تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۰:۱۰

آنكارا - ایرنا - رئیس جمهوری تركیه در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: هیچكس نباید چشم داشتی به خاك سوریه داشته باشد و بحران سوریه باید بدون فوت وقت از طرق سیاسی حل شود.

اردوغان، گروه گولن را تهدیدی برای جهان ادعا كرد

آنكارا – ایرنا – رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه سه شنبه شب در سخنرانی خود در هفتاد و یكمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با تشریح كودتای نافرجام 25 تیرماه گذشته، مدعی شد سازمان تروریستی فتو (فتح الله گولن) سازمان مخوفی است كه اگر كشورها به موقع برای ریشه كن كردن آن اقدام نكنند، با تهدید جدی روبه رو هستند.
به گزارش ایرنا، اردوغان كه سخنان وی به طور زنده از شبكه های خبری تركیه پخش می شد، گفت: دنیا امروز به لحاظ پیشرفت های جدی علمی، فناوری، اقتصادی و سلامت بهترین دوران خود را سپری می كند. اما روی دیگر سكه هم است كه باعث شرمندگی جدی برای بشریت است. در سوریه، عراق و كشورهای دیگر صدها هزار انسان كودك، زن و مرد و پیر و جوان در معرض تروریسم قرار دارند. مردمانی كه از ظلم و كشتار تروریست ها فرار می كنند، در اروپا با رفتارهای بسیار زننده و غیرانسانی روبه رو می شوند. گروه هایی مانند داعش، النصره، پ.ی.د/پ.ك.ك عملیات تروریستی خود در منطقه را دنبال می كنند. اختلاف های قفقاز دارای ریسك درگیری است. از یمن تا اوكراین مشكلات وجود دارد. در شماری از كشورها انسان ها با خطر گرسنگی و بیماری های واگیر مواجه هستند. این تابلویی است كه وجدان بشری را می رنجاند. این در حالی است كه بسیاری از این اختلافات را به سادگی می توان حل كرد. ما مسئولیت های وجدانی برای حل این مشكلات داریم.
اردوغان با اشاره به اینكه تروریسم در دنیای امروزی به راه ها و روش های گوناگونی دست می زند، گفت: كشورش در شامگاه 15 جولای با یك حمله تروریستی و خائنانه گروه تروریستی فتح الله گولن ( فتو ) روبه رو شد. این سازمان تروریستی 241 شهروند تركیه را كشت و بیش از 2400 تن را زخمی كرد. پارلمان، نهاد ریاست جمهوری و مركز پلیس تركیه با جنگنده های در كنترل این سازمان تروریستی بمباران شد. تانكها وارد خیابانها شدند و مردم را زیر گرفتند. اما مردم شجاعانه در قبال این حملات تروریستی ایستادند و اینكه اكنون من می توانم در مجمع عمومی به شما خطاب كنم، در سایه قهرمانی های مردم تركیه است.
اردوغان كه سخنانش بیش از حد متعارف و تخصیص یافته برای سران كشورها در سخنرانی در مجمع طول كشید، بخش مهمی را به موضوع كودتای نافرجام اختصاص داد و با اشاره به شاخ و برگ های این گروه در اقصی نقاط جهان گفت: فتو نسل جدیدی از سازمان های تروریستی و تهدید امنیتی جدی برای بسیاری از كشورهای عضو سازمان ملل است.
وی گفت: استراتژی اصلی این سازمان فعالیت در زیر لوای خدمات آموزشی، دیالوگ، مسامحه، تشكل های مردم نهاد، نفوذ به نهادهای دولتی و دسترسی و در كنترل گرفتن اهرم های اقتصادی و سیاسی است. تجربه به ما نشان داد كه اگر امروز با این گروه مبارزه نكنید، فردا بسیار دیر خواهد شد.
رئیس جمهوری تركیه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بحران سوریه اكنون به ششمین سال خود رسیده است. امروزه بیش از 600 هزار تن از مردم سوریه كشته و 12 میلیون مجبور به ترك خانه و كاشانه خود شده است. پنج میلیون به كشورهای دیگر رفته اند و دو میلیون و 750 هزار تن از آنها در تركیه بسر می برند. تركیه سیاست درهای باز برای آنها اجرا كرده است و این سیاست را ادامه می دهد. این وظیفه انسانی ماست.
