اروميه- ايرنا- استاد محمدحسين بهجت تبريزي ملقب به شهريار شاعري است كه از زبان مردم حرف مي زد و به زبان مردم شعر مي گفت و اين خصوصيت شعرهايش را پرجاذبه و مردمي مي كرد و به همين خاطر آوازه او فراتر از مرزهاي ايران رفته و جهاني شده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، شهريار با مجموعه 'حيدربابايه سلام' نگاه ملتهاي جهان را به سوي خود متوجه كرده و توانست دروازه هاي جهان را از منظر اين شاهكار ادبي به روي هنر خويش بگشايد.
شهريار با شاعران معاصر خود تفاوتي بزرگ داشت و اين تفاوت را در نوع پوشش، لباسهاي خارج از الگوي زمانه و كلاه سرمه اي رنگش مي توان ديد و همه اينها نشانه پشت پا زدن او به جاه و جلال دنيا بود.
شعر و نام شهريار امروز مرزها را درنورديده و كمتر كسي با نام و اشعار شهريار آشنايي ندارد و او توانسته فرهنگ و ادبيات ايراني را به زيبا ترين شكل در جهان به تصوير بكشد و به همين علت سالروز درگذشت او در 27 شهريورماه به نام روز شعر و ادب فارسي انتخاب شده است.

*****
نويسنده برجسته كشور: شهريار شاعري متعهد است
فردين ميلاني صدر نويسنده برجسته كشور در خصوص استاد شهريار به خبرنگار ايرنا گفت: شهريار شاعري متعهد و پايبند به اخلاق و دوستدار اهل بيت(ع) بود و شعرهايي چون 'علي اي هماي رحمت' گواه روشني بر اين مدعاست.
وي ادامه داد: انس او با قرآن از او انساني متعهد و پايند اصول اخلاقي ساخته و شعرهايش به جنگ زشتي ها رفته و خواهان جامعه اي پاك و متعهد بود.
كارگردان سينما و تئاتر افزود: شهريار را مي توان شاعر ارزشها دانست چرا كه او براي حفظ ارزشهاي اصيل انساني و ماندگار ساختن آنها از زبان شعر استفاده مي كرد.
نويسنده كتاب فتنه در فتنه اظهار كرد: اين شاعر پرآوازه شاعري مردمي بوده و در شعرهايش زندگي ساده و بي آلايش را به تصوير كشيد و ابياتي سرود كه مردم آن را پسنديدند.
اين نويسنده برجسته كشور بيان كرد: منظومه تركي آذري حيدربابايه سلام، شاهكار شهريار است و اين منظومه با تمام قدرت، پيوندي عميق بين گذشته و حال ايجاد مي كند و هرخواننده اي اعم از ايراني و خارجي با مطالعه آن به كوچه هاي كودكي خود مي رود، حسرت مادر بزرگ را مي خورد، در فراق او اشك مي ريزد، مردمان روستا و زادگاهش را به ياد مي آورد و در دنياي خيالي خود همان شيطنت هاي كودكي را مرور مي كند.
ميلاني افزود: شهريار در اين شاهكار خود هم مي خنداند، هم مي گرياند و هم از ناپايداري دنيا سخن مي گويد.
وي ادامه داد: متاسفانه شهريار براي نسل جديد به خصوص نوجوانان و جوانان به خوبي شناسانده نشده و هنوز نسل جديد با اشعار، زندگي و ابعاد شخصيتي اين شاعر ملي و جهاني آشنا نشده است.
نويسنده كتاب رئيس جمهور محبوب من گفت: رسانه ملي نيز تاكنون نتوانسته اين شاعر ملي را به تصوير بكشد و حتي سريالي كه در مورد اين شاعر ساخته شد، بسيار ضعيف و ناقص بود.
وي افزود: اشعار شهريار عامل بزرگ وحدت در جامعه است چرا كه وي با سرودن شعر به دو زبان تركي و فارسي به مبارزه با تفرقه پرداخت چنان كه در شعر معروف خود به نام 'آذربايجان' با صراحت مي گويد؛ همه ما متعلق به يك سرزمين و يك دين هستيم و به هيچ بهانه اي نبايد بين قوميتها تفرقه ايجاد شود.

