تهران-ايرنا- خيمه‌ گذر نور در غرفه‌هاي فرهنگي و هنري هفته ملي كودك در كانون پرورش فكري، آيين‌ها، وقايع و شخصيت‌هاي عاشورايي مانند آيين نخل‌گرداني و چك‌چكو را به بچه ها معرفي مي‌كند.

به گزارش روز يكشنبه گروه فرهنگي ايرنا از اداره ‌كل روابط عمومي و امور بين‌الملل كانون پرورش فكري، غرفه‌ها و كارگاه‌هاي فرهنگي و هنري هفته‌ ملي كودك امسال به دليل مصادف شدن با ايام محرم در قالب خيمه‌هاي فرهنگي و هنري برپا شده و تمامي فعاليت ‌هاي فرهنگي و هنري با حضور بچه‌ها و با محوريت محرم برگزار مي‌شود.
معصومه صادقي، مسوول خيمه گذر نور درباره فعاليت‌هاي اين خيمه توضيح داد: در اين غرفه آيين ها، شخصيت‌ها، سرزمين كربلا و وقايع عاشورايي از جمله آيين نخل‌گرداني، آيين چك ‌چكو، سقاخانه و معرفي سرزمين از نينوا تا كربلا به بچه‌ها معرفي مي‌شوند.
وي به مسابقه اشك خورشيد نيز اشاره كرد و گفت: در قالب اين مسابقه بچه‌ها با وقايع 10 روز نخست محرم و شخصيت‌هايي چون امام حسين (ع)، حضرت ابوالفضل (ع)، حضرت قاسم (ع) و حضرت زينب (س) آشنا مي‌شوند.
صادقي با بيان اينكه معرفي اين شخصيت‌ها در قالب بيوگرافي آن‌ها روي شمع‌هاي چرخاني طراحي شده‌ است، افزود: همچنين نمايش فيلم و عكس از آيين‌هاي عاشورايي در شهرهاي مختلف از ديگر برنامه‌هاي اين غرفه است.
وي در تشريح آيين‌هاي نخل‌گرداني و چك‌چكو اظهار داشت: آيين چك‌چكو آييني در استان فارس است كه در آن، دسته‌ عزاداري حركت مي‌كند و دو سنگ را در جهت‌هاي مختلف به هم مي‌كوبند و شعر اين دلم تنگ است، عقده‌ها دارد/ گوييا ميل كربلا دارد را مي‌خوانند. در زمان حاضر به جاي سنگ در اين آيين از دو قطعه چوب استفاده مي‌كنند.
صادقي اضافه كرد: در اين آيين افراد معتبر و سادات در ابتداي دسته عزاداري حركت مي‌كنند و چوب‌ ها را به هم مي‌زنند. اين آيين نماد سم اسب و صداي شمشير است و حس و حال حركت سپاه در عاشورا را تداعي مي‌كند.
وي خاطرنشان كرد: آيين‌ نخل‌گرداني نيز از دوره صفويه در يزد و شهرهاي حاشيه‌ كوير اجرا شده است. براي اين آيين نخل بزرگ چوبي را تزيين مي‌كنند و در مسجد محل نگه مي‌دارند. اين نخل روز عاشورا يا فرداي آن روز در سطح شهر گردانده مي‌شود و مردم زير نخل مي‌روند و نيت مي كنند. اين آيين نماد حمل تابوت سيدالشهدا (ع) است.
مسوول خيمه گذر نور با بيان اينكه بچه ها همچنين در اين خيمه با تاريخچه‌ سقاخانه نيز آشنا مي‌شوند، خاطرنشان كرد: بچه‌ها در اين خيمه مي‌توانند همه اين آيين‌ها را اجرا كنند براي مثال نخل را با آواي ياحسن بلند مي‌كنند يا آيين چك‌چكو را به صورت گروهي و با چوب اجرا مي‌كنند.

