یزد - ایرنا - مدیركل محیط زیست استان یزد گفت: در بازدیدی كه كارشناسان اتحادیه جهانی حفاظت از منابع طبیعی و زیستی از كشور داشتند، یزد به عنوان آزمونه (پایلوت) حفاظت از گونه گوزن زرد ایرانی انتخاب شد.

سیدحسین سادات موسوی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: جنگل های استان یزد ادامه جنگل های زاگرس است كه توسط این اتحادیه به عنوان اكوسیستم كوهستانی جنگلی نادر انتخاب شده و به عنوان آزمونه انتقال و رهاسازی گوزن زرد برای حفظ این گونه جانوری انتخاب شده است.
وی اظهار كرد: شهرستان خاتم از لحاظ تنوع زیست محیطی در استان یزد منحصر به فرد است و باید توجه ویژه به این بخش شود تا از نظر گردشگری نیز مورد توجه گردشگران و علاقه مندان قرار گیرد.
وی گوزن زرد را یكی از گونه های در حال انقراض دانست و تاكید كرد: در شهرستان خاتم استان یزد از 15 سال گذشته اقدام به نگهداری این گونه در حال انقراض شده كه هم اكنون 24 راس از این گونه بی نظیر و كمیاب در محدوده حصاركشی شده جنگل باغ شادی نگهداری می شود كه سازگاری خوبی نیز با این جنگل نشان داده است.
سادات موسوی اضافه كرد: در بازدید كارشناسان اتحادیه جهانی حفاظت از منابع طبیعی و زیستی، جنگل های یزد با اینكه جنگل به مفهوم واقعی همانند جنگل های استان فارس، ایلام و گیلان نیست، اما ادامه جنگل های زاگرسی است كه به عنوان اكوسیستم كوهستانی جنگلی نادر و پایلوت انتقال و رهاسازی گوزن زرد انتخاب شد.
وی اظهار امیدواری كرد با اقداماتی كه در سال های اخیر برای حفظ گونه جانوری گوزن زرد در استان یزد صورت گرفته این گونه جانوری احیا شود.
سادات موسوی با تبیین اهمیت مناطق قره تپه و جنگل باغ شادی شهرستان خاتم گفت: با مكاتباتی كه با مسئولان كشور صورت گرفته منطقه قره تپه در شهرستان خاتم به دلیل اینكه زیستگاه اصلی هوبره و نماد حیات وحش استان است به عنوان یك منطقه حفاظت شده و جنگل باغ شادی نیز به عنوان پارك ملی برای ثبت پیشنهاد شده كه در صورت موافقت اولیه این پیشنهاد در دستور كار شورای عالی محیط زیست قرار می گیرد.
**ریزگردها در یزد منشاء داخلی دارد
مدیركل محیط زیست استان یزد همچنین منشاء اصلی ریزگردهای استان را داخلی دانست و گفت: عوامل مختلفی از جمله خشكسالی، به هم خوردن بافت خاك ناشی از فعالیت های مختلف مثل معادن شن و ماسه، كوره های آجرپزی و كویرهایی كه یزد را احاطه كرده، موجب شده از گذشته های دور ماسه های روان در استان وجود داشته باشد و هم اكنون پدیده ریزگرد نیز با منشاء داخلی در استان وجود دارد.
مدیركل محیط زیست استان یزد در ادامه گفت: ریزگردها از چالش هایی است كه در چند سال اخیر كشور را درگیر كرده و برای برخی از استان های مرزی مانند كرمانشاه، ایلام و خوزستان كانون انتشار ریزگردها كشورهای همسایه بوده و منشاء بیرونی دارد.
وی میانگین وجود ریزگردها در یزد را 3.5 روز در ماه عنوان كرد و یادآور شد: كیفیت هوای یزد در 2 روز گذشته نسبت به میزان ریزگردهای داخلی بهتر شده است.
موسوی تاكید كرد: برای مطالعه كانون های ذرات معلق و ریزگرد با دانشگاه یزد قرارداد بسته شده كه این مطالعات تا آخر امسال انجام می شود كه با نتیجه گیری از آن اقدامات اجرایی مشترك بین محیط زیست و دانشگاه یزد آغاز می شود.
** محیط زیست با صنعت تقابلی ندارد
وی در ادامه با اشاره به اینكه محیط زیست با صنعت تقابلی ندارد گفت: سعی می شود با فرهنگ سازی و مشاركت بخش خصوصی و مردم در راستای حفاظت از محیط زیست اقدامات اثرگذار انجام شود.
موسوی اظهار داشت: زمانی كه صنعت و محیط زیست در كنار هم فعالیت كنند، امنیت منطقه و حفظ حیات وحش فراهم می شود و درآمدزایی و اشتغال همراه با توازن بین حفاظت و توسعه به وجود می آید.
مدیر كل محیط زیست استان اضافه كرد: حفظ محیط زیست بخشی از توسعه است كه اگر مقابله با مردم و صنعتگر صورت گیرد، نتیجه آن به نفع هیچكدام از طرفین نخواهد بود، اگر در ایجاد یك كارخانه مسائل كنترلی و زیست محیطی رعایت شود، برخی از فعالیت های اقتصادی می تواند در داخل شهرها انجام شود.
موسوی یادآور شد: مشكل چادرملو منابع معدنی این شركت است كه در 10 سال امكان اتمام آنها وجود دارد و به دلیل اینكه بخشی از آن در محدوده پناهگاه حیات وحش دره انجیر قرار گرفته، فعالیت در این بخش مورد مخالفت محیط زیست استان و سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.
شهرستان خاتم با 45 هزار نفر جمعیت در فاصله 240 كیلومتری شهر یزد قرار گرفته و جنگل های این شهرستان زیستگاه برخی گونه های جانوری مانند هوبره و گوزن زرد ایرانی است.
7534/ 6014/ خبرنگار: صغری حیدری**انتشار: كاظم شاملو*