تهران-ايرنا-محققان دانشگاه آزاد اسلامي واحد نجف‌آباد موفق به سنتز نانوذرات مغناطيسي نانوكامپوزيتي با استفاده از پوست سبز گردو شده‌اند. اين نانوذرات آزمايشگاهي در صنايع برق و الكترونيك، فرايندهاي زيستي و تجهيزات مغناطيسي و نوري كاربرد دارند.

به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، نانوفناوري امروزه شاهد پيشرفت‌هاي چشم‌گيري در زمينه‌ ساخت نانومواد و استفاده از روش‌ها و مواد جديد بوده است. با توسعه‌ مواد يا روش‌هاي جديد نگراني براي آلودگي زيست‌محيطي توسط نانوذرات توليد شده از روش‌هاي شيميايي و توليد محصولات جانبي خطرناك دوچندان شده است.
بنابراين نياز به روش‌هاي مبتني بر شيمي سبز كه تميز، غيرسمي و سازگار با محيط‌ زيست هستند، وجود دارد. سنتز نانوذرات با استفاده از روش‌هاي شيمي سبز از سال 1990 مورد توجه واقع شد. استفاده از گياهان سبز براي تهيه‌ زيستي نانوذرات يك امكان هيجان‌انگيز و تا حد زيادي ناشناخته است. امروزه استفاده از اصول شيمي سبز جايگاه ويژه‌اي در پژوهش‌ها پيدا كرده است.
دكتر مجيد قشنگ محقق دانشگاه آزاد اسلامي واحد نجف آباد با اشاره به درخت گردو به‌عنوان يك گزينه مناسب جهت سنتز سبز نانوذرات گفت: با توجه به اين مطلب كه درخت گردو يكي از فراوانترين درختان موجود در ايران است، ازاين‌رو در اين طرح سعي شده است با بهره‌گيري از عصاره‌ پوست سبز گردو نانوذرات نانوكامپوزيتي با خاصيت مغناطيسي سنتز شوند.
به گفته وي، در طرح حاضر از يك روش كم‌هزينه ، دوست دار محيط ‌زيست و با استفاده از مواد زائد باغي جهت توليد نانوذرات مغناطيسي با خواص بهينه استفاده شده است.
نانوذرات مغناطيسي توليد شده در اين طرح به دليل دارا بودن ابعاد كوچك‌تر نسبت به نمونه‌هاي مشابه از كارايي مغناطيسي بالايي برخوردار است. در واقع استفاده از عصاره‌ پوست گردو دليل دست‌يابي به مورفولوژي و اندازه‌ يكنواخت نانوذرات بوده است.
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد نجف آباد افزود: در اين پژوهش نانوذرات نانوكامپوزيتي با خاصيت مغناطيسي NiFe2O4// CeO2 سنتز شده است. بدين منظور از كلريد نيكل و آهن و همچنين نيترات سريم با نسبت مولي معين استفاده شد. سپس عصاره‌ پوست سبز گردو همراه با آمينواتانول با نسبت‌هاي معين به‌صورت قطره‌قطره اضافه شد. اثر نسبت‌هاي مختلف عصاره بر اندازه، مورفولوژي و خواص مغناطيسي نانوذرات به كمك روش‌هاي پراش پرتو ايكس، ميكروسكوپ الكتروني و EDX بررسي شد.
بر اساس تصاوير ميكروسكوپي به‌دست‌آمده، اندازه‌ نانوذرات در حدود 27 تا 51 نانومتر بوده است كه با افزايش غلظت عصاره‌ پوست گردو نانوذرات كوچك‌تر شده و خواص مغناطيسي بهبود يافته است.
اين تحقيقات حاصل تلاش‌هاي دكتر مجيد قشنگ و دكتر محمدرضا شفيعي- اعضاي هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد نجف‌آباد-مينا هاشمي- دانشجوي مقطع كارشناسي اين دانشگاه- و محبوبه كارگر- دانشجوي مقطع دكتراي دانشگاه اصفهان- است.نتايج اين كار در مجله‌ Current Nanoscience (جلد 12، شماره‌ي 6، سال 2016، صفحات 645 تا 649) به چاپ رسيده است.
علمي**1023**1440
دريافت كننده:ابوالقاسم تيموري**انتشاردهنده:معصومه گلشن