تهران- ایرنا- هفدهمین نشست كمیته مشترك كمیساران آب هیرمند برای توسعه همكاری‌های دو كشور ایران و افغانستان و بررسی راه‌های تقویت آن به بررسی راه‌های تقویت شیوه همكاری دو كشور درباره اجرای معاهده 1351 هیرمند اختصاص داشت.

به‌گزارش وزارت نیرو، هفدهمین نشست كمیته مشترك كمیساران آب هیرمند ظهر امروز (سه‌شنبه) با حضور «جبار وطن فدا» مدیركل دفتر رودخانه‌های مرزی و منابع آب مشترك وزارت نیرو و «سلطان محمود محمودی» رییس عمومی تنظیم امور آب وزارت انرژی و آب افغانستان در تهران برگزار شد.
در این دوره از نشست، راه‌های تقویت شیوه همكاری دو كشور درباره اجرای معاهده 1351 هیرمند بررسی شد.
در این نشست دو كشور توافق كردند در چارچوب حسن همجواری و روابط حسنه بین دو ملت همه تدابیر و اقدام‌های لازم را برای تقویت و توسعه همكاری‌ها به‌كار گیرند.
كمیته مشترك كمیساران آب هیرمند بازوی اجرایی معاهده 1351 هیرمند بین دو كشور جمهوری اسلامی ایران و افغانستان به شمار می رود كه از سال 1383 آغاز و اجرایی شده است.
به گزارش ایرنا، در دوره های گذشته در زمینه استفاده مشترك از آب رودخانه هیرمند، بین ایران و افغانستان مشكلاتی وجود داشت كه پس از امضای معاهده سال 1351، حقابه ایران 820 میلیون مترمكعب در سال تعیین شد.
مرز بین المللی ایران و افغانستان در بخشی از سیستان را رودخانه مرزی و مشترك هیرمند تشكیل می دهد. این رودخانه كه از كوه های «بابا» در هندوكش سرچشمه می گیرد، پس از طی 1100 كیلومتر وارد مرزهای ایران شده و نزدیك به 40 كیلومتر مرز مشترك دو كشور را تشكیل می دهد و پس از آن به دریاچه های هامون می ریزد.
آخرین معاهده امضا شده بین دو كشور در این زمینه قانون معاهده راجع به آب رود هیرمند مشتمل بر یك مقدمه، 12 ماده و دو پروتكل ضمیمه است كه بیست و دوم اسفندماه 1351 در كابل امضا شد.
هجدهم شهریورماه 1383 پس از ٣١ سال نخستین نشست مشترك كمیساران آب ایران و افغانستان به منظور اجرای معاهده رود هیرمند در تهران برگزار شد.
براساس‎ این‎ معاهده‎ طرف‎ افغان‎ در سال های‎ آبی نرمال‎ موظف‎ شده‎ است‎ به‎‎‎ طور متوسط ٢٦ مترمكعب‎‎ در ثانیه آب به ایران تحویل‎ دهد.
اقتصام**3065**1961** تنظیم كننده: محمد ملك دار** انتشاردهنده: مریم مسعود