مسكو - ایرنا - اتحادیه اروپا كه از سال 2014 تاكنون مرتبط با اوضاع اوكراین تحریم های ضدروسی را برقرار كرده است، هم اكنون نیز از سوی واشنگتن برای گسترش این رویكرد اما در قالب پرونده سوریه تشویق می شود.

واشنگتن و اتحادیه اروپا كه تحریم های اقتصادی علیه مسكو را با طرح اتهام دخالت این كشور در اوكراین به ویژه درگیری ها در مناطق شرقی دونباس وضع كرده اند، همچنین با گسترش نفوذ نظامی ناتو به نزدیك و هم مرز خاك روسیه فشارها را افزایش داده اند.

** تحریم ها و فشارهای چند سویه ضدروسی غرب
روسیه اكنون تقریبا نزدیك خاك خود در شرق اروپا و همچنین برخی كشورهای هم مرز مانند لتونی، استونی، مناطق دریایی بالتیك و سیاه شاهد حضور گسترده نظامیان و جنگ افزارهای ناتو و آمریكا در رسته های زمینی، دریایی و هوایی است و این وضعیت نزدیك مرز شرقی روسیه یعنی كره جنوبی به علت استقرار هزاران نظامی آمریكایی نیز وجود دارد.
از سوی دیگر، تحریم های اقتصادی سه ساله علیه روسیه كه پس از سرنگونی حكومت اوكراین از ریاست جمهوری ویكتوریانووكویچ متمایل به مسكو در این كشور با پترو پوروشنكو دارای روحیه ضد روس همچنان ادامه دارد و هنوز پایانی بر آن متصور نیست.
در حالیكه این روند ادامه دارد، پرونده وضع تحریم های جدید در مخالفت با ادامه همكاری های ضدتروریستی مسكو و دمشق كه تاكنون توانسته اند ضربه های سختی به تروریست های ضدسوری بزنند نیز روی میز اتحادیه اروپا و آمریكا قرار گرفته است.
اكنون اعلام شده است كه كشورهای غربی تحریم كننده درصدد وضع محدودیت های جدیدی علیه روسیه هستند و این رویكرد در نشست اخیر لندن با موضوع بحران سوریه مورد تاكید قرار گرفت.

**تهدیدهای تازه علیه روسیه:
جان كری وزیر خارجه آمریكا یكشنبه هفته گذشته در نشست خبری مشترك با بوریس جانسون همتای انگلیسی خود در لندن گفت كه واشنگتن و لندن اعمال تحریم هایی را علیه مسكو و دمشق در ارتباط با شهر حلب بررسی می كنند.
جانسون نیز اظهار كرد: از طریق دیپلماسی فشار خواهیم آورد، چون ابزار آن را داریم. به نظر من قوی ترین اقدام این است تا كاری كنیم كه پوتین و روس ها پیامدهای كار خود را احساس كنند.
هر چند در نشست روز جمعه سران اتحادیه اروپا در بروكسل، مخالفت متئو رنتسی نخست وزیر ایتالیا با تحریم روسیه مرتبط با اوضاع سوریه مانع اقدام جدید شد كه بیش از همه آلمان، انگلیس و فرانسه با حمایت آمریكا خواستار انجام آن بودند، ولی آمریكا همچنان به رایزنی های خود برای عملی شدن آن ادامه می دهد.
سرگئی ریابكوف معاون وزیر امور خارجه روسیه دیروز (شنبه) با اشاره به اعلام كاخ سفید مبنی بر همكاری با اروپا برای اجرای تحریم های جدید ضدروسی در ارتباط با اوضاع سوریه، اظهار كرد: چنین دیده می شود كه كاخ سفید از بین بردن روابط روسیه و آمریكا را هدف قرار داده است، در حالیكه برای بازسازی مناسبات به سال ها زمان نیاز است.
وی افزود: اشاره واشنگتن به وضع تحریم علیه روسیه چیز تازه ای نیست، اما اینكه مرتب در باره آن سخن می گویند، رویكرد جدیدی به شمار می رود و حتما باز هم در باره اقدام های ضدروسی سخن خواهند گفت، در حالیكه دستاویز این تحریم ها كاملا بی اساس و واهی می باشد و تدابیری كه آمریكا به عنوان نماد دموكراسی اجرا می كند، غیرقانونی است.
وی تاكید كرد: آمریكا كه به تحریم به عنوان وسیله دستیابی به اهداف خود متوسل می شود، پایبند قوانین بین المللی نیست و مقررات پذیرفته شده جهانی را برای رسیدن به اهداف ژئو پلیتیك خود نقض می كند.

