آمادگي در برابر بلايا و حوادث طبيعي ضرورت انكارناپذيري است كه در هر كشور متناسب با نوع حوادث و بلاياي مرسوم آن كشور براي كسب اين آمادگي اقداماتي انجام مي شود.

از اين منظر، تشكيل ستادهاي بحران از الزاماتي است كه بايد نياز آن را تمام مديران احساس كنند تا در بزنگاه هاي زماني وقوع بلاياي طبيعي و غيرطبيعي مثل زلزله و سيل و مثل آتش سوزي، قدرت واكنش سريع و جلوگيري از افزايش خسارت هاي انساني و مالي را داشته باشند و زودتر به مرحله بازسازي برسند.
متخصصان مديريت بحران معتقدند هماهنگي كامل با دستگاه هاي متولي يكي از اساسي ترين عوامل موفقيت در مواقع بحران است تا در همان 72 ساعت اول خسارت جاني و مالي افراد كاهش يابد.
كارشناسان، مديريت بحران را فرآيند پيش بيني و پيشگيري از وقوع بحران، برخورد و مداخله در بحران و سالم سازي بعد از وقوع بحران تعريف مي كنند؛ از مديريت بارندگي هاي شديد باران و برف و يخ زدگي و سيلاب گرفته تا زلزله و آتش سوزي.
از اين نگاه حوادث طبيعي، حوادث ساخته بشر مثل آتش سوزي، حوادث تركيبي، حوادث ناگهاني مثل سيل، زلزله، طوفان، آتشفشان و رانش زمين، حوادث دراز مدت مثل خشكسالي و پسروي و خشك شدن درياچه اروميه از انواع حوادثي است كه بايد مديران و مسئولان شهرستان در تمام شهرها نسبت به آنها آشنايي كامل داشته باشند و شيوه هاي مقابله و كاهش آسيب را بشناسند.
اهميت اين مساله به ويژه زماني آشكارتر مي شود كه بدانيم بحران ها بيشتر غيرقابل پيش بيني و مخرب بوده و شرايط سخت تصميم گيري با محدوديت و فشردگي زماني به وجود مي آورد كه ممكن است آثار طولاني بر جاي بگذارد.
آمار مجامع بين المللي و تجربيات عيني كسب شده نشان مي دهد ايران از جمله كشورهايي است كه حوادث طبيعي و غيرمترقبه در آن فراوان اتفاق مي افتد و ضرورت ايجاد ستادهايي با نام ستاد بحران در تمام استان ها و شهرستان هاي كشور دو چندان احساس مي شود تا اصل غافلگيري در برابر حوادث كمترين خسارت و آسيب ها را در مواقع حوادث و بلايا را به مردم و مسئولان تحميل كند.
بر اين اساس ستاد هاي بحران در استان ها و شهرستان ها شكل گرفته و اعضاي آن مشخص شده ولي بايد بيش از پيش آمادگي اين ستادها را جدي گرفت تا در مواقع زلزله، سيل، آتشفشان، رانش زمين، سيلاب، بوران و برف، مسدود شدن جاده هاي مواصلاتي، خشكسالي و آتش سوزي، قدرت مانور براي پيشگيري و كاهش آسيب ها، كمك رساني به موقع و بازسازي آسيب ها وجود داشته باشد.
بر اين مبنا در استان هاي كوهستاني و سردسير قبل از آغاز فصل سرما بايد آمادگي لازم براي مقابله با يخبندان و بارش برف و مسدود شدن احتمالي راه هاي شهري و روستايي كسب شود.
بر اين اساس ستاد بحران شهرستان مهاباد نيز در سال جاري سومين جلسه خود را برگزار كرد تا ضمن سنجش آمادگي دستگاه ها براي مقابله با حوادث غيرمترقبه، هماهنگي هاي لازم به وجود آيد.
تامين سوخت، تامين دارو، شناسايي بيماران قلبي حاد، شناسايي مادران باردار، تامين سوخت مدارس، آماده سازي جاده ها، هماهنگي و آمادگي دستگاه هاي مرتبط با راه و هلال احمر از جمله تدابير انديشيده شده براي فصل سرماي امسال در شهرستان مهاباد به عنوان شاخص اعمال مديريت بحران است.
*مسئول خبرگزاري جمهوري اسلامي در دفتر مهاباد
3093/1905**خبرنگار: پيمان پاكزاد**منتشر كننده: حسن فاخري