*****
استاد زبان و ادبيات فارسي: مردمي بودن خصوصيت ممتاز اشعار شهريار است
محمدرضا بختياري استاد زبان و ادبيات فارسي هم در خصوص استاد شهريار به خبرنگار ايرنا گفت: شهريار از جمله شاعراني است كه هميشه با مردم بود، با غم و رنج آنها غمگين و با شادي و نشاط آنها شاد مي‌شد.
وي اظهار كرد: فهم عميق شهريار در حوزه ادبيات فارسي و تركي آذري، مسايل اعتقادي، شناخت عميق از مسايل اجتماعي و سياسي از نقاط بارز شعر شهريار است.
عضو هيات علمي دانشگاه پيام نور اروميه گفت: نبوغ و خلاقيت شعرهاي شهريار در هيچ شاعر و سبكي وجود ندارد و شاهكار 'حيدربابايه سلام' يكي از آثار نبوغ اين استاد است.
بختياري افزود: منظومه حيدربابايه سلام، از زيباترين و آهنگين ترين اشعاري محسوب مي شود كه بند بند اين مجموعه شايسته ترسيم و نقاشي است.
اين شاعر و محقق برجسته كشور ادامه داد: شعرهاي حيدربابايه سلام، سهنديم، نامه هاي منظوم به شاعران، دو مرغ بهشتي، اي واي مادرم و هذيان دل از جمله شعرهاي معناگراست كه قدرت قوه تصويرپردازي و جذابيت شعر شهريار را آشكار كرد.
وي گفت: بدون ترديد زبان، احساس و خردورزي سه زوايه و بعد ملموس اشعار شهريار را تشكيل مي دهد.
اين استاد زبان و ادبيات فارسي اضافه كرد: شهريار در مثنوي چون مولانا و در غزل چون حافظ توانست به خوبي قدم بردارد.
اين محقق افزود: وفاداري او به سنت غزل نويسي، شيفتگي به قرآن و بيان احساسات عاشقانه از خصوصيات منحصر به فرد استاد شهريار است.
اين شاعر ادامه داد: شاعران و نويسندگان خارجي اعتراف مي كنند به رغم اين كه شاعران غربي زيادي پيرامون موضوع كودكي، شعر سروده اند ولي هيچ كدام نتوانسته اند به پاي شهريار برسند.
بختياري بيان كرد: شهريار از زبان تركي آذري براي انتقال باورها، ادبيات شفاهي، آداب و رسوم و باورهاي فرهنگي آذربايجان استفاده كرده و احساسات خود را از اين طريق به سراسر جهان رساند.
استاد زبان و ادبيات فارسي افزود: نام گذاري روز درگذشت استاد شهريار به نام روز شعر و ادب فارسي، گام مثبتي براي صيانت از زبان فارسي است.

*****
شاعر و محقق ادبي: شهريار ناشناخته ترين شاعر معاصر ايران است
علي محمدي شاعر و محقق ادبي نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا در خصوص استاد شهريار بيان كرد: گر چه شهريار يك عمر با قلم و بيان خود به فرهنگ اسلام و ادبيات فارسي خدمت كرد و شعرش بسياري از كشورهاي منطقه را فرا گرفته، ولي با اين همه باز او ناشناخته‌ ترين شاعر معاصر ايران است.
وي ادامه داد: استاد مهرداد اوستا مي‌گويد؛ بي ترديد در ميان سخنوران روزگار از طلوع شعر دري كه با سلطان شاعران رودكي سمرقندي آغاز مي‌شود، تاكنون كمتر شاعري به روزگار خويش به نام و آوازه‌اي همچون شهريار دست يافته است.
محمدي افزود: شهريار با اين كه از آوازه و نامي استثنايي بهره مند است، باز هم يكي از ناشناخته ‌ترين شاعران معاصر پارسي است.

*****
رهبر معظم انقلاب: شهريار يكي از بزرگترين شعراي همه دورانهاي تاريخ است
رهبر معظم انقلاب در مورد منظومه حيدربابايه سلام استاد شهريار كه از معروف ترين شعرهاي اوست، مي فرمايد: 'شهريار' يكي از بزرگترين شعراي همه دوران هاي تاريخ ايران است و آن به لحاظ حيدر بابايه سلام اوست. حيدربابايه سلام يك شعر استثنايي است. همه خصوصيات شعري مثبت شهريار در آن هست. يعني آن رواني، صفا، سخن شيرين و چيزهاي ديگري كه مربوط به شعر است. همه در حيدر بابايه سلام هست و آن اين است كه در يك شعر معمولي كه تصويري است از سابقه ذهني خود شاعر، مطالب بسيار حكمت آميزي هست. يعني با اين حساب مي توان شهريار را يك شاعر حكيم به حساب آورد.
به گزارش ايرنا، سيد محمدحسين بهجت تبريزي متخلص به شهريار در سال 1285 در يكي از روستاهاي تبريز به دنيا آمد.
ذوق شاعري سيد محمدحسين از اوان كودكي نمايان شد.
او در 13 سالگي شعرهايش را با تخلص 'بهجت' در مجله 'ادب' به چاپ رسانيد.
شهريار بعدها با تفأل به ديوان حافظ شيرازي، تخلص 'شهريار' را برگزيد و در نهايت نامش با همين تخلص در تاريخ ادبيات ايران ثبت و ماندگار شد.
شهريار در بهمن ماه 1299 به تهران آمد و در دارالفنون تحصيل كرد و وارد دانشكده پزشكي شد.
اولين دفتر شعر او در سال 1308 با مقدمه ملك الشعراي بهار، سعيد نفيسي و پژمان بختياري منتشر شد.
شهريار كه با سرودن منظومه حيدربابايه سلام يكي از مهم ترين آثار ادبي تركي آذربايجاني را خلق كرده، از معدود شاعراني است كه در دو زبان فارسي و تركي آذربايجاني سروده هاي درخشاني دارد. سرودن اين منظومه از مهمترين عوامل شهرت و محبوبيت شهريار در ميان ترك زبان هاي ايران به شمار مي رود.
سيد محمدحسين بهجت تبريزي (شهريار) روز 27 شهريورماه 1367 در سن 83 سالگي به علت بيماري در بيمارستان مهر تهران دارفاني را وداع گفت.
گزارش از: شهين غريب بيدادرس
1905/8135**خبرنگار: شهين غريب بيدادرس**دبير: حسن فاخري