سخن از مردانی بی ادعا است، مردانی كه دنیایشان تیره،، اما بخت شان سفید شد. آنان با عصایی سفید به جهانیان ثابت كردند كه هستند. هر یك به دلیلی، عصای سفید به دست گرفتند. یكی در اثر تصادف و بیماری، دیگری قضای الهی، آن دگر در صحنه دفاع از میهن چشمان خود را تقدیم كرد تا نور امید در دل های ایرانیان جوانه زند.
همه اكنون گردهم آمدند و تیمی را تشكیل دادند تا برای اعتلای نام ایران در عرصه ورزش بكوشند. ورزشكارانی نابینا شدند تا به بینایان با چشمان دل بگویند كه معلولیت، محدودیت نیست، كه محدودیت نوع نگرش انسان ها به زندگی است.
در میان آنان، مرد نخست ورزش نابینایان، اما چگونه دیدن را معنی كرد. سختی های مدیریت در عرصه ورزش نابینایان سبب شد تا او درد نابینایی اش را فراموش و دغدغه های ورزش نابینایان را با گروه خبرنگاران ایرنا واگویه كند. او گریزی به مشكلات بودجه ای ورزش نابینایان زد و خواستار آن شد تا بودجه ورزش نابینایان و معلولان مورد بازنگری قرار گیرد.
«محمدرضا مظلومی» كه به همراه «جواد فلفلی» سرمربی تیم فوتبال پنج نفره نابینایان و كم بینایان ایران و «احمد شاه حسینی» بازیكن این تیم مهمان ایرنا شدند، كمبودهای زیرساختی كشور برای ورزش نابینایان و كم بینایان را مطرح كرد، از بی توجهی باشگاه های ورزشی به ورزش نابینایان گلایه كرد و خیرین را دعوت كرد تا در حوزه ورزش نابینایان سرمایه گذاری كنند.
مرد نخست ورزش نابینایان و كم بینایان از مردان و زنان الگوساز ورزشی و هنری كشور نیز گلایه ای كرد و به آنان توصیه كرد برای همراهی با ورزشكاران نابینا و كم بینا و معلول به اردوهای آماده سازی آنان سر بزنند.
«محمد رضا مظلومی» رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان گفت: در گذشته نابینایان عنصر غیرمفید جامعه تلقی می شدند و ورزش كردن برای این قشر فقط جنبه توانبخشی داشت، اما موفقیت های متمادی ورزشكاران نابینا و كسب عنوان مختلف جهانی و پارالمپیك نشان داد اندك توجه و حمایت از این قشر می تواند زمینه ساز افتخارهای بزرگی برای كشور باشد.
وی افزود: بسیاری از نابینایان علاوه بر زندگی ورزشی درخشان، زندگی اجتماعی و خانوادگی موفقی نیز دارند و واكاوی زندگی حرفه ای و شخصی نابینایان می تواند الگویی برای افراد توانمند جامعه باشد.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان گفت: امروز موفقیت های ورزشكاران نابینا می تواند الگوی الهام بخش برای همه احاد جامعه باشد زیرا وقتی افرادی كه مشكل خاصی از نظر سلامتی ندارند، كسانی را كه علی رغم داشتن مشكلات جسمی، افتخارآفرینی می كنند، می بینند، امیدشان به زندگی و انگیزه شان برای بهتر زندگی كردن بیشتر می شود.
مظلومی با بیان اینكه ورزش نابینایان با مشكلات عدیده از جمله نداشتن زیرساخت های مناسب و كمبود اعتبار روبرو است، گفت: با وجود همه این مشكلات، در حوزه استعدادیابی برنامه های گسترده ای در دست اقدام است كه به زودی اجرایی می شود تا برای شركت در رویدادهای مهم پیش رو از جمله بازی های پارآسیایی 2018 و پارالمپیك 2020 با آمادگی كامل حضور یابیم.
