حزب در ماهیت، سیاسی است اما در حقیقت دستاوردی اجتماعی و تاریخی است و مانند هر پدیده دیگر معنا و مفهوم آن تابع زمان، مكان و حتی جغرافیا است.
احزاب در جامعه، افزون بر بیان نیازها و خواسته های مردم، به عنوان حلقه تعامل بین حكومت و جامعه مدنی و توده های مردم عمل می كنند.
احزاب همچنین نقشی تحلیل گر را برعهده دارند كه با آسیب شناسی مسائل و چگونگی اتخاذ راهبردهای تاثیرگذار به اعتلا و پیشرفت جامعه كمك می كنند.
باتوجه به گذشت 37 سال از انقلاب شكوهمند اسلامی در ایران و استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران با در نظرگرفتن ماهیت نظام كه مردمسالاری دینی است، ضرورت شكل دهی، سازماندهی و هدایت احزاب بیش از پیش احساس می شود.
در عین حال نبود احزاب قدرتمند و سازماندهی شده در دوره های مختلف، موجب شده فضای سیاسی كشور در مقاطع خاص بویژه در آستانه برگزاری انتخابات شاهد تنش های سیاسی شود و این روند، انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد .
از سوی دیگر، نبود خانه احزاب باعث شده تا بسیاری از رسانه ها، مطبوعات و نشریات مستقل در خدمت حزب و جریان سیاسی درآیند و به عنوان نشریه حزبی عمل كنند.
در پیش گرفتن این شیوه، رسالت اصلی رسانه های مستقل و مردمی را كه آگاهی بخشی به جامعه و اطلاع رسانی صحیح است تحت تاثیر قرار می دهد.
استان اصفهان در طول تاریخ بویژه پس از مشروطیت نقشی مهم در تحولات سیاسی ایران داشته و در عرصه سیاست داخلی و خارجی ایران نقش آفرین بوده است.
خانه مشروطه اصفهان كه در دوره قاجار همگام با خانه مشروطه تبریز تاسیس شده مردانی بزرگ را در عرصه سیاست ایران اسلامی پرورش داده است.
خانهٔ مشروطه اصفهان مكان گردهمایی آزادی خواهان، مردم، علما، روشنفكران و رجال سیاسی و فرهنگی اصفهان و بختیاری ها بود تا درباره مشروطیت و حكومت قانون و امور مدنی مشورت و همفكری كنند.
هم اكنون در استان اصفهان بیش از 80 تشكل سیاسی ( در 23 شهرستان ) فعال است كه نیمی از آنها رویكرد اصولگرایی و نیمی نیز رویكرد اصلاح طلبی دارند.
بیشتر احزاب كشور در استان اصفهان نمایندگی دارند و نمایندگان آنها با عنوان دبیر یا رئیس حزب یا تشكل سیاسی در این استان مشغول فعالیت هستند.
*** استمرار فعالیت احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان
پس از تصدی دولت یازدهم، زمینه برای بیان مطالبات احزاب سیاسی فراهم شد و احزاب و گروه های سیاسی به سمت فعالیت های حزبی هدایت شدند .
به گفته رسول زرگرپور استاندار اصفهان، قبل از دولت یازدهم، فضای سیاسی این استان از وضعیت مناسب برحوردار نبود و همدلی و همگرایی برای پیگیری اهداف مشترك جریان ها و گروههاسی سیاسی استان وجود نداشت لذا رقابت های سیاسی جای خود را به دعواهای سیاسی داده بود.
استانداراصفهان افزود: طی سه سال فعالیت دولت تدبیر و امید، بستر سازی برای مشاركت جریان های سیاسی و كمك به توسعه مد نظر قرار داشت و هم اكنون فضای همدلی و همكاری در این استان فراهم شد ه است .
زرگرپور اظهاركرد: در این راستا سعی شده هر دو ماه یكبار گردهمایی و برگزاری جلسات مشترك احزاب را برگزار شود كه یكی از مهمترین نتایج آن تدوین و تصویب منشور وفاق احزاب و تشكل های سیاسی استان بود كه همه گروهها و احزاب سیاسی اصفهان این منشور را پذیرفتند.