* تجربه كتابخواني گروهي در خيمه كتابستان
خيمه‌ كتابستان همزمان با هفته‌ ملي كودك، با هدف توسعه و ترويج فرهنگ مطالعه، ميزبان كتابخواني گروهي كودكان و نوجوانان است.
امسال همزمان با روزهاي هفته ملي كودك از 15 مهر، 10 غرفه‌ كارگاهي به شكل خيمه ‌هاي فرهنگي‌هنري طراحي شده كه پذيراي كودكان تهراني در خيابان حجاب است.
به گزارش اداره‌ كل روابط عمومي و امور بين‌الملل كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، مسوول خيمه‌ كتابستان با اشاره به برنامه‌ها و طرح‌هاي اين خيمه، گفت: كودكان با حضور در اين خيمه، علاوه بر روخواني كتاب به صورت گروهي، شعرخواني، نمايش‌نامه‌خواني و بازي پازل با طرح‌هاي بخوان و بگذار، كتابخانه فراگير و بخوان و بگو آشنا مي‌شوند.
فريده كلهري درباره‌ طرح بخوان و بگو، توضيح داد: كودكان در اين بخش با توسعه‌ سواد خواندن و درك مطلب آشنا مي‌شوند و پس از اينكه داستان كوتاهي خوانده شد، از آنها خواسته مي‌شود به سوالاتي درباره اين داستان پاسخ دهند.
وي ادامه داد: در بخش نمايش‌نامه‌خواني نيز دو نمايش‌نامه‌ طفلان مسلم و روز واقعه كه از محتواي عاشورايي برخوردارند، توسط كودكان قرائت و از آن‌ها خواسته مي‌شود علاوه بر فضاسازي، صداهاي محيطي كه در نمايش آمده را نيز اجرا كنند.
كلهري با اشاره به بازي پازل كه در اين خيمه قرار داده شده، گفت: سه جمله‌ عاشورايي و سه تصوير از كتاب‌هاي عاشورايي در اين غرفه قرار داده شده است كه كودكان بايد اين جملات را در كنار هم قرار دهند.

* غرفه‌اي براي كودكان نابينا و ناشنوا
از ديگر طرح‌هايي كه در اين خيمه و همزمان با هفته‌ ملي كودك اجرا مي‌شود، كتابخانه فراگير است كه در آن فعاليت‌هاي فرهنگي و هنري براي كودكان با نيازهاي ويژه شامل ناشنوايان، نابينايان و معلولان جسمي و حركتي طراحي شده و آنها مي‌توانند كتابخواني را با دستگاه بهديد و صوتي تجربه كنند.
همچنين طرح بخوان و بگذر نيز در اين خيمه برگزار مي‌شود و در آن كتاب‌هايي به كودكان داده و از آنها خواسته مي‌شود پس از مطالعه آن را در مكان‌هاي عمومي مثل پارك يا ايستگاه‌هاي اتوبوس جا بگذارند تا امكان مطالعه براي ديگران هم فراهم شود.
در اين هفته، 10 خيمه با عناوين نمادها و نشانه‌ها، حكايت خوبان (پرده‌خواني و قصه‌گويي)، ميزگرد (بحث و گفت‌وگو حول مباحث ارزشي مرتبط با كودكان، باورهاي ديني و محرم و عاشورا)، تريبون (معرفي شخصيت، سرزمين و وقايع مرتبط با اين موضوعات)، كتابستان، نگارستان (نقاشي و چاپ)، تاريك‌خانه (عكاسي و انيميشن)، مشق عاشقي (خوش‌نويسي و سفال) و نماي عشق (تعزيه) و آسمان‌سرا برپا خواهد شد.
هفته‌ ملي كودك امسال از 15 تا 21 مهرماه در سراسر كشور با همكاري وزارتخانه‌ها و سازمان‌هاي دولتي و انجمن‌هاي مردم‌ نهاد و موسسات خصوصي با شعار كودكان تشنه‌اند، برگزار مي‌شود و اين مراسم در تهران، تا پايان روز 19 مهر ادامه دارد.
فراهنگ**1883**1027**دريافت كننده: مريم جلوداران**انتشار دهنده:محمدجواد دهقاني