كابل - ايرنا - يك رسانه افغان، سقوط هلمند در جنوب افغانستان را يك شكست سياسي دانست و نوشت: براي سال‌هاي متمادي در گذشته استان هلمند در مدار توجه نظاميان غربي در افغانستان قرار داشته، اما حضور آنان نه تنها امنيت را بهتر نساخته است، بلكه برعكس بي‌ثباتي را در اين استان عميق‌تر كرد، به گونه اي كه تقريباً تمام اين استان جنوبي در معرض سقوط قرار دارد.

به گزارش ايرنا، روزنامه «ماندگار» در شماره روز چهارشنبه خود افزود كه تشديد درگيري‌ها در هلمند جان صدها تن را گرفته و هزاران نفر را مجبور به ترك خانه هاي خود كرده و مردم، خودشان را به شهر محاصره شده «لشكرگاه» رسانده‌اند و ادامه اين وضعيت و محاصره شدن شهر لشكرگاه مركز هلمند و خطر سقوط آن به دست طالبان، از يك فاجعه انساني خبر مي‌دهد.
اين روزنامه وضعيت يكي از آسيب ديدگان جنگ در هلمند را به تصوير كشيده و نوشته است كه «بسم الله» كه پدر هشت طفل است و فاطمه دخترش را در آغوش دارد در بيمارستان اورژانس لشكرگاه كه توسط ايتاليايي‌ها اداره مي‌شود، مي‌گويد كه خانه من در خط مقدم جنگ قرار داشت و با اصابت راكت تمامي اموال و دارائي هايم را از دست دادم و فاطمه دختر سه ساله ام نيز در جنگ زخمي شده است.
ماندگار افزوده است كه بخش جراحي اين مركز درماني در ماه گذشته حدود 216 زخمي را در اين استان مداوا كرده و بيشتر اين مجروحان در طي دو هفته اخير به اين بيمارستان مراجعه كرده اند كه بيشترين شمار زخمي ها را نسبت به هر زمان ديگري تشكيل مي دهند.

** 5 هزار نفر در هلمند آواره شدند
اين روزنامه در ادامه گزارش خود به نقل از «ويسنا نوستورويك» هماهنگ كننده بخش فوريت هاي پزشكي بيمارستان هلمند نوشته است كه اكثر بستري شدگان اين بيمارستان بر اثر تركش انفجار مين يا گلوله هاي سنگين زخمي شده اند و شماري از بستري شدگان، بخشي از اعضاي بدن خود را از دست داده اند و اغلب زخمي ها را كودكان تشكيل مي دهند.
ماندگار نوشته است كه بسياري از مناطق هلمند كه زماني از امنيت برخوردار بود، اينك امن نيست و آوارگان در خانه هاي گلي مردم ديگر سكونت گزيده اند و گاه در بعضي از منازل دهها تن زير يك سقف زندگي مي كنند.
حدود پنج هزار خانواده به علت تشديد خشونت‌ها در هلمند آواره شد و خودشان را به لشكرگاه مركز اين استان رسانده اند.
**جنگ در هلمند نشان از شكست آمريكا است
اين رسانه افغان در گزارش خود با ميان تيتر «جنگ در هلمند نشان از شكست آمريكا است» نوشت كه هلمند كه آميزه اي از دشت و كوه است و رودخانه هم از وسط آن عبور مي‌كند، قلب چندين ميليارد دلار تجارت ترياك است، مدتي طولاني است كه ترياك اين استان تامين ‌كننده مالي طالبان و يكي از راه‌هاي امن انتقال مواد مخدر براي شورشيان به ان طرف مرزهاي افغانستان، مانند پاكستان و ايران است.
ماندگار افزوده است: شماري از ناظران مي‌گويند اينكه صدها جنگجوي وابسته به طالبان بخش‌هايي از اين استان راهبردي را از هزاران سربازان افغان كه توسط غربي‌ها آموزش ديده و هنوز هم به غرب وابسته‌اند، پس گرفته‌اند، نشان‌دهنده شكست عمليات نظامي آمريكا در افغانستان است.
به نوشته اين روزنامه، «استيفن گري» نويسنده كتاب عمليات «مارگزيدگي» درباره حضور نظامي غرب در استان هلمند، معتقد است كه سقوط بخش‌هايي از هلمند شكست نظامي نيست، بلكه يك شكست سياسي است.
به گفته گري، ما با شكست در هلمند و عدم درك غرب از اين استان قبيله اي، مبارزه نظامي را با طرف، به اشتباه پايان يافته اعلام كرديم و به خاطر بعضي منافع، خود را در برابر مردم عادي هلمند تحقير كرديم.
ماندگار افزوده است كه در كنار افزايش تلفات نيروهاي امنيتي افغانستان، فساد اداري و سقوط سريع شهرستان‌ها در هلمند، نگراني‌هائي را نسبت به ظرفيت نيروهاي امنيتي افغانستان به وجود آورده و وجود سربازان خيالي كه اصلا حضور فيزيكي ندارند و فرماندهان آنان، پول هاي هنگفتي را به اسم اين سربازان به جيب مي‌زدند، يكي ديگر از نگراني‌ها در هلمند است.
اين روزنامه افغان، يكي ديگر از نگراني‌ها را خبرهاي منتشر شده در باره فروش مهمات به طالبان دانسته و احتمال داده است كه دولت تدبيري اتخاذ كند كه ارسال و تحويل مهمات و سلاح به نظاميان، پس از مصرف مهمات قبلي به آنان، صورت گيرد.

**سقوط لشكرگاه بي اهميت است
ماندگار نوشته است: «حيات الله حيات» استاندار هلمند از هراس سقوط لشكرگاه به دست طالبان، تلاش كرده تا سقوط هلمند به ويژه لشكرگاه را بي اهميت جلوه دهد و صدها نيروي نظامي را به بهانه عقب نشيني تاكتيكي از شهرستان‌هاي دور دست هلمند فراخوانده و آنان را به اطراف شهر لشكرگاه منتقل كرده است و نيروهاي امريكايي، نظاميان افغان را در اين استان، پشتيباني هوايي مي‌كنند.
به نوشته اين روزنامه، اما هيچ چيز در اين شهر پوشيده نيست و حيات الله حيات چندين درخواست از سوي شماري از فعالان مدني در هلمند دريافت كرده كه از وي خواسته شده در صورت نزديك شدن طالبان به اين شهر، دست به خروج اضطراري از اين شهر بزند و به كمپ «شورابك» برود؛ كمپي كه يكي از مراكز مجهز نظامي در هلمند به شمار مي‌رود.

**ادارات دولتي در هلمند از طالبان دستور مي‌گيرند
روزنامه ماندگار افغانستان نوشته است: در حالي كه درگيري‌ها در هلمند افزايش يافته، در اين اواخر طالبان به شبكه‌هاي مخابراتي خصوصي دستور داده كه براي جلوگيري از جاسوسي در مواضع شورشيان فعاليت‌هايشان را در هلمند تعطيل كنند.
اين روزنامه به نقل از «حميدالله» يكي از آوارگان جنگ هلمند افزوده است كه اينك بيشتر مناطقي كه در كنترل طالبان قرار دارد، امن است و اقوام و خويشاوندان اين آواره كه در شهرستان «ناوه» زند‌گي مي‌كنند، گفته اند كه آنجا نه جنگ و درگيري است و نه دزدي و كسي هم از شما درخواست رشوه نمي كند.
آساق**1610**1663**انتشار دهنده: خسرو حسيني