تهران - ايرنا - بانك سلول ‌هاي انساني و جانوري مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران موفق به تهيه و نگهداري كلكسيوني با بيش از 350 رده سلولي از گونه هاي مختلف دام هاي در معرض انقراض كشور شده است.

به گزارش روزشنبه ايرنا از مركزملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران، اين مركز در راستاي حفاظت از اين ذخاير ژنتيكي ارزشمند و ارائه خدمت به مراكز تحقيقاتي، پژوهشگران و دانشجويان، بيش از 350 رده سلولي از گونه هايي مانند اسب كاسپين، شتر دوكوهانه، گاو سيستاني، بز مرخز، گوسفند مغاني، گاو گلپايگاني، ماهي آزاد، يوزپلنگ ايراني را تهيه كرده است.
رييس مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران در خصوص اجراي اين پروژه ملي كه در راستاي حفاظت و نگهداري از اين ذخاير ژنتيكي ارزشمند كشور انجام ‌گرفته است، گفت: ايران از لحاظ تنوع ژنتيكي دامي از جمله كشورهاي كم‌نظير و در مواردي انحصاري بوده ولي متأسفانه اين سرمايه عظيم و گرانبها در معرض تهديد جدي بوده و از نظر بسياري از متخصصان بعضي از نژادهاي بومي در حال انقراض يا در شرايط بحراني ارزيابي مي شوند.
دكترسيدابوالحسن شاهزاده فاضلي اظهار كرد: حفظ اين نژادها و تنوع ژنتيكي به توليدكنندگان اجازه و امكان بهره‌برداري از پتانسيل‌ ها و ظرفيت‌ هاي ناشناخته آنان را مي دهد. همچنين مي توان با استفاده از اين تنوع ژنتيكي به خصوصيات و صفات جديد از جمله مقاومت در برابر تغييرات اقليم، بيماري‌ هاي گوناگون و توليد محصولات جديد دست يافت و براي توسعه پايدار در تغذيه، كشاورزي، بهداشت و غيره استفاده كرد.
وي افزود: باوجود نژادهاي مختلف دامي دركشور به علت عدم توجه لازم به شناسايي قابليت هاي آنها، آميخته گري هاي بين نژادي و همچنين عدم برنامه در جهت حفظ نژادهاي اصيل و بومي، آسيب هاي بسيار شديدي به ذخاير ژنتيكي كشور وارد شده است. لذا توجه به حفظ اين ذخاير ژنتيكي كشور ضرورتي غير قابل‌ انكار است.
فاضلي خاطر نشان كرد: با توجه به موارد ذكر شده و اينكه پژوهش‌هاي محدودي در اين نژادها انجام‌گرفته است، لزوم حفاظت از اين دام ها و توليد رده سلولي و انجام پژوهش‌هاي بنيادي و ژنتيكي در اين نژادهاي درخطر انقراض، بسيار ضروري و با اهميت است.
اين كلكسيون به عنوان منبعي سهل‌ الوصول و آماده براي تحقيقات ژنتيك، اصلاح نژاد، همانند سازي و... در اختيار محققان علاقه‌ مند قرار دارد. مشخصات رده‌ هاي سلولي، همراه با اطلاعات مربوط شامل شناسنامه حيوان، شناسنامه سلول و عكس حيوان از طريق سايت مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران در دسترس است.
علمي (1) ** 1201 **1440
دريافت كننده:‌عبدالكريم جبارپور** انتشار دهنده: معصومه گلشن