ارومیه - ایرنا- شمس تبریزی به عنوان شخصیتی جهان شمول به گواه بسیاری از صاحب نظران و اندیشمندان، ظرفیتی قابل توجه برای گردشگری عرفانی برای همه ایرانیان است كه باید از آن به بهترین شكل برای توسعه فرهنگ، ادب و گردشگری در كشور با مركزیت خوی استفاده شود.

به گزارش ایرنا، محمدبن علی بن ملك داد تبریزی ملقب به شمس تبریزی از عارفان مشهور تاریخ ایران است كه در قرون ششم و هفتم در ایران، تركیه و سوریه كنونی می زیسته است.
شهرت این عارف بیشتر به خاطر نوشته ها و تاثیر او بر شخصیت مولانا جلال الدین محمد بلخی بوده است.
شمس تبریزی پس از دیدار با مولانا و یك سفر چندین ساله به شام و بازگشت به قونیه در سفری پنهانی به سمت خوی آمد و پس از زندگی در این شهر، در همین شهر نیز جان به جان آفرین تسلیم كرد.
با تحقیقات بسیار زیاد، مقبره این عارف نامی در كنار مناره ای به نام او در خوی وجود دارد كه با معلوم شدن این امر در 15 سال گذشته همه ساله ویژه برنامه های روز ملی شمس در اوایل پاییز در شهر خوی برگزار می شود.
امسال نیز همایش بین المللی شمس تبریزی با حضور اندیشمندان داخلی و دیگر كشورهای جهان از جمله تركیه به عنوان محل دفن مولانا جلال الدین بلخی برگزار می شود كه این امر، بهانه ای برای برگزاری میزگرد ویژه شمس تبریزی با حضور اندیشمندان و مسئولان برگزاری این همایش شد.
در این میزگرد حسین سیوانی فرماندار خوی و دانش آموخته رشته ادیان و عرفان، سید فتاح كبیری تولیت موسسه شمس تبریزی در خوی و محسنی از اساتید دانشگاه در حوزه ادبیات فارسی حضور داشتند.
*** حضور اندیشمندان چندین كشور جهان با محوریت شمس
تولیت موسسه شمس تبریزی در این میزگرد با اشاره به اینكه كنگره شمس بیش از یك دهه است كه با میزبانی خوی برگزار می شود، گفت: از 2 سال پیش متولی خاصی با حضور مدیران شهرستانی برای برگزاری این همایش فعالیت خود را شروع كرد كه این امر در بهبود فعالیت ها بسیار اثرگذار بود.
سید فتاح كبیری افزود: با مدیریت این همایش به وسیله تولیت شمس به عنوان سازمان مردم نهاد، سعی شد این همایش از نظر كیفی ارتقا یابد كه در نخستین گام، بین المللی شدن این همایش انجام شد.
وی با اشاره به نام گذاری هفتم مهرماه به نام روز ملی شمس و هفته منتهی به این روز به نام هفته نكوداشت شمس اضافه كرد: سعی كرده ایم این همایش را همزمان با این هفته برگزار كنیم كه البته با توجه به قرارگرفتن در آستانه ماه محرم، وجه علمی همایش پررنگ تر در نظر گرفته شد.
تولیت موسسه شمس تبریزی از ارسال 200 مقاله علمی به همایش شمس تبریزی از كشورهای مختلف دنیال خبر داد و اظهار كرد: از این تعداد 100 مقاله در داوری ها مورد پذیرش قرار گرفته و 20 مقاله برتر چاپ می شود.
كبیری تاكید كرد: این همایش ابتدای راه است و ما سعی خواهیم كرد در 10 سال آینده نشست های تخصصی غنی با محوریت شمس برگزار كنیم.
حسین سیوانی فرماندار خوی نیز در این میزگرد گفت: به رغم امكانات كم و محدود، فعالیت های قابل توجهی در راستای برگزاری هرچه بهتر همایش بین المللی شمس تبریزی از سوی موسسه شمس در خوی انجام شده است.
وی اضافه كرد: علاوه بر برگزاركنندگان همایش شمس، دیگر بخش ها در شهرستان، استان و كشور نیز باید پای كار بیایند و در راستای شناساندن ابعاد مختلف زندگی شمس تبریزی تلاش كنند.
محمدباقر محسنی استاد دانشگاه نیز در این خصوص گفت: در این همایش سعی خواهد شد تا 2 وجهه مهم زندگی این عارف نامی بیش از پیش معرفی شود.
وی افزود: جهانی بودن شخصیت شمس از جمله مواردی است كه در همایش امسال در صدد خواهیم بود آن را تبیین كنیم.
وی اضافه كرد: یكی دیگر از وجوه برنامه ریزی ها برای برگزاری همایش شمس امسال، نشان دادن وجود مقبره این عارف نامی در ایران و خوی است.

