عملیات ثامن الائمه نخستین عملیات بزرگ ایران در رویارویی با تهاجم دشمن بعثی در سال های دفاع مقدس بود كه پنجم مهرماه 1360 با همكاری و هماهنگی ارتش و سپاه انجام شد. این عملیات جنگی افزون بر اینكه به شكست محاصره آبادان منجر شد، پیامدهای مثبت نظامی و روانی را در روند دفاع از كشور درپی داشت.
2 روز پس از این موفقیت بزرگ، هواپیمای هركولس سی 130 كه پنج تن از فرماندهان و مقام های عالی لشگری را برای ارایه گزارش این عملیات نظامی به امام (ره) به تهران می آورد، در منطقه كهریزك سقوط كرد و «ولی الله فلاحی»، «سید موسی نامجو»، «جواد فكوری»، «یوسف كلاهدوز» و «محمدعلی جهان آرا» به شهادت رسیدند.
به مناسبت گرامیداشت سالروز شكست حصر آبادان و یاد و خاطره پنج فرمانده شهید كه نقش مهمی در عملیات ثامن الائمه داشتند، سازمان حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، عصر دیروز دوشنبه پنجم مهرماه همایش و مراسم قدردانی را در تالار اندیشه تهران برگزار كرد.
در این مراسم از تمبر ملیِ منقوش به تصویر این فرماندهان شهید رونمایی شد. همچنین، كتاب «روزهای سرنوشت ساز» به قلم «احمد حسین نیا» به حاضران معرفی شد. این كتاب، زندگینامه و فعالیت های سیاسی- نظامی شهید فلاحی را روایت می كند. در این مراسم از خانواده این پنج فرمانده شهید تقدیر شد.
در ابتدای همایش، امیر سرتیپ «ابراهیم گلفام» رییس سازمان حفظ آثار و نشر و ارزش های دفاع مقدس گفت: چند ماه پس از عزل بنی صدر ارتش و سپاه به وحدت جدیدی دست پیدا كردند. پیش از آن نیز امام دستور داده بود كه محاصره آبادان باید شكسته شود. ارتش و سپاه با طرح عملیاتی بسیار مطلوب، این كار را به نتیجه رساندند.
** ویژگی های عملیات ثامن الائمه
سخنران اصلی این همایش امیرسرتیپ «سید عبدالرحیم موسوی» جانشین رییس ستاد مشترك نیروهای مسلح بود. وی شناساندن ویژگی ها و بزرگی این فرماندهان شهید را ماموریتی مهم توصیف كرد و گفت: این پنج شهید خود به تنهایی حجت را برای جامعه و كشور ما در مورد ترسیم اهداف والای انسانی تمام كردند.
وی ادامه داد: باتدبیر امام خمینی (ره) حصر آبادان كه می توانست تهدیدی برای ارزش های ما باشد به دانشگاهی تبدیل شد كه بروندادهای آن به سود كشور ما و حتی جهان تمام شد. جانشین ستاد مشترك نیروهای مسلح، دفاع مقدس را دوره ای نورانی در تاریخ كشورمان دانست و در مورد ابعاد و ویژگی های عملیات ثامن الائمه گفت: هنگامی كه ابعاد این عملیات و پیامدهای عملیات را بررسی می كنیم به اهمیت تاكید امام (ره) بر شكستن محاصره آبادان پی می بریم. یكی از نكته های مهم عملیات این بود كه همه اعضای نیروی مسلح از عالی ترین مقام (شهید فلاحی) تا رده های پایین برای اجرای این فرمان با اشتیاق تلاش كردند. پس از این پیروزی، بیشترین خوشحالی آنان از اجرای دستور امام (ره) و خارج ساختن بخشی از خاك ایران از محاصره دشمن بود.
موسوی در مورد دیگر ویژگی های این عملیات تاكید كرد: عملیات ثامن الائمه نخستین گام بلند مشترك ارتش و سپاه بود كه تاثیر راهبردی بر سرنوشت جنگ داشت. در آن زمان، آبادان به شدت در محاصره بود و تنها راه ارتباطی با آبادان، باریكه كوچكِ معروف به «جاده وحدت» بود. این عملیات با شكستن محاصره باعث بروز تغییرات بسیاری در شرایط جنگ شد.
این فرمانده سال های دفاع مقدس، آبادان را از جمله اهداف راهبردی عراق عنوان كرد كه بعثی ها برای آن برنامه داشتند. وی افزود: ما از سه جبهه عملیات را آغاز كردیم. طراحی، هدایت و كنترل عملیات در این شرایط و از سه جبهه بسیار مشكل است. این پیروزی با طراحی مناسب و كمك خداوند به موفقیت منجر شد. این عملیات كشور ما را در مسیر پیروزی و دشمن را در سراشیبی شكست و عقب نشینی قرار داد. پس از شكستن حصر آبادان در فاصله های زمانی كوتاه، آزادی بستان، عملیات فتح المبین و آزادی خرمشهر به وقوع پیوست.
وی سپس، به بیان خاطره هایی از این فرماندهان پرداخت. موسوی در زمینه فعالیت های ارزشمند شهید فلاحی در ارتش اظهار كرد: در دوره ای كه بسیاری از پذیرفتن مسوولیت در ارتش و نیروی زمینی هراس داشتند این شهید برای بازسازی نیروی زمینی ارتش بسیار تلاش كرد كه این تلاش ها نتیجه هم داشت و این نمونه بارز كار جهادی بود.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
خبرنگار: حسین عباسی نسب**انتشاردهنده: سیدمحمد موسی كاظمی**پژوهشم**9130**9279
تاریخ انتشار: ۶ مهر ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۸
تهران- ایرنا- گرامیداشت یاد پنج فرمانده شهید عملیات «ثامن الائمه»، بهانه ای شد تا پنجم مهرماه در سالروز آغاز این عملیات، سازمان حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، همایشی را با موضوع بررسی شكست حصر آبادان، در تالار اندیشه تهران برگزار كند.