به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، ايران به رغم شرايط آب و هوايي مناسب و داشتن صنعت زنبورداري قوي، در سال هاي گذشته تنها به توليد عسل مي پرداخت و به ديگر محصولات متنوع زنبور عسل همچون توليد ژل رويال و موم توجه چنداني نداشت در حالي كه اين ماده مغذي داراي ارزش بالايي است.
ايران از لحاظ داشتن ميزان كندوي زنبور عسل رتبه چهارم و از لحاظ توليد عسل رتبه هفتم جهان را به خود اختصاص داده است.
عسل مهمترين محصول زنبور عسل است كه توسط زنبورهاي كارگر توليد مي شود، اما فعاليت زنبورهاي كارگر منحصر به توليد عسل نيست و محصولاتي همچون ژل رويال و موم را نيز توليد مي كنند.
ژل رويال (royal jelly) به عناوين ديگري همچون شاه انگبين، شير زنبور عسل، شهد شاهانه و غذاي ملكه نيز شهرت دارد؛ اين ماده بسيار مغذي و نيرو بخش بوده و در واقع به عنوان غني ترين ماده مغذي بيولوژيك شناخته شده است.
اين ماده از گذشته هاي دور به عنوان اكسير جواني و مايه حيات در طب باستان استفاده مي شد و اكنون نيز در كشورهاي پيشرفته جهان استفاده طبي از آن بر پايه تحقيقات دانشمندان در دانشگاه ها و موسسه هاي تحقيقاتي معتبر رايج است.
در اين رابطه حسن ركني معاون توليدات دامي وزير جهادكشاورزي ابتداي اين هفته در آيين رونمايي از سامانه معاملات صنعت زنبورداري كشور از برنامه اين وزارتخانه براي آموزش و حمايت از زنبورداران براي تنوع توليد خبر داد و گفت: زنبورداران تنها نبايد به توليد تكمحصولي همچون عسل اكتفا كنند بلكه اين صنعت نيازمند توسعه است و انتظار مي رود توليدات متنوعي همچون ژل رويال، گرده،موم و ژل رويال نيز مورد توجه فعالان باشد.
وي درباره توليد ژل رويال اظهار داشت: توليد ژل رويال در كشور از كمترين سطح توليد برخوردار است اما با تلاش هاي تحقيقاتي و آموزشي صورت گرفته دو زنبوردار توانستند از 40 كندو بيش از 20 كيلوگرم ژل رويال توليد كنند كه استمرار و توسعه آن نيازمند برنامه ريزي است.
ركني به جنبه هاي دارويي و تجاري ژل رويال اشاره كرد و گفت: اكنون قيمت هركيلوگرم ژل رويال بين 300 تا 500 دلار در بازارهاي جهاني مبادله مي شود كه مي تواند ارزآوري خوبي براي كشور به همراه داشته باشد.
معاون وزير جهادكشاورزي خاطرنشان كرد: چين يكي از كشورهاي توليد كننده ژل رويال است كه مي تواند از هر كندو 10 كيلوگرم از اين ماده ارزشمند را استحصال كند كه با توليدات كشورما قابل مقايسه نيست.
* بخش عمده عسل توليدي كشور ارگانيك است
معاون توليدات دامي وزير جهادكشاورزي با اشاره به اينكه عسل را مي توان جزء محصولات سبز برشمرد، تصريح كرد: اكنون بخشي از عسل توليدي برخي مناطق كشور، به معناي واقعي ارگانيك توليد مي شود كه البته اين امر مختص به همه استان هاي كشور نيست.
به گفته وي، براي توسعه اين صنعت لازم است فرهنگسازي مستمر صورت بگيرد تا زنبورداران براي كوچ كندوهاي خود با مشكل مواجه نشوند زيرا در اكثر كشورها به زنبوردار پول ميدهند تا كندوي خود را به مزارع و باغات منتقل كند تا با عمليات گرده افشاني بتوانند در توسعه و حفظ باغات خود اقدامي انجام داده باشند.
وي اضافه كرد: اين در حاليست كه ايران سال هاي طولاني در حال اثبات فوايد زنبور عسل در طبيعت است به اين معنا كه نه تنها حضور زنبور عسل در منابع طبيعي و باغات و مزارع زيان آور نيست بلكه مفيد و در نهايت منجر به افزايش بهره وري توليدات كشاورزي نيز مي شود.
معاون توليدات دامي وزير جهادكشاورزي خاطر نشان كرد كه براي تنوع در توليد محصولات صنعت زنبورداري، موضوع دانش و ارتقاي سطح علمي زنبورداران در دستور كار اين معاونت قرار دارد.
* سامانه الكترونيكي، راهي براي تضمين معاملات زنبورداري
مديرعامل صندوق حمايت از توسعه صنعت زنبورداري كشور نيز با اشاره به برگزاري نخستين كنگره زنبور عسل در بهمنماه سال جاري گفت: سامانه الكترونيكي صنعت زنبور عسل راهكاري براي تضمين معاملات زنبورداري در كشوراست.
