تهران- ایرنا- آمار و ارقام ها نشان می دهند كه تعداد سالمندان و ‏بازنشستگان در جهان روز به روز در حال افزایش است و این یعنی آن كه میزان امید به زندگی و طول عمر در سراسر دنیا نسبت به گذشته افزایش یافته است.

آمارها نشان می دهد كه 12 درصد جمعیت جامعه سالخورده هستند و تا سال 1404 ،20 درصد ایرانی ها سالخورده می شوند.
بنابراین توجه به جمعیت سالمند آینده امری ضروری بوده و جوامع را در برابر ‏بسیاری مشكلات این قشر از جامعه بیمه می كند.
كارشناسان سلامت معتقدند: توجه به سلامت جسم و روح سالمندان باید مد نظر داده شود چرا كه با تامین سلامت جسم سالمندان، آنان با اتكا به قابلیت‌های فردی می‌توانند با ‏محیط پیرامون خود ارتباط داشته واز زندگی لذت ببرند.
از این روی، احداث خانه های امید در كشور با هدف ‏بازنشستگی پویا می تواند یكی از راهكارهای مطلوب ایجاد نشاط برای قشر فرهیخته و باتجربه بازنشستگان كشوری باشد.
این خانه ها تا حدودی از دغدغه خاطر و نگرانی قشر سالمند خواهد كاست و این تفكر را كه فرد بازنشسته دیگر فرد مفیدی برای جامعه و حتی خانواده اش نیست را از ذهن این افراد پاك می كند.‏
در حال حاضر خانه های امید در استان های كشور ایجاد شده اند و محلی برای فعالیت های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی سالمندان به شمار می آیند.
ساخت و تجهیز خانه های امید از سال 86 در قالب خانه های مهر كشور ایران با همكاری ‏شهرداری و استانداری استان ها به اجرا درآمده و هم اینك نیز اجرا و توسعه آن ادامه دارد.
خانه های امید طبق مصوبه هیات وزیران؛ در پارك های هراستان و در مكانی مناسب، با همفكری كارشناسان و نمایندگان كانون های بازنشستگی ومتناسب با ‏نیازمندی های بازنشستگان توسط صندوق ‏بازنشستگی كشوری احداث می شود.
خانه های امید پاتوقی مفید و محلی برای دورهمی های صمیمانه سالمندان به شمار می آید.
«حسن حاج قربان» مشاور مدیرعامل و مدیرهماهنگی اموراستان های صندوق بازنشستكی كشوری درباره طرح توسعه خانه های امید می گوید: در حال حاضر 38 خانه امید در22 استان كشور ایجاد شده است.
وی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا می افزاید: پیش از این تعداد خانه های امید در استان های كشور 29 خانه بود كه در 19 استان احداث شده بود اما در امسال با اهتمام آقای محمود اسلامیان مدیرعامل فعلی صندوق بازنشستگی 9 خانه جدید به خانه های قبلی اضافه شد.
وی تصریح كرد: خانه های امید جدید در میانه، ‌خمینی شهر،‌ شهررضا و آران و بیدگل، ‌دزفول،‌قزوین، رودبار و ساری احداث شده است.
مشاور مدیرعامل صندوق بازنشستگی كشوری تاكید كرد: ایجاد خانه های امید در شهرستان هایی كه بیش از 5 هزار بازنشسته داشته باشند در الویت است.
وی تاكید كرد: خانه های امید توسط خود بازنشسته ها اداره می شود و مجهز به بخش های مختلفی چون كانون خدمات مشاوره، خانه سلامت، مركز ادبی، هنری، كافی ‏نت، كافی شاپ، سالن ورزشی، مركز فعالیت های قرآنی، خانه آموزش به ویژه درحقوق شهروندی، واحدهای ‏مشاوره وكاریابی، واحد فناوری اطلاعات است و مجموعه ای بزرگ برای فعالیت های فرهنگی اجتماعی ‏بازنشستگان كشوری به شمار می آید‎.‎
مشاورمدیرعامل هدف از ایجاد خانه های امید را غنی سازی اوقات فراغت بازنشسته ها و استفاده آنان از مكانی مجهز برای گپ وگفت، ورزش و تفریح های سالم ذكر كرد.
به اعتقاد وی، ‏بازنشسته ها در خانه های امید، از ضعف و سستی دوری شده و از پریشانی فكری و مشكلات روحی روانی آنان كاسته می شود.
وی می گوید: بازنشسته ها در خانه های امید یاد می گیرند كه محدودیت‌های ساختگی وغیرطبیعی را كه یا خود برای خود ساخته اند و ‏یا دیگران برای آن‌ها ایجاد كرده‌اند از میان بردارند.
همچنین احساس خواهند كرد كه می‌توانند همچون دوران جوانی و میانسالی به كار مبادرت ورزند.
