رضا عليزاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، با بيان اينكه صنايع دستي حصيري سالانه بيش از 50 ميليارد ريال گردش مالي دارد، افزود: محموله ارسالي به ارزش هفت هزار دلار و شامل 10 هزار قطعه بوده است.
وي ادامه داد: حصيربافي در گيلان، هنر و صنعتي است كه توانسته در عصر جهاني شدن جاي خود را در ميان طرحهاي مدرن امروز باز كند و اين شاخه صنايع دستي، در حال دگرگوني از حالت سنتي به تجاري است.
عليزاده با تاكيد بر كيفي سازي صنايع دستي و هنرهاي سنتي استان اظهار كرد: دو هزار و 200هنرمند در رشته حصيربافي استان فعاليت مي كنند و بيشترين تعداد محصولات حصيري در شهرستان هاي انزلي ، رشت ، لاهيجان و لنگرود توليد مي شود.
وي گفت: هدف گذاري مشخصي براي توسعه صادرات صنايع دستي با هدف تحقق اقتصادمقاومتي و درآمدزايي ارزي مبتني بر داشته هاي صنايع دستي استان آغاز و برنامه ريزي شده است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان يادآور شد: در خردادماه امسال نيز نخستين محموله سازمان يافته صنايع دستي استان در شاخه سفال به اروپا ارسال شده بود.
عليزاده اضافه كرد: محموله يادشده شامل 17 هزار قطعه سفال به ارزش اقتصادي 15 هزار يورو انجام شد كه مصداقي براي صادرات غيرنفتي با رويكرد اقتصادمقاومتي است.
وي ادامه داد: پيش تر صادرات صنايع دستي به صورت غيرسازمان يافته از طريق گمرك انجام مي شد كه با آغاز ارسال نخستين محموله صنايع دستي، بر آن شديم تا اين اقدام بصورت سازمان يافته و در سطح وسيعي انجام شود.
وي ضمن تاكيد بر لزوم تقويت صادرات غيرنفتي افزود: با توجه به رهنمودهاي مقام معظم رهبري در سال اقتصاد مقاومتي، اقدام و عمل اين اداره كل يكي از مهمترين اهداف خود را در راستاي تحقق اقتصاد مقاومتي با رويكرد تقويت ارزآوري و صادرات غيرنفتي قرار داده است.
عليزاده به رويكرد سوق دادن فعاليت هاي انفرادي و خانگي به سمت فعاليت هاي كارگاه محور اشاره و اظهار كرد: اميد آن مي رود كه در آينده اي نزديك توليد انبوه صنايع دستي گيلان و نيز تقويت اقتصادي و درآمدي اقشار مختلف مردم در سطح كارگاه هاي صنايع دستي تحقق بخشيده شود.
وي افزايش كمي و كيفي كارگاه هاي صنايع دستي را زمينه ساز توسعه فعاليت ها و تقويت توليد محصولات و نيز افزايش اشتغال پايدار در حوزه هاي هنري ذكر و تصريح كرد: بحث آموزش هاي علمي و آكادميك در كنار بهره گيري جوانان از تجربيات استادان فن در تثبيت جايگاه صنايع دستي از اهميت بالايي برخوردار است.
سبدبافي و حصيربافي به عقيده بسياري از محققان پس از سنگ تراشي، قديمي ترين هنر و صنعتي است كه انسان با آن آشنايي يافته و همچنين اين هنر، منشأ بسياري از صنايع دستي ديگر از جمله پارچهبافي، گليمبافي، بامبوبافي، سفالگري و كوزهگري است.
به گفته برخي از محققان، بافتن گليم و قالي و انواع پارچهها از روي سبد بافي و حصيربافي اقتباس شده و قديميترين نمونه دستباف به حدود شش هزار سال قبل تعلق دارد.
به گزارش ايرنا، حصيرهاي ساخت گيلان و ساير نواحي شمال ايران طرحهاي هندسي دارند كه از بافت ني طبيعي يك رنگ پديد ميآيند.
حصيربافي و سبدبافي از صنايع دستي و خانگي بسيار رايج در استان است و توليد انواع سبدها و حصيرها در اكثر نقاط گيلان رواج دارد.
حصير در اندازهها و شكل هاي مختلف بافته ميشود و مصارف گوناگوني همچون زنبيل، كلاه، سفره، سبد، آبكش و زيرداغي حصيري است كه تقريبا در تمام منازل گيلاني يافت ميشود و امروز همين هنرصنعت توانسته است در ميان رقابت جهاني خود را به عنوان طرحي مدرن در ليست طراحان دكوراسيون معروف امروزي در جاي جاي جهان به نقش بكشد.
از 90 رشته صنايع دستي گيلان 71 رشته فعال است و تاكنون شش هزار و 300 هنرمند هنرهاي سنتي و صنايع دستي استان بيمه شده اند.
رشتي دوزي ، لباس محلي ، چادرشب بافي ، خراطي ، چوب تراشي ، گره چيني ، نازك كاري ، منبت و معرق چوب ، حصيربافي ، بامبوبافي ، مرواربافي ، سفالگري ، كاشي معرق ، ميناي خانه بندي ، چلنگري ، قلمزني ، گليم بافي ، جاجيم بافي ، شال بافي ، نمد مالي ، جوراب بافي ، عروسك بافي ، قلاب بافي و …برخي از هنرهاي سنتي و صنايع دستي گيلان هستند.
خبرنگار: مرضيه ضامن ** انتشاردهنده: اميرحسين كبيري
1881/2007
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۵
رشت - ايرنا - مديركل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري گيلان گفت: نخستين محموله حصير استان به كشورهاي حاشيه خليج فارس صادر شده است.