يزد - ايرنا - روزنامه همشهري يزد در گزارشي با عنوان 'اجراي طرح حفاظت از باغ بزرگ شهر' به موضوع ايجاد فضاي سبز و اهميت آن در سلامت جامعه پرداخته است.

در اين گزارش كه توسط زينب زارع تهيه شده آمده: منابع آبي هر روز محدودتر مي‌شوند و اين موضوع به طور مستقيم بر فضاي سبز استان تاثير مي‌گذاردT كم‌آبي تاكنون باعث از بين رفتن باغ‌ها و درختان زيادي در شهر و روستاهاي يزد شده است.
در حال حاضر 50 درصد از فضاهاي سبز يزد از طريق قطره‌اي آبياري مي‌شود بنابراين امكان توسعه فضاي سبز در اين استان كم‌آب با اين روش از شانس بيشتري برخوردار است و مسئولان استان هم معتقدند چاره توسعه فضاي سبز به دست بخش خصوصي و همكاري مستقيم مردم است.
** خيرات نهال براي سلامت ريه‌هاي شهر
رئيس شوراي شهر يزد گفت: باغ بزرگ شهر يا هر باغ ديگري به منزله ريه شهر و كارخانه اكسيژن سازي و تصفيه شهر از آلودگي‌هاي صنعتي است.
شيخ عباس زارع گفت: هرچقدر براي فضاي سبز استان سرمايه گذاري كنيم، كافي نيست و در اين خصوص انتظار ياري از سوي همه مسئولان و مردم داريم. همچنين از همشهريان مي‌خواهيم براي كمك به ارتقاي سطح فضاي سبز شهر و استان به ياد عزيزان از دست رفته خود نهالي بكارند كه هم خيراتي براي آنها باشد و هم به فضاي سبز كه از نظر سلامتي جسم و روح مفيد است، كمك شود. اگر همه مردم براي تحقق اين ايده همكاري كنند، امسال در شهر يك ميليون درخت كاشته مي‌شود.
وي اظهار كرد: براي ساماندهي و حفاظت باغ‌هاي خيابان هزار درخت از طرف شهرداري به تملك تعدادي باغ اقدام شده ولي كافي نيست و براي حفظ باغ‌ها، نياز به كمك سرمايه‌گذار بخش خصوصي داريم تا از خشك شدن و نابودي فضاي سبز پيشگيري شود.
زارع گفت: براي آبرساني به اين باغ‌ها نياز به سرمايه گذاري بخش خصوصي است در غير اين‌صورت بايد منتظر خشك شدن اين تكه سبز از شهرمان باشيم.
اين مسئول درباره ورود بخش خصوصي احيا و بازسازي فضاي سبز و باغ‌هاي سطح شهر افزود: افرادي كه براي حفاظت از باغ‌ها داوطلب شوند مورد حمايت‌هايي از سوي شوراي شهر يزد اعم از مناسب سازي معابر باغ‌ها، نگرفتن عوارض و اعطاي پروانه رايگان قرار مي‌گيرند تا بتوان اين مجموعه سبز شهر را حفظ كرد.
وي با بيان اين‌كه در حفظ فضاي سبز همچنين آثار تاريخي يزد اهميت ويژه اي دارد، افزود: به فضاي سبز شهر بيشتر از هرچيزي بها مي‌دهيم.
زارع گفت: جرم قطع درخت از تخلف ساختماني به مراتب بدتر است و براي حفظ توازن در حال حاضر به جاي درختاني كه از بين رفته‌اند، نهال مي‌كاريم.
رئيس شوراي شهر يزد گفت: در خيابان امام، پارك هفت تير و خيابان شهيد مطهري نهال‌هاي جديد به جاي درختاني كه به دليل آفت قطع شده‌اند، در حال كاشت است.
** باغ بزرگ شهر احيا مي‌شود
مشاور طرح باغ بزرگ شهر گفت: محدوده باغ بزرگ شهر به عنوان منطقه‌اي براي گذران اوقات فراغت شهروندان يزد احيا خواهد شد.
