اصفهان - ایرنا - شركت كنندگان در همایش نكوداشت زاینده رود با صدور بیانیه ای نسبت به تبدیل شدن تالاب گاوخونی به كانون بزرگ تولید ریزگردهای سمی حاوی فلزات سنگین هشدار دادند.

به گزارش ایرنا، در این بیانیه كه شنبه شب در پایان این همایش خوانده شد، با اشاره به مصوبه هیات دولت در سال 94 مبنی بر اینكه حقابه زیست محیطی تالاب بین المللی گاوخونی پس از آب شرب مقدم بر سایر مصارف است، افزوده شده است: به دلیل نرسیدن حقابه زیست محیطی، این تالاب در آستانه تبدیل شدن به كانون بزرگ تولید ریزگردهای سمی حاوی فلزات سنگین است.
این بیانیه با اشاره به اینكه شعاع انتقال ریزگردهای ناشی از خشك شدن این تالاب به بیش از هزار كیلومتر برآورد شده است، اضافه كرد: شعاع انتقال این ریزگردها، مركز استان های یزد، اصفهان و چهارمحال و بختیاری در 200 كیلومتری آن و پهنه وسیعی از استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، قم، فارس، مركزی، سمنان و تهران در فاصله 500 كیلومتری آن را در برمی گیرد.
این بیانیه به تاریخ و بستر تمدن ساز و مدنیت زاینده رود به عنوان شاهرگ حیاتی منطقه مركزی كشور اشاره كرده و افزوده است: رودخانه دائمی زاینده رود از سرچشمه تا پایاب، زیست بومی زنده، پویا و یكپارچه است و احیای آن بدون مدیریت یكپارچه و به هم پیوسته رودخانه از سرآب تا پایاب امكان پذیر نیست.
شركت كنندگان در همایش نكوداشت زاینده رود در بیانیه خود، توقف هرگونه بارگذاری جدید و طرح های نیمه تمام در بالاست زاینده رود و اجرای كامل مصوبات 9 ماده ای شورای عالی آب را خواستار شدند و تاكید كردند: متاسفانه توجه چندانی به این اجرای این مصوبات نشده است.
آنها همچنین پیشگیری قاطع و جدی از تمامی برداشت های غیرمجاز، اضافه برداشت ها و تخصیص ها از زاینده رود و منابع زیرزمینی این حوضه بویژه دشت های بحرانی با تمامی ابزارها و امكانات قانونی را خواستار شدند.
بسیج همه دستگاه های اجرایی و قوای قضایی و انتظامی بویژه سازمان های مردم نهاد و تشكل های كشاورزی و تمامی دوستداران زاینده رود برای از جلوگیری از تجاوزات به حریم و بستر این رودخانه از سرچشمه تا پایاب به منظور حفظ اموال عمومی و كیفیت آب رودخانه از دیگر خواسته های شركت كنندگان مطرح شده است.
آنها همچنین اراده و عزم ملی و اجرای قانون و رعایت حقوق آب بویژه حقوق آب مصرح در مصوبات سیزدهمین جلسه شورای عالی آب و جلسه چهارم شورای هماهنگی مدیریت به هم پیوسته زاینده رود را از جمله راهكارها برای احیای این رودخانه و تالاب بین المللی گاوخونی و پیشگیری از وقوع یك فاجعه بزرگ زیست محیطی در كشور دانستند.
شركت كنندگان در همایش نكوداشت زاینده رود، تشكیل ' كارگروه ملی احیای زاینده رود از سرآب تا تاپایاب ' برای تدوین و اجرای برنامه جامع احیای حوضه زاینده رود را برای برون رفت از بحران كنونی این حوضه آبریزی ضروری دانستند.
سرعت بخشیدن به اجرای طرح احداث سد و انتقال آب كوهرنگ 3 و بهشت آباد برای تامین منابع آب جهت تخصیص های داده شده دولت و خاتمه یافتن تصرف حقابه های قانونی حقابه بران همچنین حقابه محیط زیست از جمله مواردی بود كه شركت كنندگان در بیانیه خود بر آن تاكید كردند.
آنها همچنین با قدردانی از تلاش همه افراد، سازمان ها ، گروه ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی برای احیای زاینده رود در عین حال مجموعه تلاش های انجام شده را برای جاری شدن آب در بستر خشك این رودخانه كافی و كارآمد ندانستند و از دولت و همه ذی نفعان ، برنامه ریزان و تصمیم گیران خواستند با درنظر گرفتن راهكارهای ارائه شده و عزم و اراده كافی و با اقتدار بیش از پیش برای اجرای قوانین جهت احیای زاینده رود بكوشند.
شركت كنندگان ، لحاظ كردن ' طرح آمایش سرزمین در حوضه آبریز زاینده رود ' در تمامی فعالیت های اقتصادی و اجتماعی و در نظر گرفتن توان اكولوژیك این حوضه آبریز و متوقف كردن طرح های مغایر با توسعه پایدار را خواستار شدند.
همایش نكوداشت زاینده رود هرساله 18 مهر از سوی سازمان های مردم نهاد و دوستدار محیط زیست استان اصفهان برگزار می شود.
امسال این همایش با همكاری اتاق بازرگانی، كانون وكلای دادگستری ، اداره كل محیط زیست و پژوهشكده آب و فاضلاب دانشگاه صنعتی، سازمان نظام مهندسی، سازمان نظام صنفی استان و انجمن مهندسی عمران استان اصفهان با حضور جمعی از نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی، مسئولان ادارات مرتبط و اعضای سازمان های مردم نهاد دوستدار محیط زیست در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد.
زاینده رود به عنوان بزرگترین جریان آبی منطقه مركزی ایران در سال های اخیر با پدیده خشكسالی، افزایش برداشت و سوء مدیریت منابع آب مواجه و در محل پائین دست در بیشتر ماه های سال با خشكی مواجه شده است.
طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود در سال 93 با هدف هماهنگی و اعمال مدیریت واحد بر این حوضه آبریز در موضوعات منابع، مصارف و حقابه ها به تصویب شورای آب كشور رسیده است.
تالاب گاوخونی نیز دارای وسعتی حدود 476 كیلومتر مربع است و در فاصله 140 كیلومتری جنوب شرقی اصفهان، 30 كیلومتری شهر ورزنه، جنوب غربی شهرستان نایین و غرب منطقه ندوشن از استان یزد و شمال غربی كویر ابرقو قرار دارد.
سالهاست تالاب گاوخونی با كمبود آب مواجه شده و در ورطه نابودی است.
خشكی تالاب بین المللی گاوخونی كه تبعات حاصل از پراكنش ریزگردهای آن تهدیدی برای سلامت ساكنین منطقه مركزی كشور تا استان تهران به شمار می آید از دغدغه های زیست محیطی اصلی مردم و مسئولان این استان است.
/ 6022 / 2093** خبرنگار: اصغر دواتگر * انتشار دهنده : مسعود عمادی **