل شناسايي 5 درصد زيان است.
در سال 95 تنها سهامداران تك سهم ها و سهم هاي كوچك توانسته اند با موج سواري بر شايعات به سودهاي قابل توجهي برسند كه البته با رويكرد جديد سازمان بورس و اوراق بهادار در برخورد با سفته بازي در سهم هاي كوچك و توقف چند نماد مورد توجه به نظر مي رسد مانور سفته بازان دست كم براي مدتي كوتاه در بازار سهام كم رنگ تر از قبل دنبال شود.
در شرايط كنوني اغلب سرمايه گذاران بنيادي از استراتژي خريدهاي هدفمند و بلند مدت و اختصاص بخش قابل توجهي از پرتفوي به ابزار بدون ريسك حاضر در بازار سرمايه استفاده مي كنند به اميد رشد بازار سهام در نيمه دوم سال.
يكي از اتفاقات مهم بازار سهام در هفته گذشته ابلاغ مقررات جديد براي صندوق هاي سرمايه گذاري با درآمد ثابت بود.در اين شرايط جديد و البته مهم تمديد مجوز صندوق هاي سرمايه گذاري منوط به تزريق نقدينگي به بورس شده و 15 درصد منابع مالي آن ها روانه بازار مي شود. در آئين نامه جديد اشاره شده كه سقف سپرده در بانك ها از 70 به 60 درصد كاهش يافته تا اوراق منتشر شده توسط دولت راحت تر به فروش برسد و اين رويداد فشار كمتري به بازار وارد مي كند. به زبان عاميانه تر بايد گفت كه سقف سپرده صندوق ها در بانك ها 60 درصد تعيين شده و مابقي يعني 40 درصد صرف خريد اوراق (سهام ، اوراق مشاركت ، صكوك يا هر نوع اوراق با درآمد ثابت ) خواهد شد. البته براي خريد سهام هم سقف تعريف شده و نهايت مقدار سرمايه اي كه از سمت صندوق ها مي تواند صرف خريد سهام شود ، 15 درصد خواهد بود. در واقع الزامي نيست كه بخش 15 درصدي صندوق ها به سرمايه گذاري در سهام اختصاص يابد و مي تواند هر نوع اوراقي باشد. البته ما اميدواريم بخشي از اين نقدينگي به سمت سهام و بازار سرمايه حركت كند ولي اين به معني الزام ورود نقدينگي به بورس نيست.
لازم به ذكر است كه صندوق هاي سرمايه گذاري با درآمد ثابت كه با نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعاليت مي كنند تاكنون بيش از 90 هزار ميليارد تومان سپرده جذب كرده و بخش قابل توجهي از منابع خود را در بانك ها و ابزارهاي فاقد ريسكي همچون اوراق مشاركت سپرده كرده اند ،حال با مقررات جديد اغلب اين نهادهاي مالي جديد بايد بخشي از منابع در اختيار خود را (حداكثر تا 15 درصد) را به بازار سرمايه بياورند كه در صورت تبعيت از اين مقررات عدد قابل توجهي در راه بازار سهام خواهد بود و تنها يك سوم اين عدد مي تواند رونقي چشمگير در بورس ايجاد كند.