محمدصادق سهيلي پور اظهار كرد: اين محدوده شامل پهنه پذيرايي و گردشگري، فرهنگي و ورزشي، پهنه پارك، باغات و فضاي سبز و پهنه مختلط است كه براي هر يك زيرپهنه‌هايي تعريف شده تا با حفظ كاربري‌ فعلي باغ، در قالب تعريف عملكردهاي مرتبط و اقتصادي، فضاي مناسبي براي گذران اوقات فراغت شهروندان به وجود آورد.
وي از مزاياي اين منطقه را دسترسي آسان شهروندان از بلوارهاي شهيد پاكنژاد و شهيد عابدي و خيابان 30‌متري پيشنهادي به محدوده باغ بزرگ شهر، فراهم شدن فرصت پياده‌روي شهروندان در كوچه‌باغ‌هاي قديمي و به دور از هياهوي زندگي شهري، وجود 3 حلقه چاه با آبدهي مناسب در محدوده و اطراف آن، پشتيباني مديران شهري از طرح مذكور و همراهي مالكان باغ‌ها براي حفاظت از باغ‌ها اعلام كرد.
** تدوين ضوابط و مقررات تشويقي
مشاور طرح راهبردي باغ بزرگ شهر مي‌گويد: ضوابط و مقررات تشويقي به‌منظور ايجاد كاربري‌هاي مورد نظر براي مالكان تعريف شده، به‌طوري كه مالكان براي دريافت پروانه ساختماني نبايد هزينه‌اي پرداخت كنند.
محمد صادق سهيلي پور ادامه مي‌دهد: حفاظت از اين كوچه باغ‌ها، فرصت پياده‌روي در باغات تاريخي با قدمت 500 سال را براي شهروندان ايجاد مي‌كند.
وي با اشاره به وجود كوچه باغ‌هاي فراوان در اين محدوده مي‌افزايد: نسبت به احياي اسامي قديمي 20‌ كوچه‌باغ محدوده با مشاركت شهروندان و پشتيباني سازمان رفاهي - تفريحي شهرداري يزد اقدام شده تا به اين ترتيب همه كوچه‌باغ‌هاي موجود در محدوده حفاظت شود.
** آبياري باغ بزرگ شهر با دبي 12 ليتر آب در ثانيه
مشاور طرح باغ بزرگ شهر با اشاره به اين‌كه در 20 درصد محدوده باغ بزرگ شهر، ساخت و ساز انجام شده و بقيه آن زمين‌هاي مزروعي و باغ‌هاي سبز است، گفت: مالكان اين اراضي و باغ‌ها كه از تمكن مالي مناسبي برخوردار و از همراهان شهرداري براي احيا و حفاظت از باغ‌ها هستند.
وي ادامه مي‌دهد: از ويژگي‌هاي صحراي كوچه بيوك، مي‌توان به سكونت صاحبان باغ‌ها و اراضي در خانه‌هاي مجاور صحرا اشاره كرد، به طوري كه از فضاي باغ‌ها و اراضي براي كشت و كار و تفريح استفاده مي‌شده است.
اين مسئول گفت: سه حلقه چاه آب به نام‌هاي قبله، گلشن و سيبك در اطراف محدوده باغ بزرگ شهر وجود دارد كه آب مورد نياز براي آبياري باغ‌ها را تامين مي‌كنند و متوسط آبدهي اين چاه‌ها 43 ليتر در ثانيه است.
سهيلي پور افزود: هر يك هكتار باغ در اين محدوده به يك ليتر در ثانيه آب نياز دارد از اين رو براي آبياري وسعت 12 هكتاري باغ بزرگ شهر، 12 ليتر آب در ثانيه كافي است.
وي از جلوگيري از ساخت و سازهاي غيرمجاز در اين محدوده با محوريت واحد اجرائيات شهرداري منطقه يك خبر مي‌دهد و مي‌گويد: اولويت‌هاي اجراي طرح باغ بزرگ شهر، حفاظت از باغ‌ها، كوچه باغ‌ها و درختان محدوده است.
7532/6197 خبرنگار: سعيد صادقي مقدم** انتشار: محمدحسين فلاح تفتي
irnayazd@