در اين يادداشت به قلم حسين هوشمند آمده است: آخرين مناظره انتخابات رياست جمهوري سال 2016 ميان هيلاري كلينتون و دونالد ترامپ چهارشنبه شب در دانشگاه نوادا در لاس وگاس برگزار شد. اين مناظره كه 18 روز قبل از انتخابات برگزار شد آخرين فرصت ترامپ براي جلوگيري از سقوط آزاد بود اما وي باز هم موفق نشد جلوي پيشروي هاي كلينتون را بگيرد.
اشتباه مهلك ترامپ
در كنار انتقادات بجايي كه كلينتون و ترامپ همانند مناظره هاي قبلي از يكديگر انجام مي دادند، همچون بحث عملكرد كلينتون در وزارت خارجه، كمك هاي مالي به بنياد كلينتون، ايميل هاي كلينتون و رسوايي جنسي ترامپ، موضوع جديدي كه در اين مناظره صورت گرفت بحث قبول نتيجه انتخابات بود.
كريس والاس، مجري فاكس نيوز از ترامپ درباره قبول نتيجه انتخابات پرسيد و اين نكته را مطرح كرد كه با توجه به اين كه ترامپ بارها مدعي تقلب در انتخابات شده است در صورتي كه در انتخابات شكست بخورد آيا نتيجه را خواهد پذيرفت؟ والاس به اين مسئله اشاره كرد كه: «در آمريكا سنتي كه وجود دارد اين است كه فارغ از رقابت هاي سخت انتخاباتي، نامزد بازنده نتيجه انتخابات را مي پذيرد و اين در راستاي منافع ملي است و كشور دوباره متحد مي شود، آيا شما مي خواهيد بگوييد به اين سنت پايبند نخواهيد بود؟»
ترامپ در پاسخ گفت: «من همان زمان در اين رابطه اظهار نظر خواهم كرد.» ترامپ از دادن پاسخ طفره رفت و اعلام نكرد كه نتيجه انتخابات را مي پذيرد.
اين يكي از بزرگترين اشتباهات ترامپ در طول زندگي اش بود. همانند بيشتر گاف هايي كه داده اين مسئله هم در واقع اشتباه نبود بلكه بيان صادقانه اي از طرف وي بود كه همانند خودكشي بود. اين اظهارات از سوي ترامپ در حالي صورت مي گيرد كه وي منفورترين كانديداي تاريخ معاصر در انتخابات رياست جمهوري است.
در حالي كه رسوايي جنسي به ترامپ ضربه شديدي وارد كرد و وي قصد داشت با استفاده از اين مناظره مجدداً شانسش را براي پيروزي احيا كند، اما اظهار تشكيك درباره سلامت انتخابات و نپذيرفتن نتيجه آن در صورتي كه شكست بخورد اشتباه ديگري بود كه وي مرتكب شد.
ترامپ نبايد دغدغه سلامت انتخابات را داشته باشد چون اگر شكست بخورد به خاطر اشتباهات خودش بوده است و نه تقلب در انتخابات. در جامعه آمريكا برخلاف اروپا هنوز مسائل اخلاقي و بنيان خانواده اهميت دارد، بنابراين رسوايي جنسي و اظهارات و اعمال ركيك و منافي عفت ترامپ نمي تواند از سوي مردم مورد قبول واقع شود، به همين دليل وي پس از اين رسوايي دچار سقوط در نظرسنجي ها شد.
نكته ديگر اين است كه در فضاي سياسي آمريكا پذيرفتن نتيجه انتخابات اهميت دارد و جزء سنت هاي دموكراسي در اين كشور محسوب مي شود. پس در حالي كه ترامپ با انتقادات بجا از عملكرد كلينتون و بيان برخي مشكلات سياسي آمريكا توانسته است طرفداراني براي خودش دست و پا كند، اما چنين اقدامات و اظهاراتي كه در تضاد با ارزش هاي اخلاقي و سياسي جامعه است موجب مي شود تا وي شانس اش براي پيروزي در انتخابات را به مرور از دست بدهد.
كلينتون در واكنش به اين اظهارات ترامپ به خوبي توانست از فرصت استفاده كند و به نكات ظريفي اشاره كرد: «ترامپ در انتخابات مقدماتي آيووا و ويسكانسين باخت و پس از آن كل سيستم انتخابات مقدماتي را زير سوال برد، هنگام رسيدگي به پرونده دانشگاه ترامپ گفت كه دادگاه و قاضي عليه وي هستند، جايزه امي را نبرد گفت دست اندركاران جايزه امي عليه وي هستند. سيستم وي اين طوري است و هميشه اينجوري فكر مي كند. اين وحشتناك است، وقتي مي بيند دارد مي بازد مي گويد همه چيز عليه من است.»
آسوشيتدپرس در گزارشي در اين باره نوشت: «ترامپ چهارشنبه شب با رد پذيرفتن نتيجه انتخابات در صورت شكست در مقابل كلينتون، يكي از قطب هاي اصلي دموكراسي آمريكا را مورد تهديد قرار داد. نامزد دموكرات اين مقاومت ترامپ را وحشتناك ناميد.»