حال بايد ديد كه آيا همچنان صندوق گنجينه آرمان شهر به عنوان تنها صندوق حامي بازار از ظرفيت خود براي حمايت از بازار و البته سودرساني به ذي نفعان خود استفاده مي كند يا ديگر صندوق ها هم بالاخره از پيله اي به نام سپرده گذاري در بانك كه دور خود كشيده اند،بيرون مي آيند!؟
آشنايي با صندوق هاي با درآمد ثابت
براي افراد نا آشنا به بورس بار ديگر توضيح مي دهيم كه بر مبناي قانون توسعه ابزارها و نهادهاي مالي مصوب 1388 در بازار سهام صندوق هاي سرمايه گذاري مشترك ايجاد شده اند.بخش عمده منابع مالي موجود در اين صندوق ها در سپرده هاي بانكي استفاده مي شود و بخش كمتري از منابع صرف خريد سهام شركت ها ، حق تقدم ها و اوراق مشاركت پذيرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار مي شود.تمام صندوق هاي سرمايه گذاري با درآمد ثابت الزاما داراي حداقل يك ضامن نقد شوندگي هستند و برخي از آن ها نيز داراي ضامن پرداخت سود مي باشند كه به ترتيب مسئوليت بازخريد واحدهاي سرمايه گذاري سرمايه گذاران و پرداخت حداقل سود تضمين شده آن صندوق را در هر شرايط بر عهده دارند.
در اغلب موارد اين ضمانت بر عهده يكي از بانك هاي معتبر كشور مي باشد اما ساير نهادهاي مالي مانند شركت هاي تامين سرمايه و يا ساير نهادهاي مالي اي كه توانايي مالي بالايي دارند و مورد تائيد سازمان بورس نيز مي باشند مي توانند به عنوان ضامن در صندوق ها ايفاي مسئوليت نمايند.
انواع صندوق سرمايه گذاري با درآمد ثابت
1. صندوق سرمايه گذاري با درآمد ثابت با پيش بيني سود
2. صندوق سرمايه گذاري با درآمد ثابت با تضمين سود
صندوق هاي سرمايه گذاري با درآمد ثابت به نسبت سرمايه اي كه جذب مي نمايند اوراق بهاداري به نام واحد سرمايه گذاري منتشر كرده و به نام سرمايه گذاران صادر مي نمايند.به بيان ساده واحد هاي سرمايه گذاري مانند سهام آن صندوق است كه نشان دهنده ميزان دارايي هر سرمايه گذار در آن صندوق مي باشد .
قيمت هر واحد سرمايه گذاري معمولا در زمان آغاز به كار يك صندوق 100.000 تومان مي باشد .دوره هاي پرداخت سود در صندوق هاي سرمايه گذاري با درآمد ثابت مي تواند 1 ، 3 ، 6 و 12 ماهه باشد .
به عنوان مثال اگر دوره پرداخت سود يك صندوق 3 ماهه باشد در طول اين مدت قيمت هر واحد سرمايه گذاري آن صندوق بر اساس عملكرد مدير صندوق تغيير مي كند و به فرض به 105.000 تومان افزايش مي يابد . در سر رسيد 3 ماه مبلغ 5000 تومان سود اين دوره به عنوان سود نقدي به سرمايه گذار پرداخت شده و قيمت هر واحد سرمايه گذاري مجددا 100.000 تومان خواهد شد و اين چرخه تا زماني كه آن صندوق در حال فعاليت مي باشد ادامه خواهد داشت.مهمترين مزيت صندوق هاي سرمايه گذاري با درآمد ثابت رويه پرداخت سود دوره اي در آن ها است.
ساز و كار اين صندوق ها به گونه اي است كه بر اساس مندرجات موجود در اساسنامه و اميد نامه سود حاصله از سرمايه گذاري ها به صورت ماهيانه ، 3 ماهه ، 6 ماهه و يا يك ساله به سرمايه گذاران پرداخت مي شود.
در برخي از صندوق هاي با درآمد ثابت در طول سال سود علي الحساب پرداخت مي شود و سود نهايي سالانه در انتهاي يك سال مالي به سرمايه گذاران پرداخت خواهد شد.
ليست صندوق هاي سرمايه گذاري با درآمد ثابت حاضر در بازار سهام در ادامه از نظرتان مي گذرد:
http://www.fipiran.com/Fund/MFComparing/3
در حال حاضر صندوق ها بازدهي سالانه دست كم 20 درصدي به سرمايه گذاران مي دهند كه با توجه به نرخ سود 15 درصدي بانك ها بازدهي بدون ريسك قابل توجهي است.
