تهران - ايرنا - بدن ما به كلسترول نياز دارد، اما افزايش ميزان كلسترول خون، آن هم از نوع 'بد' آن خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و حمله‌هاي قلبي و مغزي را افزايش مي‌دهد و كاهش نوع 'خوب' آن نيز همين تاثيرات منفي را به همراه دارد.

به گزارش روز شنبه ايرنا از پايگاه اينترنتي دويچه وله، كلسترول نوعي مولكول از دسته چربي‌ها و نقش اصلي آن انعطاف‌بخشي و داد استحكام به سلول‌هاست. كلسترول در بيشتر بافت‌هاي بدن به‌ويژه بافت كبد وجود دارد و نقش مهمي در استحكام غشاي سلولي و نيز توليد هورمون‌هايي چون كورتيزول و يا استروژن ايفا مي‌كند. دو سوم كلسترول در سلول‌هاي كبد و يا روده توليد مي‌شود و يك سوم آن از طريق مواد غذايي به بدن راه مي‌يابد. كلسترول در خون حل نمي‌شود بلكه به وسيله ناقليني به‌نام 'ليپوپروتئين' در بدن جابه‌جا مي‌شود.

**ال‌دي‌ال و اچ‌دي‌دل
ليپوپروتئين‌ها دو نوع هستند: 'ال‌دي‌ال' و 'اچ‌دي‌ال'. ليپوپروتئين ال‌دي‌ال كه در اصطلاح به آن 'كلسترول بد' مي‌گويند روي ديواره رگ‌ها مي‌نشيند و موجب تشكيل پلاك كلسترول مي‌شود. پلاك كلسترول به مرور زمان موجب ضخيم شدن ديواره رگ‌ها و نازك و تنگ شدن مجراي عبور خون مي‌شود. ليپوپروتئين اچ‌دي‌ال كه به آن 'كلسترول خوب' مي‌گويند ديواره شريان‌ها را از كلسترول پاك و از انتقال آن به كبد جلوگيري مي‌كند. هنگامي كه ميزان ال‌دي‌ال از اچ‌دي‌ال بالاتر باشد خطر انسداد عروق يا تصلب شرائين وجود دارد، در حالي‌كه چنانچه ميزان آن نسبت به اچ‌دي‌ال پائين‌تر باشد براي بدن مفيد است.
عواملي چون مصرف سيگار و الكل و همچنين كم‌تحركي و استرس در افزايش كلسترول بد در خون نقش دارند.

**عوارض افزايش كلسترول
به نظر دكتر ژان-ميشل لوسرف، رئيس بخش تغذيه انستيتو پاستور در شهر ليل فرانسه مهم‌ترين خطر افزايش كلسترول، بروز بيماري‌هاي قلبي-عروقي و نيز حمله‌هاي مغزي است.
افزايش كلسترول خون هم براي زنان و هم براي مردان مضر است، اما هورمون زنانه استروژن از زنان در برابر عوارض بد كلسترول محافظت مي‌كند. ميزان استروژن خون در زنان پس از يائسگي كاهش و در نتيجه ‌عوارض بد كلسترول افزايش مي‌يابد. از‌اين‌رو زنان بايد به‌ويژه پس از يائسگي، مواظب ميزان كلسترول خون خود باشند.
افزايش كلسترول باعث بروز 'تنگي عروق محيطي' مانند شريان‌هاي دست و‌پا مي‌شود كه از عوارض آن درد شديد در اين نقاط است.از ديگر عوارض افزايش كلسترول خون ابتلا به كبد چرب است زيرا كبد در معرض مستقيم رسوب چربي‌هاي اضافه خون قرار دارد.

**روش‌هاي درماني كلسترول
كارشناسان علاوه بر درمان‌هاي دارويي چون 'استاتين' بر اهميت نقش تغذيه در كاهش كلسترول تاكيد مي‌كنند. استاتين يكي از داروهاي كاهش‌دهنده كلسترول خون است كه واكنش‌هاي شيميايي كه در كبد براي توليد كلسترول روي‌ مي‌دهد را متوقف مي‌كند.
دكتر لوسرف معتقد است با انتخاب صحيح رژيم غذايي و تحرك كافي مي‌توان از افزايش ميزان كلسترول در خون جلوگيري كرد: مصرف مواد غذايي فيبردار، ميوه‌جات و سبزي‌جات، آنتي اكسيدان‌ها، امگا 3، گوشت سفيد به جاي گوشت قرمز، مواد لبني كم‌چرب، كاهش مصرف قند و شكر و پرهيز از خوردن غذاهاي حاوي چربي‌هاي اشباع شده مثل فست‌فودها از بهترين روش‌هاي جلوگيري از تراكم چربي در خون هستند.
از نظر كارشناسان آمريكايي علم تغذيه حذف صبحانه از وعده‌هاي غذايي موجب توليد كلسترول نوع بد در خون مي‌شود. افرادي كه براي كاهش وزن، صبحانه را از برنامه غذايي خود حذف مي‌كنند در بلند مدت بيش از ديگران در معرض خطر ابتلا به چربي خون، اضافه وزن و بيماري‌هاي قلبي-عروقي قرار مي‌گيرند.
پزشكان و كارشناسان ورزش را روش ثابت‌‌شده‌اي براي كاهش كلسترول خون، افزايش كلسترول اچ‌دي‌ال و كاهش كلسترول ال‌دي‌ال مي‌دانند. پياده‌روي بهترين روش براي كنترل و كاهش كلسترول است و مدت و سرعت آن به ميزان اثربخشي آن مي‌افزايد.
علمي **1311**1440
دريافت كننده:محمدعلي صنايعي** انتشاردهنده: معصومه گلشن