وی گفت: اصطلاحی در بین نابینایان رایج است كه می گوید اگر نابینایان توانایی دیدن مسئولان را ندارند، مسئولان می توانند نابینایان و مشكلات آنها را ببینند.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان از مسئولان ورزش كشور خواست راهی برای حل مشكلات نابینایان و كم بینایان در حوزه ورزش بیابند.
مظلومی به بی توجهی باشگاه های ورزشی به ورزش نابینایان اشاره كرد و گفت: ورزش نابینایان همانند بسیاری از ورزش های دیگر با مشكل جذب حامی مالی روبرو است، اما علی رغم این مشكلات، باشگاه فولاد خوزستان از یك تیم فوتبال پنج نفره حمایت می كند.
وی افزود: بارها با مدیران باشگاه هایی چون پرسپولیس و استقلال و سایر تیم های لیگ برتری درخواست كردیم تا حامی یك تیم فوتبال نابینایان و یا یك ورزش خاص نابینایان شوند، اما این درخواست ها تاكنون بدون پاسخ مانده است.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان گفت: مبالغ تیم داری در ورزش های نابینایان به نسبت فوتبال و پول هایی كه در این رشته هزینه می شود، بسیار ناچیز است و تیم های لیگ برتری به راحتی می توانند از در ورزش های نابینایان و كم بینایان تیم داری كنند.
مظلومی افزود: در بسیاری از كشورهای جهان باشگاه های مطرح شرایط و زمینه را برای فعالیت بیشتر نابینایان و معلولان در عرصه های ورزشی فراهم می كنند و امیدواریم روزی فرا رسید كه در ایران نیز باشگاه ها برای پیشرفت ورزش نابینایان سرمایه گذاری كنند.
وی اظهار امیدواری كرد تا خیرین، سازمان ها و ارگان ها مختلف با تاسی از ارزش های ایرانی و اسلامی در جهت حمایت از ورزش نابینایان گام جدی بردارند.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان با اشاره به برنامه های این فدراسیون در حمایت از پشتوانه سازی برای تیم ملی فوتبال پنج نفره كشور، گفت: از سال 86 هشت استان در رشته فوتبال پنج نفره فعال شدند. اما در سال های اخیر به دلیل نداشتن امكانات مورد نیاز و زیرساخت ها اجرای طرح استعدادیابی به تعویق افتاده است.
مظلومی افزود: فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان توپ فوتبال پنج نفره را در اختیار مدارس در سطح استان ها قرار می دهد تا برنامه های استعدادیابی با هماهنگی هیات های استانی شتاب بگیرد و افراد واجد شرایط شناسایی شوند.
وی همچنین گفت: استعدادهای خوبی در فوتبال نابینایان در رده سنی جوانان وجود دارد و اردوهای خوبی برای آنان در نظر گرفته شده است. این جوانان قابلیت های خوبی دارند و می توانند آینده فوتبال پنج نفره ایران را تضمین كنند.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان با بیان اینكه در حال حاضر در هشت رشته ورزش مردان و چهار رشته ورزشی زنان فعال هستیم، گفت: بدنبال راه اندازی رشته بولینگ و پاراتكواندو برای مردان نابینا نیز هستیم.
مظلومی دلیل تاخیر در راه اندازی این دو رشته را نداشتن زیرساخت مناسب در كشور عنوان كرد و گفت: با اینكه بولینگ رشته ای گرانقیمت در ورزش نابینایان است، اما به دلیل آنكه در شمار رشته های پارالمپیكی و پارآسیایی است، توانایی كسب مدال را داریم و امیدواریم با راه اندازی این دو رشته بتوانیم استعدادهای خوبی پرورش دهیم.