يك اوراق جذاب 20 درصدي
نخستين عرضه اوراق سلف موازي استاندارد گندم به منظور تامين مالي شركت بازرگاني دولتي براي پرداخت مطالبات گندمكاران از دولت چهارشنبه گذشته در بورس كالا انجام شد كه با توجه به سود مناسب و جذاب اين اوراق، يك ميليون و 440هزار تن اوراق گندم (معادل 14ميليون و 400 هزار قرارداد) به ارزش نزديك به 12هزار ميليارد ريال به فروش رسيد.
با توجه به حجم گسترده عرضه اين اوراق، انتشار اوراق سلف موازي گندم تا روز يكشنبه 28 شهريورماه ادامه دارد و عموم مردم مي توانند براي پذيره نويسي اين اوراق به كارگزاري هاي داراي مجوز فعاليت سلف موازي در بورس كالاي ايران مراجعه كنند.
لازم به ذكر است، اوراق سلف موازي گندم با نام و معاف از ماليات بوده و با سررسيد 6 ماهه و با نرخ بازده حداقل سالانه 20 درصد منتشر مي شود. نرخ بازخريد بازارگردان نيز روز شمار معادل 19 درصد در سررسيد سالانه تعيين شده است.متعهد پذيره نويسي، صندوق سرمايه گذاري يكم كارگزاري بانك كشاورزي است كه علاوه بر اين عهده دار بازارگرداني طي مدت عرضه تا سررسيد نيز خواهد بود.ناشر اين اوراق شركت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران و ضامن اصل و بازده اوراق در سررسيد دولت جمهوري اسلامي ايران، خزانه داري كل و بانك كشاورزي هستند.
در بازار چه خبر بود؟
بورس تهران در معاملات آخرين روز كاري هفته بر خلاف انتظارات با فشار عرضه و فشار فروش روبرو شد و شاهد افت قيمت در اكثر نمادها و گروه ها بوديم. البته در اين بين گروه هايي نظير پالايشي ، ساختماني ، قندي و برخي تك سهم ها وضعيت بهتري داشتند اما در كل جو بازار روز چهارشنبه ملتهب بود. برخي معتقدند اين فشار عرضه به واسطه روزهاي پاياني تسويه اعتباري هاست و عرضه ها تا نيمه ابتدايي معاملات روز شنبه هم ادامه دارد.به هر جهت تسويه اعتبارات به لحاظ قانوني تا پايان روز شنبه هم ادامه خواهد داشت و بايد ديد با اتمام اين دوره كه به مانند بختكي به روي بازار افتاده بود ، روند كلي بازار بهبود مي يابد يا فصل خزان هم به مانند روزهاي غم انگيز تابستان ، سرد و بي روح سپري خواهد شد!؟
ارزش معاملات كل هفته در دو بازار بورس و فرابورس برابر با 893 ميليارد تومان بود و ارزش معاملات خرد ( بدون معاملات بلوكي و اوراق مشاركت ) هم معادل 467 ميليارد تومان رقم خورده است.شاخص بورس تهران از ابتداي هفته تا انتهاي هفته ( از 76.742 تا 76.455 واحد ) معادل 0.37 درصد افت كرد. شاخص فرابورس هم در اين هفته 0.25 درصد منفي بود.
*منبع: پايگاه خبري عصر ايران/27شهريور95
** اول ** 1337- دبير: خداوردي اسدي
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۱
تهران - ايرنا- پايگاه خبري عصر ايران در يادداشتي نوشت: يكي از اتفاقات مهم بازار سهام در هفته گذشته ابلاغ مقررات جديد براي صندوق هاي سرمايه گذاري با درآمد ثابت بود.در اين شرايط جديد و البته مهم تمديد مجوز صندوق هاي سرمايه گذاري منوط به تزريق نقدينگي به بورس شده و 15 درصد منابع مالي آن ها روانه بازار مي شود.