*** مقبره شمس تبریزی در خوی؛ واقعیت تاریخی، علمی و منطقی
سیوانی فرماندار خوی در این خصوص اظهار كرد: منابع علمی متعددی برای اثبات وجود مقبره شمس در این شهر وجود دارد و سنجش های علمی نیز این امر را تایید كرده است.
وی ادامه داد: شواهد تاریخی نزدیك و دور هم نشان می دهد مقبره و مناره شمس دهه ها و سده های گذشته منتسب به خوی بوده است.
وی با تاكید بر نگاه ملی، استانی و منطقه ای به موضوع وجود مقبره شمس در خوی گفت: البته باید فعالیت های علمی و پژوهشی در این خصوص گسترش یافته و نتایج آن نیز در اختیار مردم و شهروندان داخل و خارج شهرستانی قرار گیرد.
كبیری عضو شورای اسلامی شهر خوی و تولیت موسسه شمس تبریزی هم در تایید وجود مقبره شمس در این شهر اظهار كرد: ما از مرحله تثبیت وجود مزار شمس تبریزی در خوی گذشته ایم چرا كه این امر به خوبی اثبات شده است.
وی تاكید كرد: همچنان كه وجود مزار مولانا در قونیه مورد اجماع همه است، وجود مزار شمس در خوی هم مورد اجماع همه باید باشد و تشكیك در این خصوص هیچ مبنایی ندارد.
محسنی استاد دانشگاه هم در این باره با اشاره به اینكه پیشتر، افرادی در شهر خوی هم در خصوص حضور او در خوی تشكیك می كردند، گفت: الان این مساله در كشور و در بین اندیشمندان جا افتاده است و تشكیكی در این خصوص وجود ندارد.
وی افزود: منابع تاریخی متعددی وجود دارد كه حضور شمس پس از خارج شدن از قونیه را در شهر خوی اثبات می كنند كه این موارد قابل عرضه برای مشاهده عموم است.

*** مقبره شمس ظرفیت گردشگری برای همه ایران
كبیری تولیت موسسه شمس تبریزی در این میزگرد با اشاره به اینگه كلنگ زنی آرامگاه معظم شمس در برنامه ویژه این موسسه قرار دارد، اظهار كرد: چندین مقام دولتی و استانداری آذربایجان غربی اهتمام ویژه ای برای ساخت این آرامگاه دارند و امسال با حضور نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه اعتبار خوبی برای این امر اختصاص یافت.
وی ادامه داد: امیدواریم بتوانیم شاهد كلنگ زنی این طرح در همایش بین المللی شمس در خوی باشیم.
سیوانی فرماندار خوی هم در خصوص ساخت این آرامگاه گفت: ما مصمم به ساخت این آرامگاه هستیم و با همه توان، این طرح را به اجرا در می آوریم.
وی افزود: علاوه بر این آرامگاه، زیرساخت های دیگر گردشگری در شهر خوی هم باید ایجاد شود كه در این حوزه، ساخت هتل پنج ستاره در حال اتمام است.
وی اضافه كرد: انتظار داریم مدیریت شهری نیز در این خصوص همراهی های لازم را داشته باشد تا افرادی كه برای حضور در آرامگاه شمس به خوی می آیند، دیگر طرح های جاذب سفر را نیز مد نظر داشته باشند.
فرماندار خوی همچنین از وجود آب گرم در منطقه قطور خوی خبر داد و اظهار كرد: این منطقه نیز می تواند مكمل طرح های تاریخی درون شهری نظیر آرامگاه شمس باشد.
بنا به گفته این مسئولان باید در حوزه های مختلفی در راستای شناساندن شمس تبریزی به مردم ایران، منطقه و دیگر كشورهای دنیا تلاش كنند كه تلاش در حوزه عمران، ادب و فرهنگ، گردشگری و رسانه از جمله آنهاست.
در این خصوص برگزاری همایش های قوی شمس تبریزی می تواند در این خصوص بسیار تاثیرگذار باشد.
كنگره بین المللی شمس الحق تبریزی از چهارم مهرماه با حضور محققان و صاحب نظران ایرانی و خارجی در مقبره شمس تبریزی در شهرستان خوی آغاز شده است و تا هفتم مهرماه ادامه دارد.
2093/ 6075* خبرنگار: صابر چهرقانی** زهرا هجینی نژاد*