وی با بیان اینكه در صورت فراهم شدن شرایط ، رشته بولینگ برای زنان نابینا نیز راه اندازی می شود، گفت: ما امكانات و زیرساخت های مناسب برای بسیاری از رشته ها ورزشی نابینایان و كم بینایان از جمله فوتبال پنج نفره را نداریم و این كار را برای فدراسیون و هیات های استانی سخت می كند.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان تصریح كرد: تهران به عنوان پایتخت یك زمین چمن مناسب برای فوتبال پنج نفره ندارد و برای برگزاری هر دوره رقابت یا اردوهای آماده سازی باید 80 متر دیواره نصب و جمع آوری شود. این شرایط برای دیگر شهرهای به مراتب سخت تر است و این موضوع كار در حوزه ورزش نابینایان و كم بینایان را سخت تر می كند.
مظلومی اعتبارات ورزش نابینایان و كم بینایان را ناكافی و غیركارشناسی عنوان كرد، گفت: فدراسیون ورزش ها نابینایان و كم بینایان متولی هشت رشته ورزشی هست، فدراسیون هایی چون جودو، دوومیدانی، شنا و دوچرخه سواری اعتباری برای یك رشته ورزشی می گیرند و ما نیز به عنوان یك فدراسیون، اما با هشت رشته، به همان میزان اعتبار می گیریم.
وی افزود: برای آماده سازی هر رشته المپیكی باید تعداد قابل توجهی اردوی آماده سازی برگزار شود و ما با توجه به تحت پوشش قرار گرفتن هشت رشته، هشت برابر بیشتر باید اردو برگزار كنیم، در حالی كه بودجه ما به اندازه یك فدراسیون تك رشته ای است و این در روند اجرا مشكلات متعددی برای ما ایجاد می كند.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان گفت: درست كه جمعیت ورزشكاران ما كمتر است، اما برای برگزاری اردوهای تداركاتی، شركت در رقابت ها و به كارگیری مربیان بادانش باید همان هزینه های یك فدراسیون تك رشته ای را برای هر یك از رشته های خود متقبل شویم تا بتوانیم در بعد قهرمانی موفق شویم.
مظلومی از مسئولان ارشد ورزش كشور خواست تا اعتبار ورزش های نابینایان را كارشناسی كنند و با نگرش كارشناسی شده، اعتبار لازم را به ورزش معلولان و نابینایان اختصاص دهند.
مسئول ورزش های نابینایان كشور گلایه ای هم از مردان و زنان الگوساز ورزش و هنر كشور كرد و گفت: در همه دنیا ورزشكاران و هنرمندان مطرح به اردوهای آماده سازی ورزشكاران معلول و نابینا سركشی می كنند، اما متاسفانه در ایران كمتر این اتفاق می افتد.
وی گفت: در كشوری چون برزیل كه جایگاه برجسته ای در فوتبال دارد، بازیكنان مطرح و صاحب نام به اردوی تیم ملی فوتبال نابینایان یا تیم های باشگاهی این رشته سركشی می كند و ضمن گذراندن یك یا چند روز با این ورزشكاران، تجربیات خود را در قالب آموزش غیررسمی در اختیار آنان قرار می دهد.
مظلومی در بخش دیگری از این گفت و گوی مبسوط به موضوع یكسان سازی پاداش قهرمانان المپیكی و پارالمپیكی در سال های اخیر اشاره كرد و گفت: علی رغم یكسان سازی در پاداش های قهرمانان المپیكی و پارالمپیكی، در بخش صندوق حمایت از ورزشكاران و پیشكسوتان ورزشی هنوز امكانات یكسان توزیع نمی شود و ضرورت دارد تا موضوع كارشناسی شود.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان ابراز امیدواری كرد نگرش متفاوتی كه صندوق حمایت از ورزشكاران و پیشكسوتان به ورزشكاران توانمند و معلول دارد، برداشته شود و همه باور كنند كه قهرمانان معلول و نابینا نیز قهرمانان این كشور هستند و مانند ورزشكاران توانمند زحمت می كشند.
وی در خصوص ادامه همكاری با جواد فلفلی سرمربی تیم فوتبال پنج نفره گفت: باید از كادر فنی موفق حمایت شود تا بتواند از تجربیات كسب شده برای موفقیت های آتی استفاده كند.