منشور وفاق احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان 25 شهریور 94 در چهارمین جلسه دبیران و نمایندگان احزاب و تشكل های سیاسی این استان به تصویب رسید.
این منشور در سه بند و در 21 ماده با حضور 6 نفر از نمایندگان احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان در مدت شش ماه با برگزاری هشت جلسه مستمر و 580 نفر ساعت كار كارشناسی تدوین شده است.
بند اول این منشور بر پایبندی احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان به اصول و مبانی مشترك با تكیه بر قانون اساسی، وصایای امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و فرمایشات رهبر معظم انقلاب تاكید دارد و در هفت ماده تدوین شده است.
تلاش درجهت اعتلای همه جانبه استان اصفهان در دهه چهارم انقلاب كه از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان دهه پیشرفت و عدالت نامگذاری شده است از دیگر بندهای این منشور است .
وی اضافه كرد: این اقدام ها موجب شد تا انتخابات مجلس شورای اسلامی در فضایی آرام با نشاط و با حضور حداكثری مردم در استان اصفهان برگزار شود كه یكی از سالم ترین، كم حاشیه ترین و پرنشاط ترین انتخابات بود.
زرگرپور فضای سیاسی استان را آرام و رضایتبخش توصیف كرد و گفت: استان اصفهان با 76 تشكل سیاسی با سلیقه های مختلف یكی از سیاسی ترین استان های كشور است كه طی سه سال گذشته، هیچیك از جلسات سیاسی استان و برنامه های احزاب در این استان لغو نشده و همه جریان های سیاسی با اخذ مجوز توانسته اند برنامه های خود را بدون هیچگونه مشكلی در اصفهان برگزار كنند.
همچنین در این زمینه استاد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان گفت: دولت یازدهم با اعتقاد بر نقش و اهمیت مشاركت احزاب و گروه های سیاسی برای اداره امور كشور، به احیای فعالیت های حزبی توجه كرده است.
احمدرضا حمصیان تدوین منشور وفاق احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان را گامی مهم در حوزه سیاسی این استان ارزیابی كرد و افزود: تشكل های سیاسی فعال استان اصفهان این منشور را امضا كرده و راهكارهای افزایش مشاركت ملی و استانی را مد نظر قرار داده اند.
وی اظهاركرد: احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان توافق كردند كه در مسائل ملی و استانی نقش جدی داشته باشند و مسئولان سیاسی استان اصفهان نیز زمینه فعالیت آنها را فراهم كرده اند.
* همدلی در بین احزاب بوجود آمده است
استاندار اصفهان درباره هم افزایی فعالیت احزاب و تشكل های سیاسی و ایجاد همدلی آنها برای حل مشكلات گفت: هم اكنون در عرصه سیاست استان اصفهان، رفاقت ها و رقابت های مثمرثمر و موثر جایگزین درگیری ها و تنازعات بی حاصل شده است.
وی درباره استفاده از نظرات احزاب و تشكل های سیاسی برای پیشبرد امور و مدیریت استان نیز گفت: سعی كرده ایم برای پیشبرد امور استان از نقطه نظرات گروه های سیاسی استان استفاده كنیم و در این راستا گاهی مسئولان احزاب در جلسات خصوصی با مدیریت استان، دیدگاه ها و نظرات خود را ارائه می دهند.
در همین حال سخنگوی جبهه اصلاحات استان اصفهان با بیان اینكه احزاب و تشكل های سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا در این استان فعال هستند، گفت: فعالیت گروه های سیاسی اطلاح طلب زیر نظر شورای هماهنگی شورای اصلاحات استان اصفهان در حال انجام است.
حیدرعلی حجتی ادامه داد: برخی از احزاب و تشكل ها در شهرستان های استان دارای نمایندگی فعال هستند.
وی درباره استفاده از نظرهای احزاب و تشكل های سیاسی برای پیشبرد امور و مدیریت استان نیز گفت: احزاب نقد ها و پیشنهادهای خود را به شیوه های مختلف از جمله رسانه هایی كه در اختیار دارند، مطرح می كنند.
سخنگوی شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در استان اصفهان گفت: احزاب و گروه های سیاسی استان بیشتر بصورت غیر مستقیم در تصمیم گیری های استان نقش داشته اند.