** فشار آمریكا به اتحادیه اروپا:
دلیل اقدام آمریكا در پیشبرد هر چه بیشتر راهبرد خود برای افزایش روحیه و اقدام های ضدروسی اتحادیه اروپا می تواند زمینه مساعدی باشد كه در برخی مقام های اروپائی وجود دارد.
دونالد توسك رئیس شورای اروپا كه به عنوان یكی از پیشگامان این رویكرد به شمار می رود، پس از شكست در اجرای تحریم های جدید ضدروسی به علت مخالفت ایتالیا گفت: سران شورا با در نظر گرفتن «همه گزینه های موجود» علیه سوریه و متحدانش از جمله روسیه در صورت ادامه وضعیت كنونی در حلب موافقت كردند.
توسك پس از پایان نشست روز جمعه سران شورای اروپا در بروكسل گفت: اتحادیه اروپا خواستار پایان دادن به وضعیت كنونی در حلب و توقف خصومت ها در این شهر است.
وی بدون اشاره به تحریم سوریه و متحدانش افزود: در صورت تداوم فحایع در حلب، اتحادیه اروپا همه گزینه های موجود را در نظر می گیرد.
قبل از برگزاری این نشست، پیش بینی شده بود اتحادیه اروپا با اعمال تحریم ها علیه سوریه و متحدانش موافقت كند.
مقام اروپایی در حالی وضعیت حلب را فاجعه توصیف كرده كه تروریست های جبهه النصره در این منطقه زیر حمله های سوریه و روسیه در حال شكست هستند و بارها كشورهای غربی-عربی ضد سوری خواستار توقف این عملیات شده اند.
این كشورها با وجود تسلط تروریست ها بر این منطقه و كشتار روزانه مردم، تاكنون از اعلام محكومیت و اقدام علیه گروههای تروریستی خودداری كرده اند.

** آمریكا و تندروهای اروپا مانع بازگشت از سیاست تحریمی:
مقام های آمریكایی یا اروپایی دارای نگرش های تند علیه روسیه تاكنون بارها مانع شكل گیری شكاف در اتحادیه اروپا بر سر تحریم ها علیه روسیه شده اند كه می تواند به لغو یا حداقل كاهش آنها منجر شود.
چندی پیش زیگمار گابریل معاون صدراعظم آلمان و والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه این كشور اجرای طرح برنامه حذف تدریجی تحریم های اتحادیه اروپا و آمریكا علیه روسیه را مطرح كردند.
اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان مرداد ماه سال جاری تاكید كرده بود: همواره از موضعی حمایت كرده ام كه تحریم ها هدف نهایی نباشد و اگر در اجرای توافق مینسك با موضوع اوكراین پیشرفت هایی دیده شد، می توان تحریم ها را سبك تر كرد.
اما جان امرسون سفیر آمریكا در آلمان در برخوردی سرد با طرح برلین بیان كرد: تحریم های ضدروسی «ممكن است» تنها در صورت اجرای تمامی توافق مینسك لغو شود. جز این، اگر چیزی تغییر كند، ضعف حاصل می شود كه امكان دارد، حوادث خطرناكی را منجر شود.
دونالد توسك رئیس شورای اروپا نیز اعلام كرده است تا زمانی كه توافقنامه مینسك برای حل بحران اوكراین كامل اجرا نشود تحریم ها در مورد روسیه باقی می ماند.
رسانه روسی اسپوتنیك نیز با بیان اینكه تاجران آلمانی از مدت ها پیش خواهان كاهش تحریم ها در مورد روسیه با اجرای توافقنامه مینسك شده اند، نوشت: ولفگانگ بوخل رئیس كمیته اقتصادی در شرق آلمان نیز بارها بر رویكرد لغو تحریم ها تاكید كرده است.
نشریه اتریشی دی پِرِسه نیز چندی پیش در این باره نوشت: برای اروپا انتخاب بین «وفاداری به اصول» و «گفت وگوی عملی» در برابر روسیه هر چه بیشتر دشوار می شود.
در همین حال، تحریم های متقابل روسیه علیه غرب شامل منع خرید محصولات كشاورزی و مواد غذایی نیز زیان های سنگینی را به اروپایی ها وارد كرده و میلیاردها دلار خسارت دیده اند.
با وجود تمامی این شكاف ها، تاكنون اتحادیه اروپا و آمریكا هیچ نشانه ای از تصمیم به لغو یا سبك سازی تحریم ها علیه روسیه نشان نداده اند و حتی افزایش آن را پیگیری می كنند كه مسكو هم اعلام كرده، تدابیر لازم را در این زمینه اتخاذ می كند.