این مسئول ورزشی ادامه داد: نگاه كادر فنی تیم فوتبال پنج نفره پس از حضور در پارالمپیك آزمایشی برزیل در روند آماده سازی تیم تغییر كرد و شاید یكی از دلایل موفقیت در مسابقات پارالمپیك ریو همین تغییر دیدگاه كادر فنی بود.
مظلومی ادامه داد: به دلیل اعتبارات محدود فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان، نمی توانیم با كادر فنی قرارداد یك ساله یا چند ساله امضا كنیم، اما در آستانه مسابقات بین المللی با كادر فنی قرارداد امضا می شود.
وی در خصوص چگونگی پرداخت اعتبار به فدراسیون های جانبازان و معلولین و نابینایان گفت: هیچ تبعیضی در توزیع اعتبارات به این فدراسیون ها وجود ندارد، اما باید توجه داشت كه شرایط ورزش نابینایان نسبت به معلولین متفاوت تر است، به عنوان نمونه جودوكار نابینا باید عملكردی چون افراد سالم داشته باشد و یا پرتاب گر نابینا باید به اندازه پرتابگر توانمند و بینا پرتاب كند و این كار نابینایان را سخت تر می كند.
رئیس فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان افزود: یك نابینا برای حضور در برخی رشته های ورزشی از جمله دوومیدانی نیاز به یك همراه دارد كه باید همپای نابینا بدود. این مساله هزینه بر بوده و نیازمند امكانات خاص است.
«جواد فلفلی» سرمربی تیم فوتبال پنج نفره ایران كه شاگردان در بازی های پارالمپیك 2016 ریو با یك نشان نقره به كشور بازگشتند، گفت: باشگاه ها در بسیاری از كشورهای جهان برای اخذ مجوز فعالیت، می بایست از یك تیم ورزشی معلولان و یا نابینایان حمایت كنند.
وی افزود: تیم داری در ورزش معلولان و نابینایان هزینه زیادی نمی خواهد و باشگاه ها می توانند با تیم داری در این حوزه بخشی از مشكلات ورزش معلولان و نابینایان را مرتفع كنند.
سرمربی تیم فوتبال پنج نفره گفت: با توجه به نبود امكانات مناسب برای برگزاری رقابت های لیگ باشگاهی فوتبال پنج نفره در كشور، این رقابت ها به صورت متمركز برگزار می شود.
وی در خصوص برنامه های تیم فوتبال پنج نفره گفت: تا بازی های آسیایی 2017 اندونزی فرصت كافی در اختیار است و در صورت موافقت فدراسیون ورزش های نابینایان و كم بینایان برای ادامه همكاری و فراهم شدن شرایط برگزاری اردوها، روند آماده سازی تیم را آغاز خواهیم كرد.
«احمد شاه حسینی» بازیكن تیم فوتبال پنج نفره ایران نیز دراین نشست گفت: فوتبال پنج نفره ایران سابقه كمتر از 10 سال در ایران دارد و دراین مدت توانست در آخرین دوره بازی های پارالمپیك، به مقام دوم برسد.
وی افزود: نایب قهرمانی ایران در این دوره از رقابت ها به اندازه قهرمانی برزیل به عنوان تیمی كه خیلی بیشتر از 20 سال در این رشته فعالیت می كند و بیش از شش دوره در بازی های پارالمپیك حضور دارد، ارزش دارد.
ورزشی **1828 - خبرنگار : خدیجه روزبهانی انتشاردهنده:علی خورسندی
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۹
تهران - ایرنا - ورزش نابینایان همواره در بسیاری از جوامع به دلایل مختلف مورد كم توجهی قرار می گیرد. در این میان اما عملكرد كاوران ورزشی ایران در بازی های پارالمپیك 2016 ریو به ویژه نایب قهرمانی و كسب مدال نقره فوتبال پنج نفره سبب شد نگرش ها به ورزش نابینایان دگرگون شود.