به گزارش روز شنبه روابط عمومي استانداري كرمان، حميد ذكاء اسدي در نشست نحوه اجرا و ارزيابي برنامه كنترل و كاهش دخانيات در كرمان با اشاره به اينكه در سال هاي 71-72 بحث اصلي مبارزه با مواد مخدر سنتي بود اما امروز با چندين نوع مواد مخدر مواجه هستيم يادآور شد: مبارزه و كنترل دخانيات در كشور به خصوص قليان مستلزم اطلاع رساني و فرهنگ سازي است.
وي ضمن قدرداني از مسئولان، مشاركت مردم و از خودگذشتگي تعداد زيادي از فروشندگان در طرح كنترل و كاهش دخانيات در اين استان افزود: 60 درصد از مواد مخدر از استان كرمان به دليل موقعيت جغرافيايي(جنوب شرق ايران) مي گذرد.
معاون سياسي، امنيتي و اجتماعي استانداري كرمان گفت: عرضه قليان عامل اقتصادي خوبي براي رستوران ها، سفره خانه ها و چايخانه ها بود كه با تلاش هاي انجام شده توسط نيروهاي نظامي و انتظامي استان و پشتيباني دستگاه قضايي، شوراي اسلامي شهر، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و غيره اقدامات خوبي در استفاده نكردن از آن صورت گرفته است.
ذكاء اسدي گفت: حرمت عرضه و مصرف مواد مخدر همچون قليان در اماكن عمومي شكسته شده بود اما طي برنامه ريزي هاي صورت گرفته بين دستگاه هاي مربوطه و همراهي نمودن سمن هاي مردم نهاد با دولت، اين موضوع در استان كرمان ساماندهي شد.
وي افزود: طي گزارشات واصله در مراكز غيرمجاز عرضه قليان در سطح استان، توتون هاي معطر با ساير مواد مخدر همچون شيشه مخلوط مي شد كه فرد را ناخودآگاه به مصرف قليان وابسته مي كرد.
** ممانعت از عرضه قليان در رستوران ها، سفره خانه ها و مراكز عرضه غذا در كرمان
رئيس دانشگاه علوم پزشكي كرمان نيز حركتي كه در استان كرمان در زمينه كنترل و كاهش مصرف دخانيات آغاز شده را نيازمند كار فرهنگي دانست و يادآور شد: اين سياست معقولي است كه توسط مسئولان ارشد اين استان براي اجرا به اجماع رسيده و اين سياست به تدريج در كرمان در حال اجراست.
حقدوست با تاكيد براينكه تحقيقات ثابت كرده كه مبارزه قهري و حذفي با كنترل و كاهش دخانيات غيرممكن است خاطرنشان كرد: بايد با تدابير لازم از سرعت اشاعه و فساد همراه با كنترل و كاهش دخانيات در استان كرمان كاسته شود.
وي افزود: اقدامات خوبي در استان كرمان با محوريت استانداري كرمان در راستاي ارتقا سطح سلامت جامعه انجام شده كه اگر به همين شكل ادامه يابد، شاهد توفيقات خوبي در اين حوزه خواهيم بود.
وي گفت: حساس سازي مردم از طريق سازمان هاي مردم نهاد و راه اندازي كمپين مردمي (نفس بكش) در استان كرمان از جمله اقداماتي بود كه در حوزه كنترل و كاهش دخانيات در استان كرمان دنبال و در جلسه اي با حضور مسئولان ارشد استان كرمان از عرضه قليان در رستوران ها، سفره خانه ها و مراكز عرضه غذا در اين استان ممانعت شد.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي كرمان با اشاره به اينكه اقدامات فرهنگي بسياري با مشاركت دانشگاه علوم پزشكي و شهرداري كرمان از جمله توزيع 30 هزار سي دي آموزشي در زمينه آگاه سازي جامعه از مضرات استفاده مواد مخدر انجام پذيرفت افزود: سال 85 مراكز عرضه قليان در كرمان 33 مركز بود و اين درحاليست كه در سال 95 با رشد قارچ گونه اين مراكز به 150 مركز مواجه هستيم.
حقدوست با تاكيد بر اينكه آموزش و اطلاع رساني به تنهايي براي كنترل و كاهش دخانيات موفق نيست بلكه مهمترين عامل آن در دسترس بودن عرضه دخانيات است خاطر نشان كرد: در گذشته مصرف دخانيات مسئله اي انفرادي بود اما امروز به مسئله اي اجتماعي تبديل شده و افت تحصيلي، بزهكاري و غيره نيز به همين امر باز مي گردد.
** پلمپ 42 مركز عرضه دخانيات فاقد مجوز قانوني در شهرستان كرمان
فرماندار كرمان نيز از شناسايي مراكز عرضه قليان در اين شهرستان خبر داد و يادآور شد: از مجموع 150 مركز عرضه قليان در شهرستان كرمان، 42 مركز فاقد مجوز بودند كه با همراهي نيروي انتظامي نسبت به پلمپ آنها اقدام شد.
محمدعلي توحيدي گفت: حدود 35 مركز عرضه قليان كه از سوي دانشگاه علوم پزشكي كرمان به عنوان تهديد سلامت جامعه به دستگاه قضايي اين استان معرفي شدند، پلمپ شدند.
