بهره برداري بي رويه سبب شده تا جنگل هاي كشوردر حال حاضر وضعيت مطلوبي نداشته باشند، اين برداشت ها موجب شد تا سالانه 50 هزار هكتار از رويشگاه هاي جنگلي كشور به سمت نابودي پيش رود و از 6.5 ميليون هكتار جنگل هاي هيركاني در شمال ايران در نيم قرن گذشته 1.9 دهم ميليون هكتار باقي بماند.
به اعتقاد كارشناسان اگر روند تخريب و بهره برداري از جنگل ها به همين روال پيش رود در آينده اي نه چندان دور ديگر جنگلي در كشور وجود نخواهد داشت از اين رو سازمان حفاظت محيط زيست طرح استراحت جنگل را به دولت ارائه داد و اكنون در انتظار اعلام نظر دولت و سپس ارائه به مجلس است كه در صورت اجراي آن تا 5 سال بهره برداري از جنگل هاي كشور متوقف مي شود.
البته اجراي اين طرح مشكلاتي را براي بخش صنعتي وابسته به چوب ايجاد مي كند كه بعد از برگزاري جلسات متعدد اعضا به اين جمع بندي رسيدند كه براي تامين نياز داخلي، چوب وارد كنند كه اين مساله هم سبب بروز اختلافاتي بر سر اينكه چوب ها با پوست يا بدون پوست وارد شوند، شد.
در اين ميان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري در خصوص واردات چوب مخالفتي ندارد، مخالفت اصلي ميان سازمان حفظ نباتات و وزارت صنعت معدن و تجارت است به اين صورت كه سازمان حفظ نباتات مخالفت نمي كند بلكه مي گويد چوبي كه با پوست وارد مي شود بايد اطمينان پيدا كنم كه آفات زير پوست آن وارد جنگل هاي كشور نمي شود، آنطوري كه وزارت صنعت مي گويد در نزديك ترين بندر مثلا نوشهر تخليه شود، مخالف هستم.
براي پايان دادن به اختلاف نظرها و رسيدن به نقطه مشترك قرار شد سازمان مديريت و برنامه ريزي كارگروهي تشكيل دهد كه اين كار انجام شد و تاكنون نيز جلساتي برگزار كرده است.
فرهاد دبيري معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگارعلمي ايرنا گفت: پيش نويس موضوع استراحت جنگل در دولت مطرح شده است و در كميسيون هاي مرتبط در دولت در حال بررسي است.
وي افزود: سازمان جنگل ها مراتع و آبخيزداري در خصوص واردات چوب هيچ نوع مخالفتي ندارد بلكه اختلاف اصلي بين سازمان حفظ نباتات و وزارت صنعت معدن و تجارت بر سر واردات چوب با پوست يا بدون پوست و بندر تخليه بار است.
دبيري ادامه داد: سازمان حفظ نباتات مي گويد بندري كه قرار است چوب ها در آن تخليه شوند بايد به دور از توده هاي جنگلي باشد تا شايد اگر آفتي زير پوست چوب ها باشد وارد جنگل ها نشود.
وي افزود: همچنين متوليان سازمان حفظ نباتات مي گويد بندري كه بار در آن تخليه مي شود بايد به دور از پوشش هاي جنگلي باشد به عنوان مثال اگر بندر گميشان يا بندر تركمن باشد مخالفتي ندارم اما اينكه وزارت صنعت مي گويد در بندر نوشهر كه نزديك ترين مكان به جنگل هاي شمال كشور است تخليه صورت گيرد، مخالف هستيم.
معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست گفت: در واقع هيچ دستگاهي با واردات چوب پوست كنده مخالف نيست، البته هزينه آن نسبت به چوب با پوست بيشتر است، براي وزارت صنعت و معدن هم اين مساله مهم نيست فقط مي گويد چوب وارد شود تا بتوانم از صنايع داخلي حمايت كنم.
وي ادامه داد: البته سازمان حفظ نباتات همچنين مي گويد اگر هم قرار است چوب با پوست وارد شود بايد مورد تاييد اين سازمان باشد همچنين بندري كه قرار است بار تخليه شود نيز بايد تاييديه سازمان را داشته باشد تا اگر احتمالا آفتي وجود داشته باشد فرصت ورود به جنگل هاي كشور را نداشته باشد زيرا اگر اين اتفاق رخ دهد بيشتر از آنچه كه بهره برداري جنگل را تخريب مي كند اين آفات آنرا نابود خواهد كرد.
وي در پاسخ به اين سوال كه اكنون نيز جنگل هاي كشور از آفات رنج مي برند گفت: گاهي آفتي وارد مي شود كه جنگل با آن سازگاري پيدا كرده و مي تواند در برابر آن مقاومت كند اما گاهي آفتي وارد مي شود كه بيگانه و گونه اي مهاجم است كه اين خطرناك است.
دبيري ادامه داد: پيشنهاد ايجاد قرنطينه در بندر مورد نظر نيز داده شد كه در حال بررسي است اما برخي معتقدند اگر امكان ايجاد قرنطينه در بندر خارج از كشور يعني جايي كه چوب وارد مي شود فراهم مي شد بسيار بهتر بود كه اين موضوع نيز نياز به بررسي است.
وي گفت: آخرين جلسه موضوع استراحت جنگل حدود 2 ماه پيش برگزار شد و اعضا در آن به تفاهمي رسيدند، اكنون مساله اصلي اين است كه بندر مناسبي را پيدا كنيم، سه گزينه مشخص شده است كه يكي از آنها بندري در استان گلستان در تركمن صحرا است كه فاصله زيادي با توده هاي جنگلي كشور دارد كه مناسب ترين بندر تشخيص داده شده است اما مسائل اقتصادي حمل بار از آنجا به شرقي ترين نقطه كشور مطرح است كه موضوع در دست بررسي است.
علمي 9014**1440
** خبرنگار:كيميا عبدالله پور** انتشاردهنده: معصومه گلشن
تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۳
تهران-ايرنا-وضعيت جنگل هاي كشور به مرحله اي رسيده است كه پيشنهاد استراحت آن داده شد است كه درصورت اجراي آن 5 سال بهره برداري از جنگل ممنوع مي شود؛ اجراي اين پيشنهاد كه مخالفان وموافقان خاص خودش را دارد دردست بررسي است.