تهران- ايرنا- رييس كارگروه ذخاير ژنتيكي و زيستي ستاد توسعه زيست‌فناوري معاونت علمي، گفت: بهره‌برداري مناسب از ذخاير ژنتيكي با هدف حفظ اين ذخاير ارزشمند دركشور ضروري است.

به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، بهزاد سرخي رييس كارگروه ذخاير ژنتيكي و زيستي ستاد توسعه زيست‌فناوري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري در بازديد از مركز ملي ذخايرژنتيكي و زيستي ايران، گفت: بهره‌برداري تخصصي و كاربردي از ذخاير ژنتيكي كشور براي حفاظت از اين ذخاير بسيار ضروري است و تعاملات ذخاير ژنتيكي نيز به نفع كشور خواهد بود.
وي افزود: حفظ ذخاير ژنتيكي كشور و در دسترس گذاشتن آنها براي انجام تحقيقات يك وظيفه ملي است كه مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران با وجود تمام ناملايمات و محدوديت هاي موجود، در پيشبرد وحفظ اين نهضت بسيار خوب عمل كرده است.
به گفته سرخي، ستاد توسعه زيست فناوري تمايل زيادي به همكاري با اينگونه مراكز براي حفظ ذخاير ژنتيكي ارزشمند كشور دارد و قصد داريم در اين زمينه ماموريتهاي تخصصي به هر يك از زيست بانك هاي كشور بدهيم.
وي تصريح كرد: در برنامه سال جاري ستاد، زيرساخت شبكه ملي ذخاير ژنتيكي ديده شده و دبير ستاد توسعه زيست‌فناوري در معاونت علمي و فناوري رييس جمهوري نيز به دليل اهميت بالاي حفظ ذخاير ژنتيكي، بودجه خوبي براي اين بخش در نظر گرفته است.
رييس كارگروه ذخاير ژنتيكي و زيستي ستاد توسعه زيست فناوري معاونت علمي خاطرنشان كرد: بايد فرهنگ حفظ ذخاير ژنتيكي در كشور نهادينه شده و تعامل بين دستگاه ها و سازمان هاي ذيربط نيز در زمينه احيا و بهره برداري از اين ثروت ملي بيشتر شود، البته تعاملات ذخايرژنتيكي مي تواند بين‌المللي نيز باشد.
وي با انتقاد از محدويت هاي مالي موجود در تحقيقات در حوزه محيط زيست گفت: محيط زيست ايران با گستردگي تنوع زيستي اش در اختيار ماست ولي متاسفانه تحقيقات در حوزه محيط زيست بسيار كم وناچيز است و ما براي حفظ تنوع توان تحقيقات متناسب با آن را انجام نداده‌ايم.
در ادامه اين جلسه، ابوالحسن شاهزاده فاضلي، عضو كارگروه ذخاير ژنتيكي و زيستي ستاد توسعه زيست فناوري معاونت علمي و رييس مركز ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران، گفت: با توجه به وجود نظرات و سلايق مختلف در حوزه حفظ ذخاير ژنتيكي در كشور، بانك هاي ژن با مشكلات زيادي موجه شده و به سختي توانستيم در حوزه حفظ ذخاير ژنتيكي فعاليت كنيم، البته در حال حاضر شرايط براي فعاليت مساعدتر شده است.
وي افزود: بيشترين مشكل فعلي ما در حوزه حفظ ذخاير ژنتيكي اين است كه همه دستگاه ها و مراكز فعال در اين حوزه مي خواهند مستقل كار كنند و چندان تعاملي در اين حوزه با يكديگر ندارند.
به گفته شاهزاده فاضلي، مركز ذخاير ژنتيكي ايران با هدف ايجاد بانك اطلاعاتي ذخاير ژنتيكي كشور تاسيس شد تا هم اطلاعات اين بانك ها را در دسترس قرار دهد و هم نمونه هاي ژنتيكي گياهي، انساني، مولكولي و ميكروارگانيسم ها را در صورت نياز در اختيار محققان، دانشجويان و مراكز تحقيقاتي قرار دهد.
وي تصريح كرد: حفظ ذخاير ژنتيكي امنيت غذايي، سلامت، حفاظت از تنوع زيستي و پيشگيري از هدر رفت ذخاير ژنتيكي را در پي دارد و اين مركز در حوزه فعاليت خود با ديگر كشورها نيز تعاملاتي دارد و تفاهم‌نامه هايي در اين زمينه منعقد شده است.
عضو كارگروه ذخاير ژنتيكي و زيستي ستاد توسعه زيست فناوري معاونت علمي افزود: تامين رده‌هاي سلولي براي محققين و دانشجويان 10 ميليون تومان هزينه دارد و 6 ماه طول مي‌كشد؛ در حاليكه تامين آن در ايران 300 تا 350 هزار تومان هزينه داشته و در نهايت پس از دو هفته به دست آنها خواهد رسيد.
گفتني است پس از اين نشست، رييس كارگروه ذخاير ژنتيكي و زيستي ستاد توسعه زيست فناوري معاونت علمي از بانك انساني و جانوري مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران بازديد كرد.
علمي**1293**1440