تهران-ايرنا- وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در هفته جاري ديدارهاي متعددي با هيات دانشگاه هاي كشورهاي روسيه و كره جنوبي دارد كه مي تواند زمينه گسترش تعاملات و افزايش همكاري هاي علمي در دوران پساتحريم باشد.

به گزارش روز يكشنبه خبرنگار حوزه دانشگاه ايرنا، پس از لغو تحريم ها و شروع دوران پسا تحريم، بسط و گسترش همكاري ها در حوزه علم و دانش و كسب علوم جديد تكنولوژي و غيره از جمله سياست هاي دولت تدبير و اميد بوده است.
مسوولان دولت يازدهم با عمل به توصيه مولاي متقيان حضرت علي (ع) كه فرموده اند:'اَلعِلمُ سُلطان'؛ سعي در ساختن ايراني آباد و قدرتمند با حضور قدرتمندانه در تمامي صحنه هاي دانش و علم دارند و بر همين اساس نيز از همان ابتداي تشكيل كابينه يكي از اهداف و برنامه هاي اصلي، تقويت ديپلماسي علمي بوده است.
رهبر معظم انقلاب نيز به دفعات بر اين موضوع تاكيد داشته اند به گونه اي كه در ديدار با اعضاي خبرگان رهبري در 20 اسفندماه سال 94 فرمود:' اگر قدرت مي خواهيم، اگر عزّت مي خواهيم، اگر اين را مي خواهيم كه ما مرجع مراجعات كشورها و دولتها باشيم، نه اينكه آنها مرجع مراجعات ما باشند، بايد علم را تقويت كنيم؛ و اين ممكن است و اين عملي است.'
پس از پايان تحريم هاي ظالمانه عليه مردم ايران و پشت سر گذاشتن فشارهاي سنگين ناشي از آن، شتاب قابل توجهي از جانب مجامع بين المللي به منظور گسترش همكاري ها با كشورمان شكل گرفته است و بر همين اساس وزارت علوم در تلاش است تا در قالب ديپلماسي علمي؛ اجراي برنامه ها و همكاري ها را به بهترين شكل ممكن انجام دهد.
اجراي برجام و رفع تحريم هاي ناعادلانه غرب عليه ايران فرصت مناسبي در گسترش همكاري هاي علمي با كشورهاي مختلف ايجاد كرد كه نتيجه اين همكاري ها را مي توان در حضور هيات هاي متعدد علمي در داخل كشور در سطوح مختلف و افزايش تعاملات دانشگاه هاي معتبر جهان با مراكز علمي ايران مشاهده كرد.
بر اساس آمار وزارت علوم، حضور هشت وزير و 93 رئيس دانشگاه كشورهاي ديگر در ايران طي سال گذشته، اين نكته را تاييد مي كند كه برجام همكاري هاي علمي بين المللي را تسهيل كرده است.
كارشناسان معتقدند كه وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با همت همه متخصصان، اساتيد، محققان و پژوهشگران خود تلاش دارد كشور را به جايگاه واقعي خود در عرصه بين المللي برساند و در همين راستا برنامه ريزي هاي گسترده و متنوعي در دستور كار قرار گرفته است.
محمد فرهادي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري طي هفته گذشته به خبرنگار ايرنا گفت كه 'اين وزارتخانه در چارچوب ديپلماسي علمي و بر حسب ضرورت و نياز، فعاليت هاي خود در عرصه بين المللي را در قالب توسعه همكاري و ارتباطات بيشتر با مجامع و مراكز علمي دنيا تدوين كرده است.'
بر اساس آمارهاي رسمي، جمهوري اسلامي ايران در حال حاضر مقام شانزدهم در توليد انتشارات علمي دنيا را در اختيار خود دارد و 13 دانشگاه كشور در آخرين رتبه بندي صورت گرفته جزو دانشگاه هاي معتبر دنيا شناخته شده اند.
همچنين ايران با در اختيار داشتن يك درصد جمعيت جهان، 1.8 دهم درصد توليدات علم دنيا را به خود اختصاص داده و استناد مجامع علمي جهان از مقالات انديشمندان و متفكران كشورمان به 2.1 دهم درصد رسيده است.
بر اساس همين پيشرفت هاي قابل توجه، هم اكنون شاهد اشتياق روزافزون دانشگاه ها و مراكز علمي معبر جهاني براي همكاري و افزايش تعاملات علمي با دانشگاه هاي كشورمان هستيم.
