عادل الجبیر وزیر امور خارجه سعودی در ریاض و در كنفرانس خبری مشترك با چاوش اوغلو همتای تركیه ای اش ، به یكی از اصلی ترین اركان عملیات آتی موصل تاخت و خواستار عدم مشاركت این گروه مردمی در عملیات شد و پا را فراتر گذاشت و در مداخله ای آشكار، از دولت عراق خواست این گروه رسمی و قانونی را منحل كند.
همزمان، رجب طیب اردوغان كه به نظر می رسید، بعد از چند روز مجادله لفظی و توصیه های دوستانش، فیتلیه تنش ها را پایین بكشد، روز جمعه باردیگر از مشاركت در عملیات موصل سخن گفت و حتی خبر داد كه این كشور یك بسته برای عملیات موصل دارد كه در صورت عدم موفقیت هر یك دیگری را به اجرا خواهد گذاشت.
اردوغان گفته كه تركیه برای حفاظت از وحدت عراق، در قالب ائتلاف بین المللی ضد داعش به رهبری آمریكا، قصد مشاركت در عملیات را دارد و اگر ائتلاف بین المللی آن را رد كند، طرح 'بی' را به اجرا خواهد گذاشت و اگر در این طرح هم موفقیتی حاصل نشد، طرح 'جیم ' را پیاده خواهد كرد.
واكنش ها در بغداد، درقبال این دو چالش، از تریبون های رسمی و غیر رسمی تا منابر نماز جمعه را در بر گرفت و در عین حال تندترین واكنش را یك نماینده پارلمان عراق نشان داد و گفت كه دلیل اصرار تركیه بر حضور در بعشیقه در شمال موصل و نیز شركت در عملیات موصل، نجات 2 هزار داعشی ترك تبار در موصل است.
فردوس العوادی در بیانیه ای فاش ساخته كه براساس اطلاعات دریافتی موثق از داخل موصل، درحال حاضر 2 هزار تبعه تركیه عضو داعش در موصل حضور دارند كه درمیان آنان تعدادی از افسران اطلاعات تركیه نیز كه در آغاز سقوط موصل در 2014 همراه داعش وارد این شهر شده اند، حاضرند.
العوادی همچنین تاكید كرد كه اسناد و مداركی وجود دارد كه نشان می دهد ورود داعش به موصل در 2014 با هماهنگی مستقیم و همه جانبه دولت های خلیجی « خلیج فارس » بویژه سعودی، قطر و همچنین تركیه انجام شده است.
وی دلیل هم نوایی روز جمعه وزیران امور خارجه دو كشور تركیه و سعودی را در ریاض علیه الحشدالشعبی، در همین چارچوب ارزیابی كرد.
شیخ جعفر الربیعی از خطبای شهر بغداد نیز مداخله نظامی تركیه را در عراق فتنه انگیزانه و اشغالگری توصیف كرد.
همزمان با برخورد بغداد با آنكارا، نسبت به دولت سعودی و وزیر امورخارجه اش عادل الجبیر نیز واكنش های تندی صورت گرفت، بطوری كه وزارت امور خارجه عراق در پاسخ الجبیر كه خواستار جلوگیری از مشاركت الحشدالشعبی در عملیات موصل شده و در عین حال از دولت عراق خواسته است این گروه مردمی را منحل كند، اعلام كرد كه اظهارات وی بی ارزش است.
احمد جمال سخنگوی وزارت امور خارجه عراق در بیانیه ای كه روز جمعه در اختیار رسانه ها قرار داد، گفت، ناله هایی كه برای داعش بلند می شود، ما را نگران نمی كند.
وی در عین حال الحشد الشعبی را افتخار همه عراقی ها دانست و امید روشن همه ملت های در معرض تهدید تروریسم توصیف كرد.
از سوی دیگر به دنبال انتشار گزارش هایی مبنی بر قصد برخی دولت های منطقه برای ایجاد معبری جهت خروج داعش از موصل، اعلام كرد كه نیروهای الحشدالشعبی اجازه خروج به عناصر داعش از موصل را نخواهند داد.
در میانه جنجال ها و مانع تراشی های برخی طرف های خارجی كه از ابتدا به حمایت از داعش متهم بوده اند، نیروهای عراقی به سرعت سرگرم آماده شدن برای حركت به سمت موصل هستند.
نیروهایی از ارتش عراق روز پنجشنبه گذشته در جنوب استان دهوك و در منطقه سد موصل مستقر شدند و یگان هایی از الحشدالشعبی نیز در همین روز به نزدیكی های موصل رسید.
حیدرالعبادی نخست وزیر و فرمانده كل نیروهای مسلح عراق نیز صبح جمعه بطور غیر منتظره در استان كركوك ظاهر شد و ضمن بازدید از یگان های عملیاتی كه برای جنگ موصل آماده شده اند، با فرماندهان عملیاتی نیز جلسات و نشست هایی برگزار كرد.
آخرین خبرها اینكه، ابومهدی المهندس نایب رئیس تشكیلات الحشدالشعبی نیز در جلسه ای با فرماندهان نظامی و امنیتی، آخرین موضوع ها و نكات را برای عملیات موصل تعیین و مشخص كرد.
در این جلسه همچنین تازه ترین گزارش ها از تحولات میدانی و نیز سطوح آمادگی نیروها برای انجام عملیات بررسی شد.
موصل مركز استان نینوا در دهم ژوئن 2014 ، در جریان یك هماهنگی مشكوك منطقه ای به دست داعش افتاد و همزمان مناطق وسیعی از پنج استان عراق نیز سقوط كرد و در اختیار این گروه تروریستی قرار گرفت.
خاورم**1*1770*شبس*1488 *انتشاردهنده: بهمن بامداد**
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۵ - ۲۲:۳۰
بغداد-ایرنا- عراق كه برای آخرین گام علیه تروریسم آماده شده و به ساعت صفر جنگ موصل نزدیك شده است، روز جمعه با دو برخورد منطقه ای از ریاض و آنكارا روبه رو شد كه به اعتقاد كارشناسان عراقی، به مثابه رو نمایی از موانعی بود كه تاكنون این عملیات را به تاخیر انداخته است.