سيدنظام الدين زرگري روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا با بيان اين كه افرادي كه اعتياد را ترك مي كنند، قدمي بزرگ در زندگي خود بر مي دارند و نيازمند زندگي سالم هستند، افزود: بعد از ترك اين افراد نبايد به آن ها انگ معتاد زده شود و بايد براي ايجاد اشتغال پايدار و مسكن آن ها تلاش شود.
وي خاطرنشان كرد: بهترين روش براي بازگشت نكردن افراد به سمت اعتياد، زمينه سازي و برنامه ريزي مناسب براي زمان پاكي آن هاست تا آن ها بتوانند به يك اشتغال پايدار و سودآور برسند.
وي اظهار داشت : اشتغال باعث مي شود ذهن فرد از اعتياد جدا شود و دغدغه هاي فكري منفي با وجود اشتغال تا حدود زيادي از بين برود.
زرگري بيان داشت : جامعه شناسان عوامل فردي، خانوادگي و موقعيت جغرافيايي را موارد مهم جذب افراد به سمت اعتياد و بازگشت دوباره آن ها به اين بلاي خانمان سوز مي دانند.
معاون امور توسعه پيشگيري و درمان اعتياد اداره كل بهزيستي استان سمنان يكي از مهم ترين عوامل بازگشت به اعتياد را نداشتن جايگاه قبلي فرد در جامعه ذكر و اضافه كرد : فردي كه موادمخدر را ترك كرده ، وقتي به جامعه باز مي گردد، نگاه جامعه به آن فرد مناسب نيست و همچنين اين فرد از لحاظ اقتصادي و خانوادگي نيز جايگاه مناسبي ندارد، در اين حالت فرد نااميد شده و دوباره به موادمخدر پناه مي برد.
وي علت هاي فردي تمايل بازگشت به اعتياد را افسردگي، تمايل به لذت جويي و نبود ثبات شخصيتي فرد ذكر كرد و درباره علت هاي خانوادگي تمايل به بازگشت، گفت: اين فرد پس از بازگشت به خانواده ها، ديگر جايگاه قبلي خود ندارد و از نظر اعضاي خانواده قابل پذيرش نيست.
زرگري همچنين عوامل اجتماعي بازگشت به اعتياد را دوستان نامناسب، مشكلات مسكن و بيكاري اعلام كرد.
وي يكي ديگر از عوامل بازگشت معتاد تر كرده به سمت اعتيادرا علت جغرافيايي برشمرد و گفت : به طور مثال در استان سمنان، در شرق آن فراواني مواد مخدر مانند ترياك و فرآورده هاي آن بيشتر است و افراد به اين نوع مواد روي مي آورند و در غرب استان به علت نزديكي به تهران، افراد، تمايل به مواد صنعتي بيشتر است.
وي با بيان اينكه پيشگيري بايد با شناخت همگام باشد، افزود: بايد افراد در حوزه هاي روانكاوي و روان درماني آموزش ببينند و راه كارهاي مبارزه با مواد مخدر را به ويژه شيوه «نه» گفتن به خوبي فرا بگيرند.
وي با تاكيد بر آموزش روش هاي سبك زندگي به افراد جامعه، تصريح كرد : بايد سبك زندگي درست به افراد را گوشزد شود و بايد افراد جامعه ياد بگيرند تا از وسوسه مصرف موادمخدر دور باشند.
وي درباره آسيب رساني افراد معتاد يادآور شد: فرد معتاد در ابتدا به خود آسيب مي زند و اعتياد او منجر به ايجاد بيماري رواني مي شود و دوره زمان درمان بيماري هاي رواني ناشي از اعتياد سه تا پنج سال است.
زرگري يكي ديگر از قشرهاي آسيب پذير را خانواده عنوان كرد و گفت: خانواده هاي درگير با افراد معتاد، از نظر اقتصادي و بُعد اجتماعي دچار مشكل مي شوند و علاوه بر هزينه هاي اقتصادي، توهمات و هذيان گويي افراد، آسيب هاي جبران ناپذيري را به خانواده وارد مي كند و در نتيجه خانواده در جامعه جايگاه اجتماعي خود را از دست مي دهد.
