عصمت عباسي روز شنبه به مناسبت 17 مهر روز جهاني تخم مرغ در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: تخم مرغ ماده اي مغذي است كه در گروه غذايي گوشت قرار دارد، اين ماده غذايي منبع غني پروتئين، اسيدهاي چرب غير اشباع، ويتامين هاي A،E،K،B،D و مواد معدني همچون فسفر است.
وي يادآوري كرد: يك تخم مرغ درشت به طور تقريبي حاوي 70 كيلو كالري انرژي است و مي تواند تامين كننده بخشي از انرژي مورد نياز روزانه افراد در همه گروه هاي سني و جنسي باشد.
عباسي افزود: متاسفانه ممكن است بر اساس باورهاي غلط، عده اي از مردم به دليل وجود كلسترول در تخم مرغ، از مصرف اين ماده غذايي ارزشمند پرهيز كنند و از ارزش تغذيه اي بالاي آن بي اطلاع باشند.
وي بيان كرد: در تخم مرغ نسبت اسيد چرب غير اشباع به اسيد چرب اشباع 2 به 1 است كه ميزان مطلوبي است، حتي افرادي كه به علت ابتلا به برخي بيماري ها همچون چاقي، فشار خون بالا يا كلسترول خون بالا كه بايد تعداد تخم مرغ مصرفي خود را محدود كنند نبايد از مصرف اين ماده غذايي خود را محروم كنند.
به گفته اين كارشناس، اين افراد مي توانند تعداد تخم مرغ مصرفي خود را در هفته كاهش دهند و يا مي توانند تنها از سفيده تخم مرغ كه سرشار از پروتئين است استفاده كنند.
عباسي افزود: تخم مرغ به دليل ويژگي هايي كه دارد به عنوان يك غذاي عمل گر در جهان شهرت يافته است.
وي، محتواي بسيار غني از پروتئين (در سفيده تخم مرغ)، انواع ويتامين، مواد معدني و آنتي اكسيدان ها و حاوي اسيدهاي چرب ضروري غير اشباع مورد نياز بدن در ساختمان سلولي را از جمله ويژگي اين ماده غذايي ذكر كرد.
اين كارشناس مسئول تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي زنجان ادامه داد: وجود لوتئين (بتا كاروتن ها) در زرده تخم مرغ، محافظت كننده چشم ها در برابر اكسيداسيون است و به طور بالقوه كاهش خطر سرطان هاي كولون، سينه، ريه و پوست و تقويت بينايي را موجب مي شود.
وي بيان كرد: تخم مرغ حاوي انواع اسيدهاي آمينه (واحدهاي ساختماني پروتئين ها) شامل ليزين، تريپتوفان، لوسين، ايزولوسين، ترئونين و والين است و به عنوان منبع پروتئين مي تواند تامين كننده اسيدهاي آمينه ضروري انسان باشد.
عباسي افزود: پروتئين تخم مرغ به طور عمده در سفيده آن متمركز است بنابر اين افرادي كه به علل مختلف مانند بالا بودن سطح چربي هاي خون، محدوديت در مصرف تخم مرغ دارند مي توانند از سفيده تخم مرغ براي تامين پروتئين مورد نياز بدن استفاده كنند.
**مصرف يك عدد تخم مرغ در روز در افراد سالم بلامانع است
وي اظهار كرد: در هرم غذايي كه معرف الگوي مناسب مصرف مواد غذايي در هر كشور است، تخم مرغ در گروه گوشت، حبوبات و مغزها قرار دارد كه در مصرف مواد غذايي، اين گروه نيز همچون ساير گروه هاي غذايي بايد تنوع و تعادل در مصرف رعايت و از مواد اين گروه به شكل جانشيني در طول روز استفاده شود.
عباسي افزود: ارزش غذايي يك عدد تخم مرغ معادل 30 گرم انواع گوشت (قرمز، مرغ و ماهي) معادل نصف ليوان حبوبات پخته، يك چهارم ليوان حبوبات خام و يك چهارم ليوان انواع مغزها (بادام، پسته، فندق، گردو و ...) است.
***محدوديت هاي مصرف تخم مرغ
كارشناس مسئول تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان زنجان ادامه داد: همه افراد به جز كساني كه داراي سابقه خانوادگي برخي بيماري ها از جمله چاقي، ديابت، بيماري هاي قلبي عروقي و فشار خون و كلسترول خون بالاست، مي توانند روزانه يك عدد تخم مرغ مصرف كنند.
وي ابراز كرد: در اين افراد حداكثر سه عدد تخم مرغ در هفته به شكل تخم مرغ ساده و يا استفاده شده در ساير مواد غذايي همچون انواع كوكو، كتلت و غيره توصيه مي شود.
عباسي افزود: با توجه به اينكه سفيده تخم مرغ غني از پروتئين است، مصرف آن در بيماري فنيل كتونوري ( نقص متابوليكي مادرزادي نادر ) ممنوع مي باشد.
وي اظهار كرد: براي ترويج مصرف تخم مرغ به عنوان غذايي سالم و مغذي در كشور لازم است، اقداماتي همچون فرهنگ سازي مصرف تخم مرغ انجام شود.
اين كارشناس خاطرنشان كرد: درج اطلاعات تغذيه اي بر روي برچسب بسته هاي تخم مرغ، تبليغات از طريق رسانه ملي و همكاري سازمان ها و ارگان هايي مانند جهاد كشاورزي، گنجاندن تخم مرغ در سبد حمايت تغذيه اي سازمان هاي حمايت گر از جمله وزارت رفاه، سازمان بهزيستي و كميته امداد امام خميني(ره) از اقدامات مفيد براي افزايش مصرف سرانه اين ماده مغذي است.
6085/7320
خبرنگار: اعظم شامي**انتشار دهنده: رويا رفيعي
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۳
ايرنا - زنجان - كارشناس مسئول تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان زنجان گفت: تخم مرغ يكي از منابع مهم ويتامين D است كه به جذب كلسيم در بدن كمك مي كند و مكمل ساير غذاهاي روزانه محسوب مي شود.