قم -ایرنا- شهرك چاپ و نشر قم با وجودی كه كلنگ آن در سال 1387 در زمینی 200 هكتاری در كیلومتر پنج اتوبان قم تهران به زمین زده شد، ولی هم اكنون خالی از چاپخانه داران قم است و آنها ازاین شهرك استقبال نكردند.

به گزارش ایرنا، بعد از هشت سال از اعلام آمادگی مسئولان مربوطه برای واگذاری زمین به چاپخانه داران در شهرك چاپ و نشر، ولی هنوز این صنف به این محل فرهنگی كوچ نكرده اند، و دراین راستا دلایل خود را نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بیان نمودند.
برخی از این افراد دوری مسافت از مركز شهر، قیمت و متراژ بالای زمین، عدم اختصاص تسهیلات بانكی، غیرهمسطح بودن زمین و... را عامل عدم استقبال چاپخانه داران از شهرك چاپ و نشر ذكر كردند.
«سید عباس بهره بر» رئیس چاپخانه نینوا در قم گفت: یكی از مشكلات شهرك چاپ و نشر، دوری مسافت آن از مركز شهر است و متاسفانه برای سرویس ایاب و ذهاب آن تدبیری اندیشیده نشده است.
وی ادامه داد: محل كار كارگران چاپخانه ها بسیار دور می شود و گاه باید روزانه یك ساعت در مسیر رفت و برگشت باشند و این مساله هزینه هایی را بر چاپخانه داران تحمیل می كند.
بهره بر تصریح كرد: برای زمین شهرك چاپ و نشر با وجودی كه یك مكان فرهنگی است ولی قیمت بالاتری نسبت به سایر شهرك های صنعتی گذاشتند، در حالی كه باید به چاپخانه داران مشوق هایی را ارائه دهند كه برای رفتن اشتیاق لازم را داشته باشند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر درصورت جابجایی و انتقال وسایل به شهرك به خاطر طولانی بودن بعد مسافت، یك ماه زمان نیاز است كه در این مدت باید كار تعطیل شود، این در حالی است كه چاپخانه نینوا هر ماه 160 میلیون ریال حقوق كارگر پرداخت می كند و وقتی یك ماه تعطیل باشیم، زیان خواهیم دید، از سوی دیگر ما مشتریان ثابت خود را در قم از دست می دهیم.
«عزت الله حیدری »رئیس چاپخانه گلبرگ قم نیز گفت: قبل از اینكه شهرك چاپ و نشر قم راه اندازی شود ما مشكلات را به مسئولان ارائه دادیم، متاسفانه زیرساخت هایی كه برای چاپخانه ها تدارك دیده شده، استاندارد لازم را ندارد.
وی ادامه داد: آنها برای هر چاپخانه زمین هایی با متراژ هزار متر در نظر گرفتند در حالی كه برخی توان خرید چنین زمینی با این متراژ بالا را ندارند، از سوی دیگر قیمت منطقی زمین نسبت به شهرك های دیگر یكسان نیست.
حیدری بیان داشت: چاپخانه های سطح شهر خدمات قبل و بعد از چاپ را نیز انجام می دهند وبه صورت طبیعی، مشتریان خردی هم دارند ولی با رفتن به شهرك چاپ این خدمات محدود و مشتریان خرد نیز از دست می رود.
وی گفت: برخی چاپخانه ها داران توان مالی بالایی ندارند كه حداقل هزار و یا دو هزار متر زمین تهیه كنند، چرا كه 80 درصد آنها مستاجر بوده و جایی برای خود ندارند.
وی شكل دیگر شهرك چاپ و نشر را فاضلاب آن دانست و گفت: آنها برای كل شهرك یك فاضلاب تعبیه كرده بودند در حالی كه واحدهای چاپی خود نیز یك پسماند جداگانه دارد كه باید به این فاضلاب وصل شود كه این امر مشكلات زیست محیطی ایجاد می كند، چرا كه ما از مواد شیمیایی، نفت و بنزین و ... استفاده می كنیم و باید برای آن فاضلاب جدا باشد.
وی قیمت بالای زمین را از دیگر عوامل عدم استقبال چاپخانه داران ذكر كرد و گفت: قیمت زمین بسیار بالا است وبرای واحدهای كوچك نیز متراژهای كوچكتر اختصاص ندادند.