وي ادامه داد : جامعه نيز از آسيب هاي افراد دچار معضل مي شود و زيرا افراد با ارتكاب جرايم چهره جامعه مخدوش مي كنند و بر طبق آمار 60 درصد از جرم و جنايت ها به صورت مستقيم و غيرمستقيم با اعتياد در ارتباط است.
معاون امور توسعه پيشگيري و درمان اعتياد اداره كل بهزيستي استان سمنان بيان داشت : هزينه راه اندازي كمپ هاي معتادان ، جلوگيري از ورود مواد و فعاليت هاي نيرو انتظامي، هزينه بالايي براي جامعه و دولت ايجاد مي كند.
وي اضافه كرد: همچنين افراد معتاد در بسياري مواقع به هپاتيت سي، هپاتيت بي و ايدز مبتلا مي شوند و در بخش هاي درمان هزينه هاي هنگفتي را براي خود و خانواده خود ايجاد مي كنند.
زرگري از اجراي طرح اجتماع محور در اين حوزه در استان سمنان خبر داد و گفت: با همكاري گروه هاي مردم نهاد و موسسات در بخش هاي مختلف استان، مهارت زندگي، پيشگيري و آشنايي با سوء رفتار و درمان اعتياد، به افراد آموزش داده مي شود.
وي با بيان اين كه در استان سمنان 11 كمپ و مراكز اقامتي براي ترك اعتياد افراد وجود دارد، گفت: طبق آمار اين مراكز اقامتي 25تا 28 درصد از معتادان دوباره به اين كمپ ها باز مي گردند.
وي بيان داشت: بيشتر كمپ هاي ترك اعتياد استان سمنان به تعداد پنج كمپ آقايان و يك كمپ بانوان در شهرستان شاهرود فعاليت دارند و در هر كدام از شهرهاي سمنان، مهديشهر، گرمسار، آرادان و دامغان يك كمپ وجود دارد.
معاون امور توسعه پيشگيري و درمان اعتياد اداره كل بهزيستي استان سمنان اضافه كرد: در استان سمنان 12 مراكز ترك اعتياد روزانه زير نظر بهزيستي و 35 مركز زير نظر دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان فعاليت دارند.
زرگري چالش هاي حوزه توسعه پيشگيري و درمان اعتياد بهزيستي استان سمنان را نبود مراكز نگهداري با زمان طولاني به نام «تي سي» عنوان كرد و گفت: در اين مراكز سه تا 6 ماه روان درماني براي افراد معتاد انجام مي شود تا اين افراد ايمني لازم براي بازگشت به جامعه را داشته باشند تابه سمت اعتياد بازنگردند.
وي كمبود مراكز ترك اعتياد بانوان در استان را از ديگر چالشهاي فراروي عنوان كرد و گفت: در مجموع فقطا يك مركز اعتياد مختص به بانوان در استان سمنان وجود دارد و وجود يك كمپ در غرب استان بسيار ضروري است.
معاون امور توسعه پيشگيري و درمان اعتياد اداره كل بهزيستي استان سمنان گفت: نبود خانه هاي نيمه راهي براي توانمندسازي اجتماعي و ارايه خدمات به بيماران رواني از ديگر چالش هاي اين حوزه است و وجود اين خانه هاي نيمه راهي، گرم خانه اي براي اقامت شبانه افراد ترد از جامعه و خانواده است.
وي آماري از تعداد معتادان زن و مرد حاضر در كمپ ها ارايه نكرد.
7341/6026
خبرنگار: خديجه سلطاني پور ** انتشاردهنده: جانعلي فتحي
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۴
سمنان- ايرنا- معاون امور توسعه پيشگيري و درمان اعتياد اداره كل بهزيستي استان سمنان با تاكيد بر ضرورت تغيير نگاه جامعه به معتادان ترك كرده ، گفت : بايد زمينه زندگي سالم براي اين معتادان در جامعه فراهم شود.