حسن فضلی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا علت كاهش بیش از حد تكثیر طبیعی ماهیان دریای خزر را افزایش روزافزون آلودگی ها دانست و افزود : در مقابل تاكید بر صید ماهی سفید از دریا فقط از تكثیر مصنوعی ، این دریا را به سمت تك گونه ای شدن پیش می برد.
وی تكثیر طبیعی آبزیان را ركن اصلی بقای گونه های ماهیان دریا دانست و گفت : بر اساس آمار شیلات ایران اكنون بیش از 75درصد ماهیان استخوانی صید شده در استان های شمالی را ماهی سفید تشكیل می دهد كه 90 درصد این گونه از محل تكثیر مصنوعی است.
فضلی افزود : تكثیر طبیعی ماهیان دریای خزر به دلیل آلودگی شدید رودخانه ها و صید بی رویه ماهیان مولد در زمان تخم ریزی از بین رفته است .
وی ادامه داد : اینكه سالانه چندین میلیون قطعه بچه ماهی سفید به صورت مصنوعی تكثیر و در دریا رها شود ، سبب تخریب ژنی این گونه ماهی در خزر نیز می شود.
معاون پژوهشكده اكولوژی دریای خزر با تاكید بر این نكته كه ظرفیت اكولوژی این دریا برد مشخصی دارد و نمی توان همانند مزرعه پرورش ماهی از آن استفاده كرد ، بیان داشت : به هر حال تكثیر طبیعی ماهیان استخوانی باید صورت بگیرد تا ذخایر ژنی آبزیان این دریا حفظ شود.
وی افزود : با تك گونه ای شدن صید ، ادامه فعالیت جامعه صیادی شمال نیز به خطر می افتد.
فضلی تنها راه ادامه صید و صیادی در دریای خزر را تامین امنیت و سلامت رودخانه ها برای تخم ریزی و تكثیر طبیعی ماهیان استخوانی دانست و بر ضرورت تمركز بر این موضوع تاكید كرد.
بر اساس اعلام شیلات مازندران سالانه حدود 60 تا 70 میلیون قطعه بچه ماهی سفید به صورت مصنوعی تكثیر و در دریای خزر رها می شود.
ماهیان استخوانی در فصل تخم ریری به دهانه رودخانه ها وارد می شوند و پس از تخم ریزی هم این منطقه را ترك می كنند.
علاوه بر آلودگی های مختلف زیست محیطی كه در دهانه رودخانه ها بیشتر از سایر نقاط است ، صید ماهیان بارور هم مشكل دیگری است كه رودخانه های مازندران را ناامن كرده است .
مازندران 130 رشته رودخانه بزرگ و كوچك دارد كه 22 رشته آن به صورت مستقیم به دریای خزر منتهی شده و رودخانه شیلاتی نامیده می شود .
بر اساس آمار شیلات ایران ، پارسال 18هزار تن انواع ماهی استخوانی در استان های مازندران، گیلان و گلستان از دریای خزر صید شد كه 74درصد ماهی سفید ، 14 درصد كفال ، هفت درصد كپور و بقیه هم از سایر گونه ها بود.
فصل صید ماهیان استخوانی از دریای خزر امسال از روز گذشته در سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان آغاز شد و تا اواخر فروردین سال آینده ادامه دارد.
دریای خزر از 575 نوع گیاه ، یكهزارو 332 گونه جانور و 850 نمونه ماهی برخوردار است و 90 درصد خاویار جهان از این دریا صید می شود .
این دریا ، محیط زیست گرانبهاترین ماهیهای دنیاست و در بخش ایرانی آن و رودخانههایی كه از ایران به آن می ریزند 78 گونه و زیرگونه ماهی یافت می شود.
با وجودی كه دریای خزرمحیطی مناسب برای زندگی و رشد مرغوبترین ماهیهای خاویاری جهان است اما به گفته محققان صید بی رویه این ماهی ها مولد سبب شدتا 90 درصد از تعداد این ماهیان در یك قرن اخیر كاسته شود.
خبرنگار : سید رضا هاشمی كرویی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6990/1654
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۱
ساری - ایرنا - معاون تحقیقاتی پژوهشكده اكولوژی دریای خزر گفت كه افزایش تكثیر مصنوعی بچه ماهیان سفید در كنار كاهش تكثیر طبیعی گونه های مختلف ، زیست بوم این دریا را در معرض تهدید قرار داده است .