بر همين اساس وزارت علوم در تلاش است تا با تاسيس دوره هاي آموزشي مشترك به ويژه در مقاطع تحصيلات تكميلي با دانشگاههاي مدرن دنيا و انجام تحقيقات دوجانبه، علاوه بر دستيابي به برنامه هاي از پيش تعيين شده، استوارتر از قبل در مسير ارتقاي سطح علمي كشور گام بردارد.
قائم مقام وزير علوم، تحقيقات و فناوري در امور بين الملل از سفر 23 هيات دانشگاهي روسيه و روساي 14 دانشگاه برتر كره جنوبي طي روز چهارشنبه (28 مهرماه) به تهران خبر داد.
حسين سالار آملي روز يكشنبه در گفت وگو با خبرنگار حوزه دانشگاه ايرنا افزود: اين ميهمانان علمي در سفر خود به تهران با مديران مراكز علمي كشورمان براي افزايش تعاملات و همكاري ها گفت و گو خواهند كرد.
وي گفت: اين سفر هيات روسي در قالب دومين اجلاس مشترك روساي دانشگاه هاي سطح يك جمهوري اسلامي ايران با دانشگاه هاي برتر كشور روسيه صورت مي گيرد.
سالارآملي گفت: هيات روسي روز چهارشنبه (28 مهر ماه) به تهران مي آيند و اجلاس در دو نوبت صبح و عصر روز پنجشنبه در دانشگاه تهران برگزار مي شود كه در نوبت نخست جلسه مشترك بوده اما در نوبت دوم نشست هاي تخصصي و اجرايي برگزار خواهد شد.
وي افزود: راهكارهاي گسترش همكاري هاي علمي در اين اجلاس با حضور 20 رييس دانشگاه هاي روسيه و 13 دانشگاه سطح يك كشور بررسي خواهد شد.
قائم مقام وزير علوم، تحقيقات و فناوري در امور بين الملل همچنين از سفر روساي 14 دانشگاه برتر كره جنوبي طي روز چهارشنبه (28 مهرماه) به تهران خبر داد.
وي گفت: هيات دانشگاهي كره جنوبي به مدت دو روز در تهران با روساي دانشگاه هاي كشور ديدار خواهند كرد و سپس به مدت دو روز ديگر به اصفهان سفر خواهند كرد و با مديران مراكز علمي اين استان نيز مذاكراتي خواهند داشت.
رئيس مركز همكاري هاي علمي و بين المللي وزارت علوم اظهار داشت: حركت جديدي در راستاي افزايش همكاري هاي علمي با دانشگاه هاي برتر كشور كره جنوبي آغاز شده و قرار است بررسي هاي لازم براي بسترسازي همكاري ها در اين سفر چهار روزه انجام شود.
سالارآملي خاطرنشان كرد: وزارت علوم در راستاي ارتقاي همكاري هاي علمي در تمامي زمينه ها اعم از تبادل استاد و دانشجو، برگزاري همايش ها، اجراي طرح ها و پروژه هاي تحقيقاتي مشترك آماده همكاري با وزارت آموزش كره جنوبي است.
وي از امكان تحصيل دانشجويان كره اي در تمامي مقاطع و زمينه ها در كشورمان نيز خبر داد و گفت: آمادگي لازم براي همكاري در زمينه تبادل استاد، اعطاي متقابل بورس تحصيلي و برگزاري دوره هاي آموزشي بر مبناي يادداشت تفاهم امضا شده در جريان سفر خانم پارك گئون هي رئيس جمهوري كره جنوبي به ايران با طرف كره اي از هر حيث فراهم است.
بر پايه اين گزارش صاحبنظران بر اين باورند كه مجموع عملكرد وزارت علوم در حوزه ديپلماسي علمي به ويژه در دوران پساتحريم مناسب، مطلوب و قابل دفاع بوده است و اين وضعيت يعني تقويت مسايل علمي سبب اميد جامعه دانشگاهي كه يكي از مهم ترين طبقات حامي حجت الاسلام والمسلمين حسن روحاني در انتخابات يازدهمين دوره رياست جمهوري بود؛ به پيشرفت ايران اسلامي و كسب تكنولوژي هاي جديد در دانشگاه‌هاي ايران شده است.
فراهنگ**9187**1027**گزارش: حميدرضا بازگشا**انتشار دهنده:محمدجواد دهقاني