به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از مدیكال اكسپرس، تحقیقات قبلی، درمان طیف وسیعی از بیماری ها از جمله پوكی استخوان را با استفاده از سلول های بنیادی امكان پذیر می داند؛ ولی مهم ترین چالش در استفاده از سلول های بنیادی برای درمان پوكی استخوان، نبود اطلاعات محققان در زمینه چگونگی تبدیل این سلول ها به سلول های استخوانی است.
محققان دانشگاه میسوری برای حل این مشكل، روی سلول های بنیادی مشتق از چربی و چگونگی تبدیل آنان به سلول های استخوانی تمركز كرده اند و به سرنخ های ارزشمندی در این زمینه دست یافته اند.
در این مطالعه نمونه سلول های بنیادی چند بیمار از گروه های سنی مختلف در حین تبدیل به سلول های استخوانی توسط یك روش طیف سنجی به نام ECIS مورد بررسی قرار گرفت.
این مطالعه نشان می دهد تبدیل سلول های بنیادی به سلول های استخوان در افراد دارای سن بالاتر، سریع تر است؛ ولی سطح كلسیم این سلول ها كمتر است. این مطالعه در درمان پوكی استخوان به روش سلول درمانی موثر است.
پوكی استخوان بیماری مربوط به استخوان هاست. در این بیماری اصطلاحا استخوان ها متخلخل می شوند. ساختار میكروسكوپی استخوان ها به صورت لانه زنبوری است. منافذ و خانه های استخوان پوك بسیار بزرگ تر از استخوان سالم است كه در این حالت استخوان ها به تدریج ،جرم و تراكم خود را از دست می دهند و بسیار حساس و شكننده می شوند.
پوكی استخوان، هیچ علامت اولیه ای ندارد و زمانی بروز می كند كه یكی از استخوان ها ( معمولا استخوان لگن و مچ) می شكند؛ به همین دلیل به آن بیماری خاموش گفته می شود.
كاهش تراكم استخوان ها با افزایش سن كاملا طبیعی است ولی برخی عوامل این فرآیند را تسریع می كند كه كم تحركی،عدم استفاده از مواد حاوی كلسیم ،كاهش ویتامین D در بدن ،ابتلا به بیماری های خاص مانند سرطان ،استفاده از داروهای استروئیدی و یائسگی زودرس (كمتر از 45 سال) از جمله این عوامل است.
استعمال دخانیات ،كاهش استروژن در بدن و شرایط پزشكی خاص مانند پركاری تیرویید، بیماری سلیاك، نارسایی مزمن كلیه، آرتریت روماتویید، بیماری های مزمن كبدی، دیابت نوع 1 نیز از دیگر عوامل تسریع كننده كاهش تراكم استخوان به شمار می آید.
**احتمال بروز پوكی استخوان در چه افرادی بیشتر است
احتمال بروز پوكی استخوان در افرادی كه در خانواده خود بیمار مبتلا به پوكی استخوان دارند و نیز افرادی با استخوان بندی متوسط و كوچك بیشتر است.
نژاد آسیایی، افرادی كه سابقه زمین خوردن و شكستگی استخوان دارند و افرادی كه بیشتر از سه ماه از داروهای استروئیدی (كورتون) استفاده كرده اند هم از جمله كسانی هستند كه احتمال بروز پوكی استخوان بیشتری از سایرین دارند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Stem Cells Translational Medicine منتشر شده است.
علمی ** 9259**2017**1776
مترجم:سپیده علی كاشانی**انتشاردهنده:لیلا خطیب زاده
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۳
تهران - ایرنا - بررسی چگونگی تبدیل سلول های بنیادی به سلول های استخوان، سرنخ های تازه ای را برای مبارزه با پوكی استخوان در اختیار محققان قرار داد.