** دو اقدام اتمی روسیه در واكنش به تحریم ها:
مسكو كه بارها اعلام كرده است پاسخ مناسب را به اقدام های غرب خواهد داد در سالگرد ورود مستقیم نظامیان روسی به میدان نبرد با تروریست های ضدسوری مورد حمایت آمریكا و چند كشور غربی-عربی، دو توافق اتمی با واشنگتن را تعلیق كرد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دو هفته پیش با هشدار به آمریكا برای تداوم و تشدید كارشكنی های ضدروسی، توافق اتمی كاهش ذخائر غنی سازی پلوتونیوم دارای كاربرد نظامی بین دو كشور را تعلیق كرد.
وزارت خارجه روسیه در این باره اعلام كرده است: واشنگتن و متحدانش (اتحادیه اروپا - ناتو) با بی شرمی از بازداشتن مسكو سخن می گویند. ما مجبور به انجام این تدبیر شدیم، زیرا موافقتنامه (تعلیق شده) از گام های مهم خلع سلاح اتمی است، ولی متاسفانه اخیرا آمریكا اقدام های غیردوستانه ای انجام داده و با توسل به بهانه های واهی، تحریم های مختلفی از جمله اقتصادی علیه روسیه وضع كرده است.
موافقتنامه تعلیق شده از سوی پوتین در بر گیرنده این موضوع بود كه از پلوتونیوم برای اهداف نظامی استفاده نشود و حتی دو كشور در حوزه كاهش آن همكاری هایی داشته باشند.
مارك تونر معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریكا پس از این تصمیم رئیس جمهوری روسیه كه در دوما نیز تائید شد، تعلیق موافقتنامه اتمی كاهش پلوتونیوم با آمریكا را یك تراژدی واقعی خواند.
دومین توافق اتمی بین مسكو و واشنگتن كه از سوی دیمیتری مدودیف نخست وزیر روسیه تعلیق شد، مربوط به همكاری با آمریكا در چارچوب اجرای توافقنامه تحقیق و برنامه ریزی در امور مربوط به طراحی و ساخت نیروگاههای اتمی با سوخت غنی شده پائین است.
براساس موافقتنامه امضا شده در سپتامبر سال 2013 كه خبر تعلیق آن در پایگاه خبری نخست وزیری روسیه اعلام شد، قرار بود طرح جایگزینی راكتورهای تحقیقاتی روسیه از سوخت با غنای بالا با كم غنی شده اجرا شود.
تونر همچنین ضمن ابراز تاسف از این اقدام، اعلام كرده كه این موافقتنامه بسیار مهم بود.

**برگه های بازی روسیه و هشدارهای جدی:
مسكو كه اكنون شاهد سازماندهی اروپا و آمریكا برای اقدام های جدید است، اعلام كرده كه پاسخ های مسكو به اجرای تحریم های جدید برای تحریم كنندگان به ویژه واشنگتن ناگوار و ناراحت كننده خواهد بود.
ریابكوف پنجشنبه گذشته به خبرنگاران گفت: در صورت وضع تحریم های ضدروسی جدید، مسكو این اقدام ها را بدون پاسخ نمی گذارد.
وی افزود كه اگر آمریكا بر خلاف منطق، عقل سلیم و تجربه ای كه در مورد روسیه كسب كرده تحریم ها را گسترش دهد، اطمینان می دهم از امكانات كافی برای ارائه پاسخ ناگوار به واشنگتن برخورداریم كه سنجیده و متناسب با اقدام های ضدروسی جدید خواهد بود.
معاون وزارت خارجه روسیه گفت كه واكنش مسكو به تحریم های واشنگتن نخست مربوط به مواضع آمریكا در عرصه جهانی و نیز سیاست های این كشور در قبال روسیه و اروپا خواهد بود.
وی همچنین اقدام های آمریكا در زمینه برقراری تحریم های ضد روسی را به واكنش های شرطی سگ پاولف تشبیه كرد.
ریابكوف دوشنبه هفته گذشته گفت: در شرایط كنونی اقدام های آمریكا در حالت واكنشی انجام می گیرد مشابه اینكه با نواخته شدن زنگ تحریك می شود.
وی با بیان اینكه در مساله تحریم ها نیز همین رویكرد وجود دارد، اظهار كرد: آمریكا وقتی كه هر رفتار روسیه را از دیدگاه خود ناخوشایند بداند، از اعمال تحریم های جدید سخن به میان می آورد.
ریابكوف تاكید كرد: دشمنی های آمریكا در قبال روسیه بی پاسخ نمی ماند تا موافقان سیاست های تحریمی بتوانند بی تاثیر بودن اقدام های خود را برای دستیابی به منافع مورد نظر از راه تهدید درك كنند.
اروپام ** انتشار دهنده: هادی مولوی نیا