حیدری اظهار داشت: توقع این بود كه تسهیلات بانكی را نیز وارد این موضوع كنند ولی برای ساخت هیچ حمایتی نمی كنند، زمانی كه هیچ مشوقی برای فعال صنفی نباشد استقبال نخواهد كرد.
وی ادامه داد: وضعیت برق صنعتی شهرك چاپ و نشر قم هنوز مشخص نشده است
«رضا مهتری» رئیس چاپخانه زلال كوثر قم نیز گفت: زمین شهرك چاپ و نشر هم خاك نرم دارد و مسطح نیست، در حالی كه برای چاپخانه نیاز به زمین مسطح و خاك محكم است و آن زمین نباید لرزش داشته باشد.
وی افزود: در آنجا بابت زمین متری 80 هزار تومان پول می گیرند ولی آن را در تملك قرار نمی دهند، از طرفی این شهرك از مركز شهر فاصله زیادی دارد و برای ما هزینه ایجاد می كند.
مهتری بیان داشت: روزانه باید مقدار زیادی حق سرویس دهیم و وعده غذایی كارگران نیز بر ما تحمیل می شود، مشتریان داخل شهر خود را نیز از دست می دهیم، بنابراین رفتن به این شهرك به سود ما نیست و توجیه اقتصادی ندارد.
وی گفت: برای خرید و ساخت زمین شهرك چاپ و نشر، نیاز به تسهیلات است كه بانك ها زیر بار نمی روند.
مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم نیز در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: در شهرك چاپ و نشر استان قم در حال حاضر، اعطای زمین همراه با تسهیلات بانكی نیست وبه همین دلیل چاپخانه داران از انتقال به آن مكان استقبال نكردند.
حجت الاسلام والمسلمین عباس دانشی افزود: توقع و درخواست چاپخانه داران این است كه علاوه بر اعطای زمین، یك وام كم بهره مناسبی نیز در اختیار آنها قرار گیرد، البته در دوره های گذشته چنین تسهیلاتی وجود داشته و دستگاه های اجرایی بخشی از تسهیلات بانكی را پرداخت می كردند.
وی ادامه داد: این اقدام فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری مورد نظر دستگاه های اجرایی بویژه در بخش فرهنگی بود ولی در حال حاضر چنین تسهیلاتی تعلق نمی گیرد.
دانشی بیان داشت: ما امیدوار هستیم با مذاكراتی كه با استاندار و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی داریم، بتوانیم تسهیلات و حمایت وِیژه ای را برای چاپخانه داران جذب كنیم.
وی گفت: قم به عنوان خاستگاه انقلاب اسلامی در حال حاضر به عنوان یك استان مهم فرهنگی،علمی و معنوی شناخته می شود و برای رشد و توسعه ما روی صنعت و كشاورزی نمی توانیم حساب باز كنیم، بلكه رشد و توسعه قم در حوزه فرهنگی است و انتظار مردم ایران هم از قم هم انتظار فرهنگی،علمی، مذهبی و معنوی می باشد.
وی اظهار داشت: قم شایسته توجه بیشتر به حوزه چاپ و نشر است، بویژه اینكه این استان دومین مركز چاپ و نشر كتاب در كشور و دارای مقام اول در چاپ آثار اسلامی و مذهبی می باشد.
دانشی خاطرنشان كرد: حتی آثار برجسته حوزه دین كه در تهران منتشر می شود خاستگاه آن قم است و در مجامع علمی و موسسات پژوهشی این شهر مذهبی تدوین می شود، بنابراین نباید از نظر دور باشد كه چاپخانه های قم، منحصر در حوزه نشر هستند و از سایر درآمدهای چاپ مانند چاپ های صنعتی و تجاری بهره چندانی ندارند.
وی ادامه داد: در واقع وابستگی صنعت چاپ استان قم به حوزه نشر، بسیار عمیق و با سابقه است و انتظار می رود كه نمایندگان مجلس شورای اسلامی بویژه دكتر لاریجانی كه چاپخانه داران و ناشران با ایشان ملاقات ها و جلساتی داشتند و رئیس مجلس هم به مسائل این حوزه آشنایی كامل دارند حمایت خاصی از این قشر داشته باشند.
بر اساس گزارش ایرنا، استان قم در حال حاضر دارای 110 چاپخانه است كه از این تعداد 70 واحد فعال است.
7401/ 6133/ خبرنگار - بهمن اطمینان ** انتشار دهنده : جعفر مسلمی