او با ادعای اینكه مردم سوریه زیر ظلم یك رژیم ظالم و سازمان های تروریستی و جنگ های نیابتی ناشی از رقابت های بین كشورها قرار گرفته اند، گفت: در این فرایند جامعه جهانی آزمون بسیار بدی داده است. تركیه تاكنون 12.5 میلیارد دلار برای آوارگان هزینه كرده كه با احتساب كمك های مردم نهاد، این رقم به 25 میلیارد دلار می رسد. این در حالی است كه از دنیا فقط نیم میلیارد دلار كمك مالی به آوارگان سوری رسیده است.
وی گفت: كمكی هم از اتحادیه اروپا نرسیده است و قول هایی كه داده بودند را عملی نكرده اند. از طریق یونیسف 178 میلیون دلار كمك فرستاده اند.
اردوغان مدعی شد تركیه از همان اول خواهان حل این مساله در همكاری با كشورها بوده است. تركیه نمی توانست در قبال این ظلم به همسایگان خود سكوت كند.
وی گفت: اروپا نمی تواند با دیوارهای بلند سیم خاردار نمی تواند با بحران پناهجویان مقابله كند. مساله را باید در ریشه حل كرد. تا زمانیكه به سرعت راه حلی برای موضوع اسكان، آموزش و تامین مایجتاج اولیه زندگی آوارگان سوری نیافته ایم، با تبعات اجتماعی و امنیتی مهاجرت های غیرقانونی نمی توان مقابله كرد. به درگیری ها و تروریسم باید در سوریه خاتمه داده شود. راه حل سیاسی بدون فوت وقت اجرایی شود.
رئیس جمهوری تركیه مدعی شد كشورش بیش از هر كشوری به تمامیت ارضی و سیاسی سوریه اهمیت می دهد. چشم داشتی در خاك سوریه نداریم. عملیات سپرفرات تركیه برای حمایت تركیه از مخالفان سوری شروع شده است. این عملیات برای تاسیس دوباره ثبات و امنیت در این منطقه حایز اهمیت است. با عملیات سپرفرات دیده شد كه اولویت پ.ك.ك/پ.ی.د مبارزه با داعش نیست. عملیات موجب بازگشت اعتماد به نفس معارضان سوری شده است. حتی این عملیات به نیروهای محلی در عراق كه می خواهند موصل را از دست داعش آزاد كنند، نیز جرات و جسارت داده است.
وی با اشاره به اینكه تركیه مدت زیادی است كه بر لزوم تشكیل منطقه امن در طول مرزهای خود با سوریه اصرار می ورزد، گفت: با این عملیات از شكل گیری مسیر ترور در مرزهای تركیه جلوگیری شد و شهرهای سوریه از جرابلس تا اعزاز به صاحبان اصلی آنها تسلیم می شود. هدف عملیات تركیه تشكیل بالفعل منطقه امن در شمال سوریه است و می خواهد این منطقه پرواز ممنوع اعلام شود. متاسفانه آتش بس ادامه نیافت. دولت سوریه نمی خواهد كمك های انسانی به مردم حلب برسد.
رئیس جمهوری تركیه در ادامه مدعی شد چنین دیده می شود كه تاسیس یك سیستم ایده آل كه بتواند تنوع قومی و مذهبی عراق را محافظت كند، دشوار خواهد بود. از این نظر عملیات موصل باید با لحاظ حساسیت های مردم منطقه انجام شود. در غیر این صورت در منطقه یك بحران انسانی اجتناب ناپذیر شده و می توانیم شاهد مشكلات جدیدی باشیم و با هجمه یك میلیونی از آوارگان روبه رو شویم. جامعه جهانی مردم عراق را در چنین دوره حساسی نباید تنها بگذارد.
او در مورد فلسطین نیز موضع تركیه را تكرار كرد و گفت: راه حل مساله فلسطین، تشكیل دو دولت و دولت فلسطین كه پایتخت آن قدس شرقی باشد، راه حل پایداری خواهد بود. این دینی بر گردن جامعه بین المللی است. اسراییل باید به مسجد القصی احترام گذاشته و به نقض موقعیت آن خاتمه دهد.
اردوغان در بخش دیگری از سخنان طولانی خود با ادعای اینكه تركیه از نظر كمك به كشورهای كم توسعه یافته بعداز آمریكا و انگلیس در ردیف سوم در جهان قرار دارد ولی از نظر نسبت كمك ها بر تولید ناخالص داخلی، صدر نشین در جهان است، فعالیت های كشورش در مبارزه با مهاجرت های غیر قانونی اشاره كرد و از عدم عهد به وفای اروپا گلایه كرد.
او در بخش پایانی سخنان خود به ساختار ناعادلانه شورای امنیت سازمان ملل اشاره كرد و گفت: سرنوشت دنیا را نمی توان به انصاف پنج كشور واگذاشت. باید ساختاری در شورا باشد كه كشورهای جهان بتوانند در آن نمایندگی داشته باشند. پیشنهاد تركیه این است كه 20 عضو باشد و به طور دوره ای عوض شود.
خاورم/2011**شبس*1488 *انتشاردهنده:بهمن بامداد*