ناخدا یكم تكاور دریایی بازنشسته هوشنگ صمدی در گفت وگو با خبرنگار حوزه دفاعی ایرنا به مناسبت هفته دفاع مقدس گفت: در طول هشت سال جنگ تحمیلی نیروی دریای ارتش علاوه بر بكارگیری یگان های عملیاتی خود در پهنه دریا، با استفاده از تكاوران دریایی متشكل از نیروهای زبده عملیات ویژه دریایی، تفنگداران، غواصان، هواناوها و بالگردهای این نیرو در سلسله عملیات متعددی در خشكی بر علیه دشمن بعثی شركت كرد.
وی توضیح داد، از جمله این عملیات می توان به حماسه مقاومت 34 روزه دفاع از خرمشهر اشاره كرد كه در این دفاع جانانه از سوی تكاوران دریایی نداجا رویای صدام مبنی بر فتح سه روزه خرمشهر به كابوسی هولناك برای وی مبدل شد.
صمدی افزود: نیروهای مردمی در خرمشهر با علاقه و ایمان قوی و محبت زیاد، به ما در دفاع از خرمشهر كمك می كردند. ما زمانی كه از بوشهر به خرمشهر می آمدیم برای هر واحد یك آشپزخانه صحرایی داشتیم اما یك بار هم از آشپزخانه هایمان استفاده نكردیم و مردم در تمام طول مدتی كه ما در این شهر بودیم ما را از همه نظر پشتیبانی می كردند.
به گفته این فرمانده دریایی دفاع مقدس، خدمات تكاوران نیروی دریایی به خرمشهر محدود به زمان جنگ نمی شود، پیش از جنگ نیز در دورانی كه جنبش خلق عرب كنترل اوضاع خرمشهر را به نفع خود در دست گرفته بودند و رعب و وحشت زیادی را در دل مردم ایجاد كرده بودند كماندوهای نیروی دریایی در كنار مردم خرمشهر بودند.
وی در این باره افزود: كار به این صورت بود كه این جنبش حتی به فرمان استاندار خوزستان هم مبنی بر خلع سلاح جنبش خلق عرب، توجهی نكردند و یك بار هم به مقر برادران سپاهی حمله ور شده و 17نفر از آنان از جمله شهید جهان آرا را به گروگان گرفتند. تكاوران نیروی دریایی به فرماندهی ستوان بای گروگانها را از دست آنها آزاد و در نهایت امنیت به خرمشهر بازگرداندند. به همین خاطر فرماندار وقت خرمشهر در تقاضایی ضمن تقدیر از تكاوران خواستار تمدید ماموریت تكاوران در خرمشهر شد.
صمدی گفت: روز چهارم مهر دشمن از جاده شملچه تا پل نو پیش آمده بود. تكاوران مستقر در پل نو سربازان دشمن را متوقف كرده و تا ساعت 11شب دشمن را از شلمچه عقب رانده و حتی وارد خاك عراق شدند و پاسگاه مرزی ایران و عراق در منطقه شلمچه در اختیار ما قرار گرفت و 21نفر از نیروهای آنها به اسارت ما در آمدند. در این شرایط منتظر نیروی كمكی بودیم كه نیروی كمكی برای ما نیامد. در روز بعد ارتش عراق با نیروی تازه نفس و آتش سنگین به میدان آمد و ما ناچار عقب نشستیم.
وی افزود: ما در روز پنج مهر قدم به قدم از پاسگاه مرزی تا یك كیلومتری پل نو از صبح تا بعدازظهر با دادن هفت مجروح و یك شهید عقب نشینی كردیم. اما با همه این احوال اجازه ندادیم كه نیروهای عراقی از پل نو جلوتر بیایند و در همان جا آنها را زمین گیر كردیم. هوا كه تاریك شد نیروهای عراقی مانند همیشه زمین گیر شدند زیرا كه می ترسیدند عملیاتی انجام دهند و وقتی كه راه می رفتند از سایه خودشان هم وحشت داشتند. آنها می گفتند: هر جا كه ما می رویم تكاوران نیروی دریایی ایران حضور دارند و ما را در كمین گرفتار می كنند و در واقع هم همین طور بود.