بهزاد بانكي پور با بيان اينكه اين سامانه با هدف كمك به فعالان صنعت و با همكاري بانك توسعه تعاون ايجاد شد، افزود: درآمد تعاونيها به واسطه اين طرح افزايش خواهد يافت و همين امر مي تواند منجر به پيشرفت روزافزون اين صنعت شود.
به گفته وي، اتحاديهها و تعاونيها ميتوانند از اين پس نيازهاي خود را در قالب زنجيره قبل و بعد از توليد از طريق سامانه تامين كنند؛ البته صندوق نيز منابع مالي خود را به اين سامانه انتقال خواهد داد و شكل كار، از حالت نقدي به گردش كالا و اعتبار تبديل خواهد شد.
وي با بيان اينكه در اين سامانه كالاهاي صنعت زنبورداري شناسنامه دار و قابل پيگيري مي شود، اظهار داشت: در اين اقدام رقابت مناسب در قيمتگذاري و معاملات شفاف انجام مي شود ضمن آنكه اين معاملات تحت نظر بانك توسعه تعاون تضمين شده است و ايمن عمل خواهد كرد.
مديرعامل صندوق حمايت از توسعه صنعت زنبورداري كشور درباره ارتقاي سطح علمي زنبورداران گفت: نخستين كنگره زنبور عسل ايران در بهمن سال جاري با هدف افزايش دانش توليدكنندگان و استفاده از آخرين دستاوردهاي علمي دنيا برگزار مي شود.
وي اضافه كرد: بحثهاي علمي و آموزشي، بررسي آخرين دستاوردهاي تحقيقاتي و قرائت مقالات علمي درباره صنعت زنبورداري از مهمترين مواردي است كه در كنگره گنجانده شده است.
وي گفت: صندوق حمايت از صنعت زنبورداري، اگرچه خدمات مالي و اعتباري خود را مانند گذشته دنبال ميكند، اما اين منابع بايد هدفمند و اثربخش هزينه شود تا ارزش افزوده بالاتري را نصيب صنعت زنبوداري كشور كند.
به گفته بانكي پور، توليد ژل رويال در هر كندو 200 گرم بود كه با انتقال دانش و تكنولوژي اكنون از هر كندو يك كيلوگرم از اين محصول استحصال مي شود.
به گفته وي، اكنون بخشي از ژل رويال مصرفي كشور ما از چين وارد مي شود كه كيفيت آن قابل تاييد نيست.
* تعاوني هاي بخش كشاورزي قوي تر از ساير بخش ها عمل مي كنند
مديرعامل شركت سامانه متمركز الكترونيك بانك توسعه تعاون نيز گفت: به باور بانك توسعه تعاون، تعاونيهاي بخش كشاورزي از ديگر بخشها جديتر و بنيانيتر هستند به طوري كه در بين تعاونيهاي اقتصادي موجود در كشور، بهنظر ميرسد بخش كشاورزي در اين زمينه موفقتر و قويتر عمل ميكند.
اميرهوشنگ عصارزاده با اشاره به سهم 25 درصدي تعاونيها در اقتصاد كشور، اظهارداشت: طرح پروژه شهامت (شبكه هوشمند ارتباطات و معاملات تعاونيها) به عنوان پايلوت براي نخستينبار در بخش كشاورزي به اجرا در آمد زيرا تعاوني هاي فعال در ديگر بخش ها عقبتر و ضعيفتر از كشاورزي هستند.
به گفته وي، طرح «شهامت» با ايجاد سامانه خريد و فروش ميوه در نوروز سال 93 براي نخستين بار اجرا شد و تمام معاملات از طريق سامانه الكترونيكي صورت گرفت و موفقيت در آن منجر مي شود براي دومين بار، آن را در خصوص زنبورداري به مرحله اجرا بگذارند.
مديرعامل شركت سامانه متمركز الكترونيك توسعه تعاون ضمن اميدواري براي در اختيار گرفتن منابع بانك توسعه تعاون به بخش كشاوزي، اضافه كرد: تنها نميتوان به تاسيس صندوقها اكتفا كرد، بلكه بايد منابع موجود در تعاونيها را در راستاي بهبود وضعيت و ارتقاي سطح كيفي آنها به كار برد كه در اين زمينه بانك دولتي توسعه تعاون، آماده هر گونه همكاري است.
اقتصام**9186**2025** خبرنگار: هما همت خواه** انتشار دهنده: ليلا جودي
تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۰
تهران- ايرنا- ارزش افزوده بالاي توليد ژل رويال زنبور عسل در بازارهاي جهاني سبب شده تا ايران نيز توليد اين محصول با ارزش را در دستور كار صنعت زنبورداري قرار دهد و بر اين اساس در نيمه نخست سال جاري 20 كيلوگرم ژل رويال از 40 كندو به دست آمده است.