** اجراي قانون نبايد به دليل نارضايتي عده اي خاص متوقف شود
معاون دادستان كرمان نيز با اشاره به تجربيات كسب شده در خصوص طرح كنترل و كاهش مصرف دخانيات در سطح استان در سال 92 اشاره كرد و افزود: اين طرح به دليل چند صدايي مسئولان دستگاه هاي مربوطه نتيجه اي در بر نداشت اما امروز دستگاه هاي مربوطه با محوريت استانداري كرمان در اين راستا همصدا شده اند.
سليماني به نارضايتي برخي از كسبه عرضه كننده دخانيات در استان كرمان اشاره كرد و يادآور شد: اجراي قانون نبايد به دليل نارضايتي عده اي خاص متوقف شود بلكه بايد با تدابير لازم قانون اجرايي شده و با واحدهاي متخلف به صورت يكسان برخورد شود.
** عمل فيزيكي و برخورد سلبي هميشه ماندگار نيست
فرمانده نيروي انتظامي استان كرمان نيز با اشاره به اينكه كنترل و كاهش مصرف دخانيات در اين استان در گذشته انجام شد اما به دليل تعدد تصميم گيري ها، اين امر ابتر باقي ماند خاطرنشان كرد: اراده دانشگاه علوم پزشكي و مركز بهداشت با پشتوانه داستگاه قضايي استان قابل قبول است اما با نقطه مطلوب فاصله دارد.
سردار بني اسدي فر با اشاره به اينكه عمل فيزيكي و برخورد سلبي هميشه ماندگار نيست گفت: كارهاي فرهنگي و توجيهي در جامعه در راستاي آگاه سازي مردم و مشاركت آنها در اجراي اين طرح ها بايد در دستور كار دستگاه هاي ذيربط قرار گيرد.
** فعاليت 11 عمده فروش سيگار با مجوز قانوني در شهر كرمان
سرپرست سازمان صنعت، معدن و تجارت استان كرمان افزود: اين سازمان براساس دستورالعمل هيچگونه مجوزي را به تازگي صادر نكرده است اما بايد در خصوص ايجاد مراكز زيرزميني كه نيازي به صدور مجوز قانوني نيست، تدابير لازم انديشيده شود.
حسيني نژاد با اشاره به اينكه از عرضه دخانيات در كليه رستوران ها،سفره خانه ها و مراكز عرضه غذا در سطح استان ممانعت شده است يادآور شد: هم اكنون عرضه دخانيات را در 49 مركز چايخانه، 32 مركز سفره خانه شاهد هستيم عليرغم اينكه عرضه دخانيات را در 48 مركز غيرمجوز داشتيم كه با هماهنگي اماكن نيروي انتظامي نسبت به پلمپ آنها اقدام شد.
وي به مديريت كالاي قاچاق در استان كرمان از جمله سيگار اشاره و خاطر نشان كرد: در اين شهرستان 11 عمده فروش سيگار و 400 خرده فروش با مجوز قانوني در حال فعاليت هستند.
** انجام اقدامات فرهنگي گسترده، در دستور كار شهرداري و دانشگاه علوم پزشكي
دبير شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان كرمان 2 اصل عرضه و تقاضا را در صدر آسيب هاي اجتماعي دانست و گفت: ميزان تقاضايي كه در جامعه وجود دارد موجب شده تا مراكز غيرقانوني زير زميني ايجاد شود.
حسين چناريان، كنترل و كاهش عرضه دخانيات در جامعه را نيازمند اطلاع رساني و فرهنگسازي دانست و افزود: نگرش مردم به مصرف دخانيات از قبيل سيگار و قليان منفي نيست و همين امر موجب شده تا مصرف دخانيات را در سنين پايين شاهد باشيم.
وي خاطرنشان كرد: بايد اقدامات فرهنگي گسترده اي با همكاري شهرداري و دانشگاه علوم پزشكي انجام گيرد، هر چند طي يكسال گذشته اقدامات فرهنگي خوبي در سطح شهر كرمان انجام گرفت كه ر ضايت مردم را به همراه داشت.
** تبديل شيوع مصرف دخانيات به يك معضل اجتماعي
كارشناس ارشد مركز سلامت محيط كار وزارت بهداشت، درمان و سلامت نيز در ادامه اين جلسه يادآور شد: مقوله سلامت به تنهايي مختص به دانشگاه علوم پزشكي نيست بلكه 15 – 20 درصد سلامت جامعه مربوط به وزارت بهداشت است لذا همكاري دستگاه ها و مشاركت مردم مي تواند سلامت جامعه را ياري دهد.
غلامي با اشاره به اينكه در كنترل و كاهش مصرف دخانيات علاوه بر اجراي قانون بايد مباحث فرهنگي نيز مدنظر قرار گيرد، خاطر نشان كرد: اجراي قانون تكاليف اصلي دستگاه هاست كه بايد با مديريت محلي اجرايي شود.
وي با تاكيد براينكه شيوع مصرف دخانيات در جامعه به سنين پائين رسيده و امروز به يك معضل تبديل شده است، گفت: هزينه نمودن در راستاي كنترل و كاهش مصرف دخانيات موجب مي شود تا در آينده از هزينه هاي بالا در حوزه سلامت و بهداشت جامعه ممانعت شود.
خبرنگار: نجمه حسني ** انتشاردهنده: رسول محمدحسني
3029/3028
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۵
كرمان - ايرنا - معاون سياسي، امنيتي و اجتماعي استانداري كرمان از تداوم ممنوعيت عرضه دخانيات در مجامع عمومي و مراكز عرضه غذا در اين استان با جديت بيشتر خبر داد.