به گفته این فرمانده دوران جنگ تحمیلی ، در هفدهم یا هجدهم مهرماه بود كه نیروهای ما در یك عملیات شناسایی محل استقرار یك لشكر تكاور از دشمن كه در واقع مقر فرماندهی آنها بود را شناسایی كردند و ما تصمیم گرفتیم كه با یك تك شبانه ضربه ای را به آنان وارد كنیم.
وی در ادامه خاطرات خود می افزاید: نیروها در نیمه های شب در اطراف خاكریز عراقی ها با تمام تسلیحات مستقر شدند و وقتی فرمان آتش صادر شد كماندوهای ما خاكریز دشمن را به زیر آتش گرفتند. تكاوران دشمن سراسیمه از خواب بیدار شده و ابتدا گمان می كردند كه آتش از هوا بر سر آنها ریخته می شود و ضدهوایی هایشان را فعال كردند وضعیت به گونه ای بود كه آسمان از آتش آنها روشن شده بود و آنها در مواقعی حتی یكدیگر را مورد هدف قرار می دادند. در نهایت در ساعت چهار صبح با دادن خسارات و تلفات زیاد تا حدود چهار كیلومتر عقب نشستند.
به گفته وی، دشمن در منطقه بالای خور عبدالله پایگاهی برای پرتاب موشك های كرم ابریشم داشت كه پرسنل ما با عبور از اروندرود در خاك دشمن با یك عملیات شناسایی و مهمات گذاری این پایگاه راداری را به آتش كشیدند.
تكاوران نیروی دریایی در 34 روز پیش از سقوط خرمشهر و در عملیات های ثامن الائمه، فتح المبین و بیت المقدس 103 شهید و 300 مجروح را تقدیم انقلاب كردند.
فرمانده گردان تكاوران نداجا در خرمشهر در زمان جنگ تحمیلی می افزاید: در روز چهار آبان 59 پس از 34 روز مقاومت با دستوری كه از بالا رسیده بود ما باید شهر خرمشهر را ترك می كردیم؛ پرسنل حاضر به ترك شهر نمی شدند در نهایت با صحبت هایی كه من با آنها داشتم و تاكید بر این كه این دستور یك دستور نظامی است آنها را متقاعد كردم كه شهر خرمشهر را ترك نمایند.
به گفته وی، نیروی دریایی در عملیات بیت المقدس حضوری فعال داشت به این صورت كه دو گردان تكاور، سه گردان تفنگدار، سه گردان قایقران با 300 قایق برای انتقال نیروها از رود كرخه و كارون و یك واحد غواص برای كمك به هنگام انتقال مجروحین از رودخانه، از نیروی دریایی در این عملیات شركت داشتند. در عملیات بیت المقدس زمانی كه سایر نیروها از شمال و شمال شرق به خرمشهر نزدیك می شدند تكاوران نیروی دریایی ضلع غربی رود كارون را در اختیار خود داشتند. در روز سوم خرداد زمانی كه سایر نیروها از سمت شمال وارد خرمشهر شدند دو گردان از تكاوران نیروی دریایی از ضلع شرقی رود كارون یعنی از همان جایی كه در چهار آبان 59 عقب نشسته بودند، وارد خرمشهر شدند.
صمدی خاطراتش را كه به فتوح بیت المقدس پیوند داده اینگونه پایان می دهد: درحدود ساعت 12 روز سوم خرداد 61 در میدان راه آهن خرمشهر نیروها به یكدیگر رسیده و كار الحاق انجام شد و نیروهای عراقی عده ای عقب نشینی كرده و بیش از دوهزار نفر از آنها نیز به اسارت ما درآمدند.
اجتمام 7029 ** 1418
خبرنگار: فرهاد شرف پور / انتشار دهنده: مریم فراهانی
تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۲
تهران - ایرنا - فرمانده دوران دفاع مقدس گردان تكاوران نداجا در خرمشهر با بیان گوشه ای از عملكرد نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در حماسه مقاومت 34 روزه خرمشهر گفت: دفاع تكاوران رویای صدام برای فتح سه روزه این شهر را به كابوس تبدیل كرد.