هومن عنایی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بخشی از سقف این بنای تاریخی تخریب شده و نیازمند مرمت است.
وی با اشاره به اهمیت سقف سالم در ماندگاری هر بنای تاریخی تصریح كرد: پنج میلیارد ریال اعتبار برای مرمت سقف و محوطه بنای تاریخی چهار طاقی خیرآباد نیاز است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گچساران بیان كرد: فاز نخست مرمت اثر باستانی چهار طاقی خیرآباد با 500 میلیون ریال اعتبار سال گذشته انجام شد.
وی با بیان اینكه چهارطاقی خیرآباد در جاده بهبهان به دهدشت، در منطقه خیرآباد علیا در استان كهگیلویه و بویراحمد واقع شده گفت: این اثر در دوم اسفند سال 1327 با شماره ثبت 371 به عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
** چهارطاقی خیرآباد یادگار 350 سال رونق اقتصادی ایران
یك پژوهشگر آثار تاریخی گفت: مجموعه آثار تاریخی منطقه خیرآباد یادگار 350 سال شكوه و رونق اقتصاد ایران در دوره هخامنشیان نیازمند توجه ویژه برای مرمت است.
محمدرضا حیدری افزود: این اثر تاریخی متشكل از پل ها و چهارطاقی هایی برای سهولت عبور كاروانیان در جاده ارتباطی گچساران به بهبهان احداث شده است.
وی تصریح كرد: چهارطاقی خیرآباد بنا به اقوال مشهور آتشكده بوده اما چون آتشكده ها در محل های پرتردد مردم ساخته می شده است و این سازه در جاده ساخته شده به نظر می رسد برای نگهبانی احداث شده باشد.
وی اظهار كرد: پل خیرآباد كه بخشی از آن باقی مانده یكی از سازه های منحصربه فرد ایران است.
حیدری ابراز داشت: این پل برای سه منظور عبور آب، اسكان كاروان ها و تردد ساخته شده است.
وی بیان كرد: این مجموعه آثار یادگار 350 سال رونق تجارت در ایران است كه با حمله اعراب و خراب كردن بخش مهمی از این بناها به یمن انتقال یافته است.
حیدری تصریح كرد: این سازه ها در جاده ارجان كه دروازه تجارت ایران از خلیج فارس به جاده ابریشم بود در دوره اردشیر بابكان احداث شده است.
چهارطاقی در معماری به كالبدی با زمینه چهارگوش و پوشش گنبدی، متشكل از چهار پایه و یك طاق گنبدی بر روی آن، با چهار ورودی طاق دار گفته می شود.
هر چهار پایه و چهارطاق این بنا سالم هستند.
مصالح اصلی به كار رفته در ساخت این بنا، سنگ، گچ و لاشه است كه در طول صدها سال گنبد بزرگ و حجیم بنا را حفظ كرده است.
چهارطاقی خیرآباد با چهار فیل گوش پوشیده و طاق روی آن احیا شده است علاوه براین بنا، در اطراف آن تأسیسات دیگری نیز دیده می شود.
این بنای تاریخی در فاصله 50 كیلومتری از شهر دوگنبدان به سمت بهبهان در منطقه خیر آباد و در یك كیلومتری شمال روستای ده وه و در مسیر راه شاهی آن دوران در جانب چپ رودخانة خیرآباد قرار دارد.
خبرنگار: فرزانه شریفی** دبیر: سیدولی موسوی نژاد
6110
تاریخ انتشار: ۲۹ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۵
گچساران - ایرنا -رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گچساران گفت: بنای تاریخی چهار طاقی خیرآباد، یادگار دوره ساسانیان در معرض تخریب است.