وی با بیان اینكه ارائه نظرات و پیشنهادهای مختلف، مسئولان را برای حل مشكلات یاری می كند گفت: احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان از توانایی و ظرفیت های خوبی برای كمك به حل مشكلات استان برخوردارند.
سخنگوی جبهه اصلاحات در استان اصفهان در گفتگو با ایرنا با اشاره به اینكه فعالیت احزاب و تشكل های سیاسی در این استان در دوره های مختلف با فراز و نشیب هایی همراه بوده است، گفت: احزاب و تشكل ها پس از تصدی دولت یازدهم و از سال 92، فعالیت های موثر خود را آغاز كرده اند.
حیدر علی حجتی افزود: در این مدت تلاش های خوبی برای فعال كردن احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان انجام شده است.
وی تشكیل خانه احزاب برای انجام امور مربوط به احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان را از نیازهای این استان بیان كرد و افزود: برای تشكیل این خانه، از یكسال گذشته تلاش هایی انجام شده است اما پاره ای مشكلات مانع تشكیل و آغاز فعالیت خانه احزاب شده است.
سخنگوی جبهه اصلاحات استان اصفهان بدون اشاره به مشكلات فراروی تشكیل خانه احزاب در این استان گفت: استان اصفهان شرایط لازم را برای تشكیل این خانه دارد.
از طرفی احمد رضا حمصیان استاد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان نیز فعالیت احزاب و تشكل های سیاسی این استان پس از تصدی دولت یازدهم را مثبت ارزیابی كرد و افزود: باتوجه به جایگاه قانونی احزاب در نظام جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تقویت آرمان های انقلاب، تقویت مردمسالاری دینی و گسترش فعالیت های حزبی، فعالیت های احزاب پس از انقلاب تا سال 84 رو به رشد و مثبت بود.
وی اظهاركرد: از سال 84 تا 92 وجود تفكرات خاص كه جنبه پوپولیستی داشت، این تفكر را القا كرد كه تشكیل حزب الگوبرداری از غرب و باعث غرب زدگی است و به همین دلیل از سال 84 تا 92، فعالیت احزاب در ایران بسیار كمرنگ و فعالیت بسیاری از احزاب نیز بطور كلی تعطیل شد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینكه از سال 92 زمینه فعالیت بیش از پیش احزاب فراهم شد و یك نهاد مردمی به نام خانه احزاب، فعالیت خود را بار دیگر از سر گرفت، افزود: پس از آن تصمیم گرفته شد در استان های مختلف از جمله اصفهان، دفتر خانه احزاب تشكیل شود و به عنوان یك نهاد مسئول مردمی امور احزاب را ساماندهی كند.
حمصیان با اشاره به اینكه مسئولان سیاسی استان اصفهان برای تشكیل خانه احزاب این استان در تلاشند، گفت: رایزنی با مسئولان خانه احزاب ایران برای تشكیل این خانه در اصفهان ضروری است.
*** تشكیل خانه احزاب در استان ها باعث شفاف سازی فعالیت های سیاسی می شود
رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری در استان اصفهان نیز تشكیل خانه احزاب در این استان را در جهت تقویت نظام جمهوری اسلامی دانست و افزود: تشكیل این خانه باعث شفاف سازی سیاسی در شهر و استان خواهد شد.
رسول حامدیان افزود: وجود خانه احزاب در استان اصفهان باعث خواهد شد تا ارتباط گروه های سیاسی با یكدیگر برقرار شود و با افزایش تعاملات، تصورات غلط احزاب از یكدیگر از بین برود.
وی درباره برگزاری جلسات مشترك احزاب و گروه های سیاسی استان اصفهان نیز تصریح كرد: اكنون تعاملی بین جریان های سیاسی در استان اصفهان وجود ندارد و جلساتی كه قرار بود هر ماه برگزار شود تحقق نیافته است.
2093 / 6022 * گزارش از اصغر دواتگر * انتشار: سلطانمرادی
تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۱
اصفهان - ایرنا - احزاب و تشكل های سیاسی استان اصفهان از یكسال گذشته تاكنون به دنبال تشكیل خانه احزاب برای ساماندهی و سازماندهی امور خود هستند.