به گزارش ایرنا، نیروهای طالبان در دور تازه ای از تحركات خود در افغانستان، در بخش هائی از استان های هلمند و ارزگان در جنوب و جنوب غرب این كشور بامداد دوشنبه 12 مهرماه در یك حمله غافلگیرانه، شهر قندوز مركز استانی به همین نام در شمال شرق افغانستان را پس از یك سال دوباره تصرف كردند و خود را تا نزدیكی مقر استانداری رساندند.
گروه طالبان به جز مقر استانداری و اداره امنیت ملی، پایگاه نیروهای ارتش در بالاحصار و فرودگاه قندوز، تمامی مناطق شهر را به تصرف خود درآوردند و با استفاده از منازل مسكونی مردم و وارد آوردن تلفات به غیرنظامیان، به دفع حمله های نیروهای دولتی پرداختند.
افراد وابسته به گروه طالبان از این طریق توانستند 9 شبانه روز در شهر قندوز در مقابل نیروهای افغان و حملات هوایی نظامیان خارجی مقاومت كنند كه براثر این درگیری ها بیش از 50 هزار خانوار در قندوز بی خانمان شدند و به استان های همجوار یا كابل عزیمت كردند و هنوز به خانه های خود بازنگشته اند.
گروه طالبان در این مدت اموال و خودروهای دولتی را تصاحب كرد و گزارش ها حاكی از آن است كه ده ها دستگاه خودروی دولتی را در چهار دره قندوز به حراج گذاشتند و با قیمت پائین تر به متقاضیان فروخته اند. اغلب خودروهای دولتی افغانستان به دلیل كوهستانی بودن این كشور تویوتا لنكروز و تویوتای كرولا است.
«محمد معصوت استانكزی» رئیس عمومی امنیت ملی افغانستان از مردم قندوز به خاطر سقوط این شهر عذرخواهی كرد و «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری این كشور نیز مصلحت اندیشی ها در انتصاب افراد ناتوان را عامل اصلی پیشروی و حضور افراد طالبان در شهر قندوز دانست و وعده داد كه مقصران محاكمه و مجازات خواهند شد.
نیروهای طالبان از تابستان گذشته تاكنون حملات متعددی را به استان «هلمند» تدارك دیده اند و در روزهای گذشته برای تصرف شهر «لشكرگاه» مركز این استان، به این شهر حمله كردند كه خسارات و تلفات سنگینی را به نیروهای دولتی وارد كرده اند.
شماری از نمایندگان مردم هلمند در مجلس و شورای استانی گفتند كه در درگیری های اخیر این استان، صدها تن از نیروهای دولتی كشته شده اند و یك نماینده مجلس هلمند به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است كه شمار كشته های نیروهای امنیتی در جنگ 10 روزه هلمند به بیش از 200 تن رسیده است.
گزارش ها همچنین از هلمند حاكی است كه تلفاتی به غیرنظامیان این استان وارد آمده و دست كم 45 تن از غیرنظامیان در این درگیری ها، جان خود را از دست داده اند و شماری دیگر زخمی شده اند و برخی از خانواده ها نیز به ناچار راه مهاجرت از شهرستان های هلمند را در پیش گرفته اند.
اینك درگیری ها در هلمند ادامه دارد و طالبان برخی از شهرستان های این استان را در كنترل خود دارند و در روزهای گذشته با حملاتی گسترده تر منطقه «اول» و «دوم» شهر لشكرگاه را تصرف و تلفات سنگینی را به نیروهای دولتی وارد كردند، اما با اعزام نیروی ویژه ارتش و عزیمت نیروهای جدید امریكائی از مناطق دیگر افغانستان به این منطقه، از سقوط لشكرگاه جلوگیری به عمل آمد و برخی رسانه های افغانستان گزارش دادند كه فرماندهی جنگ در استان هلمند را نظامیان آمریكایی به عهده گرفته اند.
همچنین گروه طالبان در ابتدای مهر ماه با حمله ای غافلگیرانه وارد شهر «ترینكوت» مركز استان ارزگان شده و برخی پایگاه های نظامی و دستگاه های دولتی را تصرف و تا ساختمان استانداری پیشروی كردند و بزرگراه قندهار- ارزگان را مسدود ساختند و منابع دولتی گفته اند كه این بزرگراه بازگشائی شده است.
دولت افغانستان با فرستادن نیروی كمكی از قندهار و استان های همجوار دیگر ترینكوت را از وجود طالبان پاكسازی كنند، اما وضعیت ارزگان هنوز هم شكننده است و خانواده های زیادی از این استان مهاجرت كرده اند و دولت هفته گذشته مبلغی را برای كمك به آوارگان این استان اختصاص داده است.
حملات طالبان در ارزگان مانند برخی استان های دیگر غافلگیرانه و گسترده بود و دشواری كار نیروهای امنیتی در این استان باعث شد تا براساس آنچه كه برخی رسانه های افغان گزارش داده اند بیش از 250 تن از سربازان پلیس هفته گذشته با تمامی سلاح های خود به طالبان تسلیم شوند.
گروه طالبان در روزهای گذشته با جمع آوری نیروهای خود از شهرستان های «خاك سفید»، «بالابلوك»، «بكوا»، «پشت رود» و «گلستان» استان «فراه» به مركز این استان حمله كردند و گزارش ها حاكی از آن است كه توانسته اند تا حومه این شهر پیشروی كنند.