بن گينزبورگ، يكي از وكلايي كه در جريان انتخابات سال 2000 در قضيه فلوريدا به جورج دبليو بوش كمك كرده بود در اين رابطه مي گويد: «ترامپ بهترين عملكردش در مناظره را داشت. اما اين اهميتي ندارد.»
جيكوب هيلبرن، سردبير مجله نشنال اينترست معتقد است كه ترامپ مناظره را واگذار نكرد بلكه در آن مردود شد. هيلبرن نپذيرفتن نتيجه انتخابات توسط ترامپ را اشتباه بزرگي ناميد.
مايكل كازين، استاد تاريخ دانشگاه جورج تاون مي گويد: «با وجود افشاگري هايي كه درباره عملكرد كلينتون در زمان وزارت خارجه مطرح شد، وي پس از كنوانسيون ملي دموكرات ها، پيروز انتخابات رياست جمهوري شد. هيچ كدام از اظهارات وي يا ترامپ در مناظره چهارشنبه شب نتوانست اين واقعيت را تغيير دهد. عملكرد ترامپ در 18 ماه اخير نشان داد وي به جاي عظمت آمريكا به دنبال انتشار نفرت بيشتر در كشور است.»
تئودور جانسون، عضو بنياد آمريكاي جديد و استاد دانشگاه جورج تاون مي گويد: «مناظره چهارشنبه شب نشان داد ترامپ بيشترين آمادگي اش در مناظره ها را در اين مناظره داشت، اما بيشترين آمادگي مانع از اين نشد كه وي بزرگترين ضربه را به كمپين خودش وارد نكند.»
بيل شر، نويسنده نشريه پوليتيكو مي گويد: «كيك پخته شد. پس از رد پذيرفتن نتيجه انتخابات توسط ترامپ، هيچ اميدي براي اين كه وي بتواند بازي را تغيير دهد، وجود ندارد. همه به جز طرفداران متوهم ترامپ قبول دارند كه هيلاري كلينتون رئيس جمهور بعدي آمريكا است.»
نظر مردم چيست؟
براساس نظرسنجي سي ان ان كه پس از برگزاري مناظره صورت گرفت، 52 درصد از بينندگان، كلينتون و 39 درصد ترامپ را برنده اين مناظره مي دانند.
براساس نظرسنجي پوليتيكو از اعضاي دو حزب دموكرات و جمهوري خواه، اكثريت اعضاي هر دو حزب معتقدند كه كلينتون عملكرد بهتري داشت. 53 درصد از جمهوري خواهان و 99 درصد از دموكرات ها عملكرد كلينتون را بهتر مي دانند و در مقابل تنها 47 درصد از جمهوري خواهان و 1 درصد از دموكرات ها عملكرد ترامپ را بهتر مي دانند.
80 درصد جمهوري خواهان مي گويند ترامپ بايد نتيجه انتخابات را مي پذيرفت و 99 درصد دموكرات ها هم همين نظر را دارند. تنها 20 درصد از جمهوري خواهان حرف ترامپ را تاييد مي كنند.
76 درصد از جمهوري خواهان معتقدند كه در سه مناظره تلويزيوني، كلينتون عملكرد بهتري داشت و 100 درصد دموكرات هم همين عقيده را دارند. فقط 24 درصد از جمهوري خواهان عملكرد ترامپ را بهتر مي دانند.
نظرسنجي
براساس نظرسنجي هاي صورت گرفته توسط نيويورك تايمز، كلينتون هم اكنون از شانسي 92 درصدي براي پيروزي در انتخابات برخوردار است و شانس ترامپ تنها 8 درصد است. اين در حالي است كه 20 روز پيش شانس كلينتون 70 درصد و شانس ترامپ 30 درصد بود.
براساس ميانگين نظرسنجي ها، كلينتون با 45.8 درصد از ترامپ با 39.5 درصد پيشي گرفته است. در اكثر نظرسنجي هاي صورت گرفته فاصله كلينتون بيشتر از 5 درصد است.
دونالد ترامپ با اشتباهاتي كه از خودش نشان داد شانسش براي پيروزي در انتخابات را به پايين ترين حد رساند، آيا وي مي تواند استباهات مهلكش را جبران كند؟
منبع: پايگاه اينترنتي ديپلماسي ايراني / 1 آبان 95
اول**1577 انتشار دهنده: حسن حسين زاده
تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۸
تهران - ايرنا - پايگاه اينترنتي ديپلماسي ايراني در يادداشت روز شنبه نوشت: در حالي كه رسوايي جنسي به ترامپ ضربه شديدي وارد كرد و وي قصد داشت با استفاده از اين مناظره مجدداً شانسش را براي پيروزي احيا كند، اما اظهار تشكيك درباره سلامت انتخابات و نپذيرفتن نتيجه آن در صورتي كه شكست بخورد اشتباه ديگري بود كه وي مرتكب شد.