تهران - ايرنا - خبرگزاري كيودوي ژاپن روز شنبه از واشنگتن گزارش داد كه وزارت خزانه داري آمريكا واحد هاي ارزي ين ژاپن و يوان چين را از ارزهاي غيرعادلانه جهان در برابر دلار معرفي كرد.

براساس اين گزارش، اين وزارتخانه امروز در شبه گزارش سالانه خود به كنگره آمريكا با تاكيد بر حفظ ارزش دلار در تجارت جهاني، افزود: ين و يوان در كنار واحد پول آلمان و تايوان، جزو اسعاري هستند كه بايد با دقت رصد شوند تا بتوان ارزش واقعي دلار را در برابر آنها حفظ كرد.
وزارت خزانه داري آمريكا تاكيد كرد: طي يك سال گذشته دلار آمريكا در برابر ارزهاي ژاپن و چين با كاهش جدي و بعد از آنها در برابر ارزهاي كره جنوبي، تايوان و آلمان با كاهش ارزش نسبي روبه رو بوده است، بنابراين براي اينكه اين ارزها بيش از اين نتوانند در يك رقابت غيرعادلانه تجاري با دلار قرار گيرند، دولت آمريكا بايد همواره و حتما نوسانات ارزش مادي اين ارزها را در برابر دلار رصد و بررسي كرده و به آنها اجازه ندهد در يك برتري غيرعادلانه در برابر دلار قرار بگيرند.
اين گزارش افزوده است: حفظ اين ارزها در فهرست ارزهاي ناعادلانه جهان موجب مي شود اين وزارتخانه لحظه اي از آنها غافل نماند تا مازاد تجاري آمريكا با آن كشورها نيز همچنان مورد بررسي و دقت لازم قرار گيرد.
به گزارش ايرنا، تازه ترين آمارها نشان مي دهد كه ارزش ين و يوان واحد پول ملي ژاپن و چين در طي سال جاري در برابر دلار آمريكا به شدت افزايش يافت و بيشترين تقويت ارزشي را در يك دهه گذشته تجربه كرده است.
اين اولين بار پس از سال 2005 ميلادي است كه كشورهاي ژاپن و به ويژه چين ارزش پول ملي خود را در برابر دلار تقويت مي كنند.
اين اتفاق در شرايطي مي افتد كه تنها سه ماه قبل دولت چين بهاي يوان را در برابر دلار آمريكا تضعيف كرده بود تا بتواند صادرات خود را افزايش دهد.
روزنامه 'ژاپن تودي' چندي پيش نوشته بود كه چين براي اينكه بتواند يوان را در سبد ارزي در كنار دلار و در ميان پول هاي برتر جهان قرار دهد دست به چنين تحركات مالي و پولي مي زند.
تارنماي 'چاينا ارگ' به تازگي در گزارشي نوشت كه چين آماده است تا يوان را در سبد صندوق بين المللي پول قرار دهد و براي اين كار لازم است تغييراتي در ارزش اين پول ملي صورت گيرد.
چين همچنين در حال افزودن بر ذخاير يواني خود در كشورهاي ديگر است و بسياري از كشورهاي اروپايي حتي انگلستان داراي چنين ذخايري از پول چين هستند و اين براي اينكه يوان وارد سبد ارزي جهاني شود گام مهمي به حساب مي آيد.
بالا رفتن ناگهاني ارزش يوان نشان از اين دارد كه چين به صندوق بين المللي اين پيام را مي دهد كه براي ملحق كردن پول ملي خود به ارزهاي ديگر از شايستگي كافي برخوردار است.
چين از سال 2010 ميلادي كه نتوانست صندوق بين المللي پول را براي الحاق يوان به صندوق ارزي دنيا قانع كند كوشيده است تا يوان در كنار 'پوند' انگليس، 'دلار' آمريكا، 'يورو' اروپا و 'ين' ژاپن، پنجمين ارز مهم دنيا باشد كه تاكنون اين مهم تحقق نيافته است.
آساق**1378**1144مترجم علي نصيري* انتشار دهنده: عليرضا جباري