«یونس رسولی» سخنگوی استاندار فراه در گفت وگو با رسانه های محلی تائید كرده كه گروه طالبان در «منطقه اول» شهر فراه در جنگ شدید با نیروهای افغان قرار گرفته و پس از انتقادهای شدید از دولت به دلیل پیشروی طالبان در استان فراه، نیروهای كمكی به این استان اعزام شده و با حمایت نظامیان آمریكایی، سرانجام از سقوط فراه جلوگیری به عمل آمد، اما برخی منابع گفته اند كه هنوز هم نگرانی ها نسبت به سقوط مركز استان فراه وجود دارد.
مخالفان مسلح افغانستان در 15 روز گذشته در استان راهبردی «بغلان» هم به پیشروی هائی دست یافته اند و گفته می شود شهر «پلخمری» مركز این استان با تهدید مواجه است و به گفته مقام های محلی، طالبان با تغییر سریع تاكتیك های خود از نقطه ای به نقطه دیگر متمركز می شوند و به آن منطقه حمله می كنند.
راكت پرانی به مركز شهر بغلان هم یكی دیگر از نگرانی های مردم در این استان شده و شماری از آنان مجبور به ترك خانه های خود شده اند. گزارش های رسیده حاكی از آن است كه این راكت پرانی در استان پروان در جنوب بغلان نیز 5 تن را زخمی كرده است.
ارتش افغانستان، هفته گذشته برای رساندن كمك به 200 تن از نیروهای پلیس افغانستان كه در منطقه «قرغان تپه» از سوی طالبان محاصره شده بودند، دو فروند بالگرد برای این منظور استفاده كرد كه در نتیجه شلیك طالبان یك بالگرد ارتش ساقط شد و 7 سرنشین آن كشته شدند.
گزارش های منابع افغان حاكی است كه درگیری ها در استان بغلان ادامه دارد و تهدیدها برای سقوط پلخمری كماكان ادامه دارد.
استان «پكتیكا» و «لوگر» در جنوب كابل، پایتخت افغانستان از تهدید گروه طالبان در امان نمانده و افراد طالبان توانستند شهرستان «جانی خیل» استان پكتیكا را تصرف كنند. در این درگیری تلفاتی به دو طرف وارد شده و عملیات برای بیرون راندن طالبان از منطقه ادامه دارد.
گروهك تروریستی داعش نیز كه از یك سال پیش در افغانستان ظهور پیدا كرده در تلاش برای ایجاد پایگاه نظامی در افغانستان است و به گفته برخی مقام های افغان در حال جذب نیرو در برخی استان ها، از جمله كابل پایتخت این كشور است.
عناصر این گروهك در روز تاسوعای حسینی به عزاداران سیدالشهدا در زیارتگاه «سخی» در غرب كابل حمله كردند و ده ها تن از سوگواران اباعبدالله الحسین (ع) را به خاك و خون كشیدند و شماری از نمایندگان مجلس، مسئولان امنیتی كابل را در وقوع این فاجعه مقصر دانسته و گفته اند كه آنان باید به محاكم قضائی معرفی شوند.
استان «بلخ» واقع در شمال افغانستان نیز روز عاشورا هنگام خروج یك كاروان عزاداری از یك مسجد شاهد انفجار یك مین جاسازی شده قوی بود كه دست كم 14 تن كشته و 30 زخمی برجای گذاشت.
اعتماد نداشتن مردم برای بازگشت به خانه های خود در مناطقی كه از وجود نیروهای طالبان پاكسازی شده است، نشان می دهد كه سایه تهدید از مردم مناطق مختلف به ویژه استان های قندوز، ارزگان و هلمند، دور نشده است.
با این حال، مقامات نظامی در كابل می گویند كه اگرچه طالبان بر تحركات خود افزوده، اما موفق نشده اند به اهداف خود برای استقرار در این مناطق و كنترل آن برای مدت طولانی دست یابند و در چنین شرایطی چشم انداز امنیتی افغانستان چندان روشن به نظر نمی رسد.
«دولت وزیری» سخنگوی وزارت دافع افغانستان و «نجیب دانش» معاون سخنگوی وزارت كشور تاكید كرده اند كه هدف طالبان و سایر گروه های تروریستی در این كشور، تنها تصرف سرزمین نیست، بلكه آنان می خواهند در این مناطق استقرار یابند كه هرگز موفق به این كار نخواهند شد.
از سوئی دیگر رسانه های افغانستان روز شنبه گزارش دادند كه با افزایش حمله مخالفان مسلح در نقاط مختلف كشور رئیس جمهوری روز پنجشنبه گذشته با رهبران سیاسی نشستی برگزار كرده و در تلاش برای شكل گیری اجماع سیاسی برای تحقق صلح در كشور است.
آساق**291*1610**1392
انتشار دهنده : ابوالفضل بابایی
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۵
كابل - ایرنا - اوضاع امنیتی افغانستان در ماه های گذشته به شدت وخیم شده است و گروه طالبان با تحركات جدید در استان های «قندوز» ، «هلمند» ، «ارزگان» ، «فراه» ، «بغلان» ، «فاریاب» و برخی نقاط دیگر بر نگرانی های مردم افزوده اند.