‎‎مدیركل هماهنگی اموراستان ها صندوق بازنشستگی كشوری می افزاید: كارگروه نظارت بر مدیریت‌های استانی صندوق بازنشستگی كشوری، بطور مستمر و به صورت میدانی از فعالیت های استانی بازدید می‌كند تا مسایل ومشكلات بازنشستگان هر منطقه را شناسایی كند و با استفاده از ظرفیت‌های استانی مشكل را برطرف كند.

‏* طرح ساخت خانه ها ی امید ارزشمند است
«محمد مهدی انتشاری» عضو هیأت مدیره صندوق بازنشستگی كشوری هم طرح ساخت خانه های امید یا خانه های مهر سابق را طرحی ارزشمند و مثبت ارزیابی می داند.
وی به خبرنگار ایرنا می گوید: باید در جانمایی خانه های امید، دقت و حساسیت لازم به كار گرفته شود تا این خانه ها مفید و مورد استفاده سالمندان قرار بگیرد.
وی خاطرنشان می كند كه متاسفانه در برخی از استان ها با وجود هزینه های زیاد انجام شده به دلیل جانمایی نامطلوب و دور از دسترس بودن و همچنین نبود برنامه های جذاب، خانه های امید در عمل كارایی و بازدهی لازم را نداشته است.
انتشاری هزینه ساخت و بهره برداری از خانه امید بازنشستگان كشوری را بین 7 تا 13میلیارد ریال بیان می كند.
این مقام مسئول، برنقش خانه های امید در بهبود سلامت روان و ترویج نشاط و شادابی در بین بازنشستگان تاكید كرده و می افزاید: اگر جانمایی خوبی در احداث خانه های امید صورت بپذیرد و این خانه ها با علاقه و ذوق مدیر هراستان وهمراه با برنامه ریزی مناسب احداث شود می تواند فضای نشاط و شادابی را در میان بازنشستگان ایجاد كند.
انتشاری فعالیت خانه های امید در شهرهای رشت، كرمان و گرگان را مطلوب ارزیابی كرده و می افزاید: فعالیت خانه های امید در این شهرها مثبت واثربخش بوده است تا جایی كه پویایی و نشاط بازنشستگان را به همراه داشته است.
وی در ادامه از تدوین سند سیاست ها و راهبردهای كلان برای خانه های امید خبر داده و می گوید: این سند توسط شورای راهبردی خانه های امید بازنشستگان در صندوق بازنشستگی كشوری كه متشكل از یك عضو هیات مدیره صندوق، مدیركل اموراجتماعی و فرهنگی، مدیركل روابط عمومی وامور بین الملل، مدیركل امور اداری و مدیركل امور استان های صندوق هستند در حال تدوین است.
انتشاری تاكید می كند: درصورت تدوین این سند راهبردی كلان، باید برای هر استان براساس بافت و وضعیت سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و نیازهایی كه بازنشستگان دارند، برنامه مدون و ویژه ای تعریف شود تا به عنوان پیوست برای سند اصلی استفاده شود.
این مقام مسئول می گوید: باید برنامه های صندوق بازنشستگی به سمتی حركت كند تا ضمن استفاده مناسب از ظرفیت های بازنشستگان به ویژه افراد نخبه در حوزه های مختلف سیاسی، فرهنگی، علمی و دانشگاهی، بتوان در قالب یك تیم مشاور و یا یك NGO قدرتمند دركنار دولت از آن بهره مند شد.
وی با بیان اینكه بسیاری از بازنشسته ها زمانی نماینده مجلس، استاندار یا مدیر استانی یا كشوری بوده اند واكنون دوران بازنشستگی را سپری می كنند، خاطرنشان كرد: باید بتوان ازاین افراد در بخش های مختلف مشورتی استفاده كرد. این افراد می توانند از زاویه جدیدی به میدان فعالیت گذشته خود نگاه كنند و در همان زمینه تخصصی بهترین مشورت ها را به مدیران كنونی ارائه دهند.
عضو هیات مدیره صندوق بازنشستگی كشوری با تاكید بر اینكه باید فضایی ایجاد شود تا سخن و نظر بازنشستگان شنیده شود، می گوید: ایجاد وفعال شدن خانه های امید و كانون های بازنشستگی در كنار هم می تواند به این امر كمك كند، در واقع برگزاری انتخابات و تشكیل شورای عالی كانون ها و عضویت احتمالی یك یا دو نفر از منتخبان این شورا در هیات مدیره صندوق بازنشستگی می تواند راهگشا باشد.
وی می گوید: صندوق بازنشستگی كشوری تنها وظیفه پرداخت حقوق به بازنشستگان را برعهده ندارد بلكه موظف است برنامه ریزی لازم را با حركتی همه جانبه درجهت اجرای فعالیت های جانبی درمانی، فرهنگی، اجتماعی، ورزشی را برای بازنشستگان برنامه ریزی كند.
اجتمام**9136
گزارش : فرزانه جلالیان
1418 ** انتشار: مریم برزآبادی